Prvi kraljevski uzvanik na karnevalu :) | Profil Klett

16. veljača 2021.

Prvi kraljevski uzvanik na karnevalu :)

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Sigurni smo da se s nostalgijom prisjećate vremena kada su velike “veljačke” brige bile koju masku odabrati i koji karneval posjetiti. No, iako se ove godine nismo družili na karnevalskim zabavama, prisjetimo se različitih karnevalskih običaja u europskim zemljama.

Kada čujete riječ 'karneval', zasigurno najprije pomislite na veliku šarenu povorku u Rio de Janeiru, ili na otmjeni karneval u Veneciji, a možda pak i na veselu karnevalsku povorku u Nici. Mnoge od njih imaju duge tradicije i omiljene su turističke destinacije.

 

No, jeste li se zapitali gdje su i kako karnevalski običaji zapravo nastali? Kada je karneval postao važna organizirana zabava u raznim kulturama?

KARNEVAL KROZ POVIJEST…

Znate li odakle potječe riječ 'karneval'? Od latinske izreke „carne levare“, što u prijevodu znači „oduzimanje mesa“. Sve je započelo crkvenim običajem u srednjem vijeku kojim je meso bilo zabranjeno u tijeku korizmenog perioda. U veljači, nakon srijede Pepelnice, po kršćanskim običajima započinje razdoblje korizme. U ovome bi razdoblju vjernici trebali posegnuti za pokornim ponašanjem – molitvom, postom i dobrim djelima.

 

Kada je karneval postao oblikom zabave? U susjednoj Italiji prvi zapisi o karnevalu potječu iz 11. stoljeća. U tadašnje vrijeme vlasti venecijanske republike dozvoljavale su stanovnicima kratak period u godini u kojem bi se mogli posvetiti samo zabavi i potpuno 'otkačiti'. Ovaj je period predstavljao jedinstvenu priliku da se odmore od rutine i opuste od radnih obaveza. Tako su se stanovnici Venecije, a i stranci, zabavljali na ulicama grada uz glazbu i razuzdani ples.

A kada se karneval u Veneciji prvi put spominje? Prvi službeni dokument potječe iz 1296. godine kada je praznikom proglašen dan prije Korizme.

 

  • Zabavan sadržaj i poticanje motivacije učenika. Želite li vaše učenike upoznati s ovom temom? Upotrijebite gotove zadatke za razumijevanje čitanja i usvajanje vokabulara iz talijanskog jezika u višim razredima osnovne škole, ili s početnicima u gimnaziji.
     

Il carnevale di Venezia

Il carnevale e la Commedia dell'arte

Koje su glavne značajke karnevala u Francuskoj ? Prvi put se spominje karneval u Nici 1294. godine, otprilike u isto vrijeme kao i u Italiji. Sve do polovice 19. stoljeća ovaj je karneval na francuskoj rivijeri također imao oblik uličnih zabava.

 

Što je uzrokovalo promjenu karnevalskih običaja u prvoj polovici 19. stoljeća? Nakon posjeta kralja Karla Feliksa od Sardinije i Pijemonta i kraljice Marije Kristine od Obiju Sicilija 1830. godine započela je organizacija karnevala u obliku povorke. Prva je povorka bila jako uspješna i stanovnici grada Nice su zatim odlučili kako bi bilo zanimljivo i zabavno na simboličan način obilježiti dolazak kralja i to na svakoj sljedećoj povorci. Time je započela priprema kraljeve figure kao sudionika na karnevalu, običaj koji se zadržao do danas. Simpatično, zar ne? :)

 

A danas? Pojava kraljeve figure na velikim alegorijskim kolima tradicija je koja je prisutna i danas te predstavlja upečatljiv dio povorke.

 

Uz spomenute podatke, i različite druge zanimljivosti o karnevalu možete podijeliti s vašim učenicima francuskog jezika. U osnovnoj školi iskoristite gotove digitalne zadatke o karnevalskim maskama i ponovite vokabular.

 

Exercices carnaval

KARNEVAL u 21. stoljeću

Što se (nije) promijenilo…?

Svi znamo da Karneval u Veneciji danas predstavlja svjetski poznatu manifestaciju s tisućama posjetitelja. Za razliku od današnje sveprisutnosti karnevalskih običaja, od samih početaka karnevala, kod bogatog sloja građana organizirale su se posebne privatne zabave i plesovi pod maskama, na koje običan puk nije mogao doći. Zanimljivo je i to da se običaj privatnih maskiranih zabava kod dobrostojećih obitelji zadržao i do današnjeg vremena.

 

Vjerojatno vam je poznato da se karneval u Nici danas sastoji od čak dvije glavne manifestacije – karnevalske povorke Corso Carnavalesque i cvjetne parade Bataille de Fleurs. No, jeste li znali da je cvjetna parada nastala kao incijativa Alphonsea Karra, francuskog kritičara i novinara iz 19. stoljeća, koji je predložio da mladići i djevojke u alegorijskim kolima bacaju cvijeće publici? Znate li odakle potječe cvijeće koje se koristi u ovoj paradi? Kada se i na koji način pali glavna maskota karnevala u Nici?

 

Pročitajte tekst u kojem se nalaze odgovori i upotrijebite ga u nastavi francuskog jezika. Obradite ovu temu s gotovim zadatcima za razumijevanje čitanja na razini B1 .

 

Carnaval de Nice

 

Želimo vam da i ove godine prenesete duh nezaboravnih karnevalskih običaja u vaše razrede!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Zašto i kada učiti strani jezik

Da stara latinska poslovica koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš nije zaboravljena, govori činjenica da se u zemljama Europske unije znanje jednoga stranog jezika ne smatra više dovoljnim. Zbog želje da se očuva europska jezična i kulturna raznolikost, naglasak je na višejezičnosti, a to znači da bi se tijekom obaveznog obrazovanja svakom učeniku trebalo omogućiti učenje barem dvaju stranih jezika. Korist od učenja stranog jezika višestruka je.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini
udzbenik
Kurjak, Remussini