Prvi kraljevski uzvanik na karnevalu :) | Profil Klett

16. veljača 2021.

Prvi kraljevski uzvanik na karnevalu :)

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Sigurni smo da se s nostalgijom prisjećate vremena kada su velike “veljačke” brige bile koju masku odabrati i koji karneval posjetiti. No, iako se ove godine nismo družili na karnevalskim zabavama, prisjetimo se različitih karnevalskih običaja u europskim zemljama.

Kada čujete riječ 'karneval', zasigurno najprije pomislite na veliku šarenu povorku u Rio de Janeiru, ili na otmjeni karneval u Veneciji, a možda pak i na veselu karnevalsku povorku u Nici. Mnoge od njih imaju duge tradicije i omiljene su turističke destinacije.

 

No, jeste li se zapitali gdje su i kako karnevalski običaji zapravo nastali? Kada je karneval postao važna organizirana zabava u raznim kulturama?

KARNEVAL KROZ POVIJEST…

Znate li odakle potječe riječ 'karneval'? Od latinske izreke „carne levare“, što u prijevodu znači „oduzimanje mesa“. Sve je započelo crkvenim običajem u srednjem vijeku kojim je meso bilo zabranjeno u tijeku korizmenog perioda. U veljači, nakon srijede Pepelnice, po kršćanskim običajima započinje razdoblje korizme. U ovome bi razdoblju vjernici trebali posegnuti za pokornim ponašanjem – molitvom, postom i dobrim djelima.

 

Kada je karneval postao oblikom zabave? U susjednoj Italiji prvi zapisi o karnevalu potječu iz 11. stoljeća. U tadašnje vrijeme vlasti venecijanske republike dozvoljavale su stanovnicima kratak period u godini u kojem bi se mogli posvetiti samo zabavi i potpuno 'otkačiti'. Ovaj je period predstavljao jedinstvenu priliku da se odmore od rutine i opuste od radnih obaveza. Tako su se stanovnici Venecije, a i stranci, zabavljali na ulicama grada uz glazbu i razuzdani ples.

A kada se karneval u Veneciji prvi put spominje? Prvi službeni dokument potječe iz 1296. godine kada je praznikom proglašen dan prije Korizme.

 

  • Zabavan sadržaj i poticanje motivacije učenika. Želite li vaše učenike upoznati s ovom temom? Upotrijebite gotove zadatke za razumijevanje čitanja i usvajanje vokabulara iz talijanskog jezika u višim razredima osnovne škole, ili s početnicima u gimnaziji.
     

Il carnevale di Venezia

Il carnevale e la Commedia dell'arte

Koje su glavne značajke karnevala u Francuskoj ? Prvi put se spominje karneval u Nici 1294. godine, otprilike u isto vrijeme kao i u Italiji. Sve do polovice 19. stoljeća ovaj je karneval na francuskoj rivijeri također imao oblik uličnih zabava.

 

Što je uzrokovalo promjenu karnevalskih običaja u prvoj polovici 19. stoljeća? Nakon posjeta kralja Karla Feliksa od Sardinije i Pijemonta i kraljice Marije Kristine od Obiju Sicilija 1830. godine započela je organizacija karnevala u obliku povorke. Prva je povorka bila jako uspješna i stanovnici grada Nice su zatim odlučili kako bi bilo zanimljivo i zabavno na simboličan način obilježiti dolazak kralja i to na svakoj sljedećoj povorci. Time je započela priprema kraljeve figure kao sudionika na karnevalu, običaj koji se zadržao do danas. Simpatično, zar ne? :)

 

A danas? Pojava kraljeve figure na velikim alegorijskim kolima tradicija je koja je prisutna i danas te predstavlja upečatljiv dio povorke.

 

Uz spomenute podatke, i različite druge zanimljivosti o karnevalu možete podijeliti s vašim učenicima francuskog jezika. U osnovnoj školi iskoristite gotove digitalne zadatke o karnevalskim maskama i ponovite vokabular.

 

Exercices carnaval

KARNEVAL u 21. stoljeću

Što se (nije) promijenilo…?

Svi znamo da Karneval u Veneciji danas predstavlja svjetski poznatu manifestaciju s tisućama posjetitelja. Za razliku od današnje sveprisutnosti karnevalskih običaja, od samih početaka karnevala, kod bogatog sloja građana organizirale su se posebne privatne zabave i plesovi pod maskama, na koje običan puk nije mogao doći. Zanimljivo je i to da se običaj privatnih maskiranih zabava kod dobrostojećih obitelji zadržao i do današnjeg vremena.

 

Vjerojatno vam je poznato da se karneval u Nici danas sastoji od čak dvije glavne manifestacije – karnevalske povorke Corso Carnavalesque i cvjetne parade Bataille de Fleurs. No, jeste li znali da je cvjetna parada nastala kao incijativa Alphonsea Karra, francuskog kritičara i novinara iz 19. stoljeća, koji je predložio da mladići i djevojke u alegorijskim kolima bacaju cvijeće publici? Znate li odakle potječe cvijeće koje se koristi u ovoj paradi? Kada se i na koji način pali glavna maskota karnevala u Nici?

 

Pročitajte tekst u kojem se nalaze odgovori i upotrijebite ga u nastavi francuskog jezika. Obradite ovu temu s gotovim zadatcima za razumijevanje čitanja na razini B1 .

 

Carnaval de Nice

 

Želimo vam da i ove godine prenesete duh nezaboravnih karnevalskih običaja u vaše razrede!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kurjak, Remussini
udzbenik
Gordana Remussini, Ljiljana Kurjak