04. srpanj 2017.

Razmjena učenika: Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednja škola Krapina – Gottfried-Kinkel-Realschuke Erftstadt/Köln

avatar
Autor: Mirjana Klobučar

Od 19. - 26. travnja 2017. realiziran je uzvratni posjet učenika Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta (Köln) učenicima Osnovne škole "Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednje škole Krapina. Nakon boravka naših učenika u Kölnu krajem listopada/početkom studenog prošle godine, jedva smo dočekali dolazak naših prijatelja i nastavak suradnje.

U razmjeni je sudjelovalo sedmero učenika Osnovne škole "Ljudevit Gaj" iz Krapine i šestero učenika Srednje škole Krapina. Sve ih povezuje izvrsno poznavanje njemačkog jezika, koji uče u redovitoj, kao i u fakultativnoj nastavi (Njemački jezik, nastava za Njemačku jezičnu diplomu - DSD). 

Naši su gosti, boraveći proteklih tjedan dana u obiteljima svojih partnera, uživali u gostoprimstvu svojih domaćina i u ljepotama naše zemlje.

Program je bio raznovrstan i zanimljiv. Nakon dvodnevnog boravka u Zadru i upoznavanja bogate antičke i srednjovjekovne tradicije ovog grada (uz neočekivana vremenska iznenađenja na putu - snijeg nošen jakim vjetrom kroz Liku i prekrasni proljetni ugođaj u samom Zadru) naši su gosti subotu i nedjelju proveli sa svojim domaćinima upoznavajući ljepote Hrvatskog zagorja.

Ponedjeljak je bio rezerviran za upoznavanje našeg glavnog grada - razgledavanje središta Zagreba uz kratak i nadasve zanimljiv tečaj hrvatskog jezika za naše njemačke goste i posjet Muzeju iluzija, a u utorak smo sve zaokružili razgledom Krapine - posjetom našoj školi i Srednjoj školi, prijemom kod gradonačelnika, razgledom Muzeja krapinskih neandertalaca, Starog grada, Franjevačkog samostana i ostalih znamenitosti Krapine.

Njemački su učenici po vlastitim izjavama bili oduševljeni gostoljubivošću domaćina, a najviše im se svidio angažman naših učenika u vođenju i predstavljanju znamenitosti naše domovine, u čemu su nam pomogli naši nekadašnji učenici, a sada studenti njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zadru, Matija Maček i Katja Osredečki, kao i učenici sadašnjih trećih razreda jezične gimnazije u Krapini, naši "turistički vodiči" kroz Krapinu.

Mentorice, gospođa Dietgard Schwarz i Simone Pott iz Gottfried-Kinkel-Realschule, kao i naše profesorice Mirjana Klobučar iz OŠ "Ljudevit Gaj" te Jasminka Pernjek i Jasna Sutlović-Pogačić iz Srednje škole Krapina zajedno s učenicima svih triju škola već su napravile program daljnje suradnje za koju su zainteresirane i njemačka i naša strana.

Svi smo se na kraju složili da se na ovaj način najbolje može učiti strani jezik, a također upoznavati bliske nam zemlje i kulture te jednako tako njegovati i razvijati toleranciju i multikulturalizam.

Veselimo se nastavku razmjene s našim njemačkim partnerima.

 

Na kraju moramo zahvaliti našim sponzorima bez kojih bi sve to bilo teže realizirati. U ostvarivanju razmjene učenika pomogli su nam: Dundo promet d.o.o., Krapinsko- zagorska županija, Grad Krapina, Erste banka, S-Efekt Krapina, Vetropack Straža d.d., M.I. Hršak iz Krapine, Peri oplate i skele d.o.o. Zagreb, Presečki grupa Krapina, Omco Hum na Sutli. Nadamo se da će nam i ubuduće izlaziti ususret i pomagati nam pri ostvarivanju tog vrijednog projekta.

 

Hvala i Profil Klettu, našem domaćinu u Zagrebu, koji nam je organizirao obilazak grada.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kon/c/z/entrator: zagrebačka knjižnica Goethe Instituta

Snježana_Copyright_Goethe-Institut Kroatien_Josip Ninković

 

Zašto se knjižnica Goethe Instituta u Zagrebu naziva kon/c/z/entrator pronađite u razgovoru s njezinom voditeljicom Snježanom Božin i doznajte sve o njezinoj bogatoj ponudi i brojnim aktivnostima koje nudi. Doznali smo i iz kojih sve udaljenih krajeva dolaze organizirano grupe učenika koji uče njemački i kako reagiraju. Nadamo se da će intervju i vas potaknuti da sa svojim učenicima posjetite knjižnicu.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Ivana Vukančić