04. srpanj 2017.

Razmjena učenika: Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednja škola Krapina – Gottfried-Kinkel-Realschuke Erftstadt/Köln

avatar
Autor: Mirjana Klobučar

Od 19. - 26. travnja 2017. realiziran je uzvratni posjet učenika Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta (Köln) učenicima Osnovne škole "Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednje škole Krapina. Nakon boravka naših učenika u Kölnu krajem listopada/početkom studenog prošle godine, jedva smo dočekali dolazak naših prijatelja i nastavak suradnje.

U razmjeni je sudjelovalo sedmero učenika Osnovne škole "Ljudevit Gaj" iz Krapine i šestero učenika Srednje škole Krapina. Sve ih povezuje izvrsno poznavanje njemačkog jezika, koji uče u redovitoj, kao i u fakultativnoj nastavi (Njemački jezik, nastava za Njemačku jezičnu diplomu - DSD). 

Naši su gosti, boraveći proteklih tjedan dana u obiteljima svojih partnera, uživali u gostoprimstvu svojih domaćina i u ljepotama naše zemlje.

Program je bio raznovrstan i zanimljiv. Nakon dvodnevnog boravka u Zadru i upoznavanja bogate antičke i srednjovjekovne tradicije ovog grada (uz neočekivana vremenska iznenađenja na putu - snijeg nošen jakim vjetrom kroz Liku i prekrasni proljetni ugođaj u samom Zadru) naši su gosti subotu i nedjelju proveli sa svojim domaćinima upoznavajući ljepote Hrvatskog zagorja.

Ponedjeljak je bio rezerviran za upoznavanje našeg glavnog grada - razgledavanje središta Zagreba uz kratak i nadasve zanimljiv tečaj hrvatskog jezika za naše njemačke goste i posjet Muzeju iluzija, a u utorak smo sve zaokružili razgledom Krapine - posjetom našoj školi i Srednjoj školi, prijemom kod gradonačelnika, razgledom Muzeja krapinskih neandertalaca, Starog grada, Franjevačkog samostana i ostalih znamenitosti Krapine.

Njemački su učenici po vlastitim izjavama bili oduševljeni gostoljubivošću domaćina, a najviše im se svidio angažman naših učenika u vođenju i predstavljanju znamenitosti naše domovine, u čemu su nam pomogli naši nekadašnji učenici, a sada studenti njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zadru, Matija Maček i Katja Osredečki, kao i učenici sadašnjih trećih razreda jezične gimnazije u Krapini, naši "turistički vodiči" kroz Krapinu.

Mentorice, gospođa Dietgard Schwarz i Simone Pott iz Gottfried-Kinkel-Realschule, kao i naše profesorice Mirjana Klobučar iz OŠ "Ljudevit Gaj" te Jasminka Pernjek i Jasna Sutlović-Pogačić iz Srednje škole Krapina zajedno s učenicima svih triju škola već su napravile program daljnje suradnje za koju su zainteresirane i njemačka i naša strana.

Svi smo se na kraju složili da se na ovaj način najbolje može učiti strani jezik, a također upoznavati bliske nam zemlje i kulture te jednako tako njegovati i razvijati toleranciju i multikulturalizam.

Veselimo se nastavku razmjene s našim njemačkim partnerima.

 

Na kraju moramo zahvaliti našim sponzorima bez kojih bi sve to bilo teže realizirati. U ostvarivanju razmjene učenika pomogli su nam: Dundo promet d.o.o., Krapinsko- zagorska županija, Grad Krapina, Erste banka, S-Efekt Krapina, Vetropack Straža d.d., M.I. Hršak iz Krapine, Peri oplate i skele d.o.o. Zagreb, Presečki grupa Krapina, Omco Hum na Sutli. Nadamo se da će nam i ubuduće izlaziti ususret i pomagati nam pri ostvarivanju tog vrijednog projekta.

 

Hvala i Profil Klettu, našem domaćinu u Zagrebu, koji nam je organizirao obilazak grada.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Zašto i kada učiti strani jezik

Da stara latinska poslovica koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš nije zaboravljena, govori činjenica da se u zemljama Europske unije znanje jednoga stranog jezika ne smatra više dovoljnim. Zbog želje da se očuva europska jezična i kulturna raznolikost, naglasak je na višejezičnosti, a to znači da bi se tijekom obaveznog obrazovanja svakom učeniku trebalo omogućiti učenje barem dvaju stranih jezika. Korist od učenja stranog jezika višestruka je.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić