Riba ribi grize rep - spoj likovnog i prirode | Profil Klett

30. ožujak 2020.

Riba ribi grize rep - spoj likovnog i prirode

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Učiteljica Jasmina Štefan iz OŠ Mahično, sa svojim je učenicima trećašima realizirala kreativan, online sat Likovne kulture koristeći nastavni plan Prirode i društva kao polazište likovne aktivnosti.

 

Učenici Osnovne škole Mahično žive u kraju koji obiluje vodenim bogatstvom, mjestu Mahičnu  pokraj Karlovca. U njihovu mjestu rijeka Dobra utječe u Kupu, a zatim zajedno putuju prema Sisku. Mjesto življenja pruža učenicima i spoznaje o ribljem svijetu naših rijeka jer često s roditeljima odlaze u ribolov ili šetnju uz riječna korita.

Likovni zadatak bio je povezan sa znanjem o ribljem svijetu

 

Uza sve spoznaje i iskustva, svoja su znanja upotpunili i promatrajući izgled tijela riba, oblik peraja, ljuskica i ticala uz nastavni materijal koji je s njima putem mrežne stranice u online nastavi podijelila njihova učiteljica 3. razreda Jasmina Štefan.

Kako učenici u ovoj izvanrednoj situaciji većinu likovnog pribora nemaju kod kuće, učiteljica je odlučila iskoristiti materijal koji im je dostupan.

Za izradu likovnoga zadatka bila je potrebna metalna žica. Učenici su se mogli koristiti svim vrstama koje imaju kod kuće: debljim, tanjim, u boji.

Učiteljica je u prezentaciji učenicima objasnila pojam crte u prostoru i način nastajanja prostornoga crteža.

Likovni zadatak bio je povezan sa znanjem o ribljem svijetu. Kombinacijom različitih žica učenici su isprepletali, povezivali, kombinirali i gradili svoje riječne životinjice. Tako su nastali opasni somovi, rakovi, štuke i druga riječna stvorenja.

Prema povratnoj informaciji malim su rukama u pomoć uskočili i roditelji koji u ovim vremenima daju veliku podršku svojoj učiteljici te cijene trud i rad.

Na fotografijama  su izvrsni radovi koji su uvršteni i u malu virtualnu izložbu na školskoj mrežnoj stranici 3. razreda.

IZZI preporuke za nastavne materijale

Nino i Tina 3, Voda je život https://hr.izzi.digital/DOS/14184/13568.html

Pogled u svijet 3, Vode tekućice https://hr.izzi.digital/DOS/15894/15939.html

Za naše petaše Priroda 5, Život u vodi  https://hr.izzi.digital/DOS/580/1952.html

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vrednovanje na daljinu

Uoči uskrsnog tjedna, MZO je objavilo Upute za vrednovanje i ocijenjivanje tijekom nastave na daljinu, a sljedeći tjedan posvećen je ponavljanju i planiranju. Upute su namijenjene učiteljima, ali i učenicima te roditeljima/starateljima jer u ovim se potpuno novim i nepredvidljivim okolnostima poziva na suradnju i partnerstvo svih sudionika u edukaciji djece i mladih, pa tako i nakladnika edukativnih izdanja.

Učenje humanosti i pravih vrijednosti

Na „prvoj crti“ borbe protiv virusa, čuvaju nas liječnici, medicinsko osoblje, policija, krizni stožer, vatrogasci, radnici u trgovinama, ljekarnama. Učenici petih razreda OŠ Ivana Meštrovića uključili su se u globalni pokret zahvale svim ljudima koji sebe izlažu u ovoj borbi s velikom porukom HVALA!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja