Što tijekom zimskih praznika? | Profil Klett

30. prosinac 2016.

Što tijekom zimskih praznika?

Autor: Adrijana Leko

Svaki odmor, odnosno praznici, mamac su za dijete, a da oni ne bi bili dosadni, da se fokus ne bi prebacio na računalne igrice i televiziju, nudimo vam nekoliko prijedloga za ispunjavanje zajedničkog vremena.

 

Stigli su praznici! Odmor! Hura!

Konačno je nastupilo vrijeme dugo očekivanog odmora za školsku djecu tijekom zime. To su dani kad je za svako dijete prirodno da se opusti. Iako ovih dana nema nastave, ne treba zaboraviti na rad u obiteljskom domu kako na razvoju djetetove osobnosti tako i na uvježbavanju vještina koje će djetetu koristiti cijeli život. Zaista, nastava je samo na par tjedana prekinuta i povratkom u školu nastavlja se istim tempom.

Zima je lijepo vrijeme za kraće šetnje, klizanje, foto sesije u prirodi. Osim toga možete i sami organizirati vrijeme i aktivnosti unutar svog obiteljskog doma, te provesti vrijeme u zajedničkom druženju.

Uživajte u zimskim šetnjama

Šetnje zimi uz fotografiranje nisu samo korisne za zdravlje, nego su i vrlo lijepe. Zimske idile u prirodi pozivaju svojim šarmom na fotografiranje s njima.

Otiđite na klizanje

Većina gradova u našoj domovini tijekom zime otvara svoja klizališta. To je izvrsna prilika za obiteljsko i prijateljsko druženje. Nakon klizališta odmorite se uz topli čaj ili kakao, a ukusni sendviči učinit će da ovo bude zaista divna zabava.

Pjevajte pjesme oko božićnog drvca uz gitaru

Ovo je zabava za djecu i odrasle. Okupite se oko okićenog drvca i predložite djeci da pjevaju svoju omiljenu pjesmu. Ukoliko imate priliku i znanje zasvirati gitaru oduševljenje će biti još veće.

Organizirajte natjecanje za djecu

Osmislite nekoliko igara, okupite djecu i natjecanje može početi. Ideje možete pronaći u svom djetinjstvu ili na internetu. Još veće oduševljenje kod djece probudit ćete ako u natjecanje uključite i odrasle.

Posjetite razna događanja

Tijekom zimskih praznika organiziraju se priredbe, izložbe, koncerti. Možda baš ovih dana stiže omiljeni pjevač ili grupa kojima se divi vaše dijete. Dajte im priliku da prisustvuju koncertu. Nakon svih emocija ovu vrstu sastanka sa svojim idolom neće nikada zaboraviti.

Izradite ukrase za dom i ukućane

Izrada rukotvorina namijenjena je svakome tko želi naučiti nešto korisno. Ako dijete još ne pokazuje nikakav interes pružite mu priliku i upoznajte ga s ovim područjem svakodnevnog života. Posjetite na internetu obrazovne resurse za ručni rad, zajedno odaberite i izradite neku jednostavnu rukotvorinu. Na ovaj način ćete ne samo provesti vrijeme sa svojim mališanima, već ćete i ukrasiti svoj dom te stvoriti darove svojim vlastitim rukama.

Predložite djeci da stvaraju modeliranjem (polimerne gline, glinamola, smjese za hladni porculan). Iznenađujuće je koji sve proizvodi mogu biti izrađeni od ovih materijala, od narukvice i ogrlica do praktičnih ukrasa. Pomoć u ovom području potražite u art tutorijalima za početnike na internetu. Vi samo trebate kupiti materijal (ili u slučaju hladnog porculana izraditi masu za modeliranje).

Igrajte društvene igre

Provedite "natjecanja u dnevnom boravku." To može biti igra Twister, natjecanje u pričanju viceva, pogađanju zagonetki, pričanju izmišljenih priča (čime razvijate komunikacijske vještine djece). Djeca vole slušati različite priče, posebno one izmišljene, a ove su aktivnosti i emocionalno zanimljive jer razvijaju maštu.

Osmislite predstavu u kući

Jeste li ikada kod kuće s djecom organizirali kazalište? Potaknite dijete da bude glumac na pozornici i odglumi omiljenu bajku, odigra scenu iz poznate priče, upoznajte ih s pojmom skeča. Za ove akcije treba odabrati glumce (dijete će posebno veseliti ako smije pozvati prijatelja u pomoć), pripremiti kostime, odabrati predstavu. Dodatno zadovoljstvo svima će pričiniti ukoliko predstavu budete snimali pa je uvijek možete naknadno pregledavati i naravno pokazivati prijateljima i rodbini.

Ne zaboravite slikanje

Bez obzira koliko uobičajeno, slikanje ostaje jedna od omiljenih dječjih aktivnosti. U ovom slučaju predlažemo kombinaciju različitih tehnika (poput slikanja kuglica temperama, zatim njihovo izrezivanje i lijepljenje na crnu podlogu te crtanje borovih grančica i snježnih pahuljica kredama u boji). Rezultatima rada bit će svi oduševljeni.

Mnogo je načina na koje možete osvojiti djecu tijekom zimskih praznika. To ne mora nužno biti skupo. Bitno je iskoristiti vrijeme za zabavu i aktivnosti u kojima djeca pokazuju maštu te razvijaju vještine koje će im trebati u daljnjem školovanju, ali i u svakodnevnom životu. Vrijeme koje tijekom praznika odvojite za druženje sa svojom djecom višestruko će vam se vratiti, a sjećanja na ovako provedene praznike teško će itko brzo zaboraviti.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Krenite sigurnim korakom s Tragačima!

Vođeni novim kurikulumom, Tragači prate ideju o usvajanju novih spoznaja na djeci primjeren način.

Kroz metodički oblikovane sadržaje, ilustracije, prekrasne fotografije i zanimljive zadatke učenikova pažnja usmjerava se na razvoj svih vrsta mišljenja, posebno divergentnog. Ostvarivanje ishoda predviđenih novim kurikulumom uz Tragače lako je i jednostavno jer uz radne udžbenike pripremili smo i mnoštvo radnih materijala koji prate kurikulum:

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Janda-Abbaci, Hižak, Sudar
udzbenik
Ernst Endt, Michael Koenig, Marion Schomer, Nadine Ritz-Udry u suradnji s Hannelore Pistorius
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj