Stručni skupovi za učitelje razredne nastave | Profil Klett

03. prosinac 2017.

Stručni skupovi za učitelje razredne nastave

Autor: Gordana Ivančić

Da Profil Klett kontinuirano brine o stručnom usavršavanju svojih učitelja dokazuje činjenica o sustavnom organiziranju online edukacija putem webinara ili stručnih skupova uživo.

Tako je u Osijeku od početka ove školske godine postalo ustaljeno druženje učitelja i učiteljica razredne nastave kroz redovno stručno usavršavanje. Pod vodstvom izvršne urednice Gordane Ivančić, mag.prim.educ u Knjižnom klubu knjižare Nova u Osijeku na Trgu Ante Starčevića svakog prvog utorka u mjesecu organizira se stručni skup u obliku predavanja ili radionice namijenjen učiteljima i učiteljicama razredne nastave, a da za ovakve skupove postoji velik interes učitelja pokazali su i sudionici svojom brojnošću gdje se svaki puta tražila „stolica više“.

Na prvom stručnom skupu urednica je upoznala nazočne s ciljem održavanja ovakvih susreta kao i predavačicama koje će zajedno s njom voditi radionice. Tom su prilikom sudionici slušali odlično predavanje na temu „10 minuta kreativnosti na svakom nastavnom satu“ nakon kojega su, kako je i predstavljeno ciljem ovih susreta, otišli u svoje učionice s novim idejama koje odmah mogu primijeniti u radu s učenicima.

Drugi susret zakazan je početkom studenoga kada je učiteljica Patricija Burazin, diplomirana učiteljica nazočnima prezentirala radionice građanskoga odgoja i obrazovanja primjenjive na satu razrednika u razrednoj nastavi. Uz temu „Kako uz pomoć pedagoških radionica i različitih aktivnosti u njima učiniti teme građanskoga odgoja zanimljivijima učenicima?“ nazočni učitelji i učiteljice su, osim teorijskih znanja i praktično sudjelovali u konkretnim aktivnostima koje su primjenjive u svim uzrastima među učenicima razredne nastave. Osim što su obogaćeni novim iskustvima i druženjem stručni skup su napustili i s mnoštvom materijala koje im je voditeljica pripremila. Skup je obilovao vedrinom i motivacijom svih sudionika koji su zajedničkim doprinosima nudili odgovore na mnoge izazove koje pred njih stavlja građanski odgoj i obrazovanje.

Tom prilikom nazočni su se družili i s Mudrim sovicama te uz Ninu i Tina saznali kako mudro učiti. Vježbenice za integrirano učenje predstavila im je Stela Vukojević, mag. komunikologije te tom prilikom odgovarala na konkretna pitanja o principu rada s vježbenicama, načinu učenja i prijavama na kviz. Ovo je ujedno i prilika za sve učitelje da osobno razgovaraju s izvršnom urednicom te iznesu svoje prijedloge, stavove i mišljenja o udžbenicima i nastavnim materijalima koje koriste u nastavi, a ujedno su takvi razgovori urednici odlična povratna informacija s terena na kojoj izdavači temelje svoj daljnji rad.

Druženja u Osijeku nastavljaju se i dalje svakog prvog utorka u mjesecu (osim u vrijeme školskih praznika). U prosincu nas očekuje zanimljiva radionica izrade božićnih ukrasa. Voditeljica radionice Patricija Burazin, diplomirana učiteljica otkrit će nam kako od materijala ponuđenih u novoj, obogaćenoj likovnoj mapi za velika djela izraditi božićne ukrase te njima ukrasiti učionice za predstojeće blagdane. Pozivamo sve vas koji još niste sudjelovali na ovim događanjima da nam se ovom prilikom pridružite te da zajedno oživimo čaroliju Božića.

Adrijana Leko, dipl. učiteljica

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

ESCAPE (CLASS) ROOM

Escape (class) room je tematski zadana misija, u kojoj u određenom vremenskom roku skupina učenika treba riješiti niz neobičnih zadataka, zagonetki, dekodirati kodove, otključati brave lokota…U učionici su skriveni predmeti, poruke, putokazi, slike koje treba pronaći. Rješavanjem zadataka otkrivaju se tragovi koji upućuju gdje dalje tražiti. Posljednji zadatak je vrhunac igre – njegovo rješenje je ujedno izlaz iz učionice.

Živimo zeleno

Oduvijek sam smatrala da je razvijanje ekološke svijesti učenika jedna od najvažnijih učiteljskih zadaća. Promišljajući o tome kako potaknuti učenike da postanu odgovorni građani, a da poštujem godišnji kurikul, shvatila sam da će mi sudjelovanje u projektima koji se temelje na eko načelima pomoći u tome.

(Potencijalno) darovito dijete u razredu

Puno je definicija, različitih mišljenja i odgovora na to što je 'darovitost'. Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicimima (2022.) navode da su kod darovitog djeteta/učenika utvrđene iznadprosječne opće intelektualne sposobnosti i/ili specifične sposobnosti, visok stupanj kreativnosti i motivacije te dosljedno postizanje izrazito iznadprosječnih postignuća i/ili uradaka u jednom ili više područja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov