Tulum s(l)ova iznova! | Profil Klett

17. listopad 2017.

Tulum s(l)ova iznova!

Autor: Suzana Mihelčić

Nova školska godina za viničku knjižničarku i učiteljice jezičarke predstavlja veselje u iščekivanju skoro nadolazećeg Tuluma s(lova) koji se već nekoliko godina zaredom održava u našoj školi krajem listopada. Projekt je rođen u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu te je ubrzo prepoznat kao sjajan oblik druženja učitelja i učenika izvan zidova učionice u neformalnom okruženju, uz čitanje knjiga iz užitka.

 

Tulum za svakoga

Projekt je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, a u našoj školi sovice čitalice su učenici 7. i 8. razreda. Prema pravilima provođenja ovog nacionalnog projekta učenici se, zajedno sa školskom knjižničarkom i učiteljima, okupljaju u školi oko 19 sati te uz mnoštvo zabavnih aktivnosti ostaju u knjižnici do ponoći. Plan aktivnosti radi svaka škola zasebno, a jedina aktivnost koja je obavezna svima jest ceremonijalno čitanje. Plan projekta dopušta i mogućnost noćenja u knjižnici, ali naši tulumi su dosad trajali kao zabava Pepeljuge – do ponoći.

Pripremimo emocije

Nakon donošenja pravila ponašanja i iznošenja večernjeg plana, započinjemo aktivnošću kojom se emocionalno pripremamo na čitanje ulomka iz knjige koju smo odabrali te odlučili podijeliti naša razmišljanja, emocije i iskustva s ostalim čitačima. Najčešće odabiremo aktivnosti vezane uz izražavanje osjećaja kroz glazbu, likovni izričaj ili storytelling. U toj aktivnosti učenici shvate da smo i mi učitelji sasvim normalni ljudi koji imaju i vesele i tužne životne priče koje odluče podijeliti, i to upravo s njima - svojim učenicima!

Ceremonijalno čitanje

Atmosferu prilikom ceremonijalnog čitanja podižemo mnoštvom upaljenih svjećica koje stvaraju osjećaj ugode, povezanosti i povjerenja među čitačima. A trenutak ulaska u knjižnicu pogledom na topao, svjećicama ispunjen prostor - wow! Da, zovem ga wow trenutak koji je potreban za svako uspješno čitanje. Svaki čitač ukratko predstavi knjigu koju je odabrao, pročita ulomak te podijeli s tulumašima razlog zbog kojeg ga se knjiga dojmila. Nerijetko se dogodi da prisutni pročitaju i svoj vlastiti uradak. Poželjno je komentirati nečije pročitane ulomke, pitati i diskutirati. Talko održavamo protok emocija te interes za aktivnost čitanja.

Ne može tulum bez zabave

Kod nas nikad nije isto – svaki tulum ima drugačije zabave. Kvizova, društvenih igara ili onih poput pantomime, pogađanja ili brzog crtanja nikada ne nedostaje. Izradili smo i zgodan album s događanjima s jednog tuluma kako bi ga mogli pokazati mlađim učenicima i motivirati ih za dolazak na tulum.

Skype razgovor s drugim sovama

Tijekom večeri putem Skype-a razgovaramo sa školom koja nam je dodijeljena u projektu. Razmijenimo iskustva vezana uz tulum i aktivnosti koje smo radili tijekom večeri, jedni drugima pročitamo neki zgodan ulomak te se pozdravimo uz nastavak naših zabavnih igara.

Budi sova – tulumari i ti!

Jedva čekamo sljedeći Tulum!

Kada? U petak, 27. listopada.

Gdje? Knjižnica Osnovne škole Vinica (ili Vaša ako se odlučite pridružiti).

Zašto? Jer je čitanje zabavno.

Uključite se u projekt i vjerujte na riječ – dogodine ćete tulumariti ponovno!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja