Uskrs uz odlične ideje u razrednoj nastavi | Profil Klett

06. travanj 2020.

Uskrs uz odlične ideje u razrednoj nastavi

Autor: Adrijana Leko

Proslava blagdana u školama sastavni je dio nastavnih sadržaja nekih predmeta te razrednih i školskih kurikula. Cilj je ovakvih aktivnosti pomoći učenicima u razumijevanju zbivanja oko blagdana koji se slave, te razvijati zajednički doživljaj blagdana uz njegovanje pozitivnih odnosa prema tradiciji.

Za takve blagdanske događaje najviše se pripremaju učenici razredne nastave, iako ni oni stariji nemaju ništa protiv takvih aktivnosti. Ove će godine, uz nastavu na daljinu, uskrsni tjedan biti posve drugačiji. Iapk vjerujemo da ćemo uz zajednički kreativni rad i suradnju učitelja, učenika i roditelja stvorit lijep i sadržajan doživljaj Uskrsa svojim učenicima.

Ako u narednim danima planirate organizirati neke uskrsne aktivnosti, a još ste u potrazi za idejama donosimo vam nekoliko prijedloga.

 

Uskrsne rukotvorine

 

Bliži se blagdan Uskrsa kojeg će uskoro proslaviti vjernici i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru. Prigodnim aktivnostima kroz aktivno obilježavanje ovog blagdana djeca će spoznati njegov značaj, upoznati običaje i tradicijske načine proslave te na taj način stjecati nova iskustva i znanja. U školi bi tom prigodom razgovarali o zbivanjima uoči Uskrsa, a simboli koji prate korizmeno vrijeme i pripreme za Veliki tjedan pomažu djetetu da doživi sam blagdan. Sada ćemo tome posvetiti i sadržaje nastave na daljinu, a u obiteljima poticati razgovor o nadolazećim zbivanjima.

 

Kreativni rad s djecom ustalio se kao dio uskrsne tradicije u našem domu. Tom prigodom izrađujemo razne rukotvorine poput pilića i janjadi, zečeva, košara, dok su neizostavni dio uskrsne čestitke. Ideje za sve ovo u današnje vrijeme kada su informacije putem interneta na dohvat ruke nije teško pronaći.

Košarice

Ekološki prihvatljiva ideja je izrada košarica od kartonskih valjaka toalet papira ili plastičnih boca. Uz malo ljepila i tkanine na ovaj ćete način s lakoćom pretvoriti otpad u uporabni predmet. Prozirnu plastičnu bocu pažljivo odrežite 5-7 cm od dna. Uz odrezani rub na dva suprotna kraja probušite rupe kroz koje ćete provući ukrasnu žicu (drška košarice). Uz rub zalijepite svilenu (ili satensku) traku, a gotovu košaricu ukrasite cvjetićima oblikovanim od raznih dugmadi, ostataka tkanina ili papirima u boji. 

Spremnik za slatkiše u obliku zeca

Za izradu spremnika potrebna su dva kartonska tanjura srednje veličine. Jednom tanjuru polukružno odrežite trećinu i taj odrezani dio iskoristite za uši. Odrezani tanjur klamaricama spojite s čitavim tako da izgledaju kao da su poklopljeni. Pričvrstite uši koje ste u središnjem dijelu malo obojili ružičastom bojom. Na prednjoj strani nacrtajte zečju njušku, brkove, usta i oči te provucite vrpcu kroz rupe koje ste izbušili na suprotnim krajevima. Spremnik napunite slatkišima koji mogu poslužiti kao male nagrade u ovo vrijeme.

Tekstovi i pjesmice

Mnogi su pisci i pjesnici za teme svojih djela uzeli Uskrs, pisanice, križ, zečeve, piliće, janje ili neki drugi simbol ovog blagdana. U nastavku preuzmite listić pripremljen za rad nakon priče Tamare Vrbanović Uskrsno jutro (Od slova do snova 3, Profil Klett) i pjesme Milana Radića Najdraži Uskrs (Hrvatski na dlanu 3, Profil Klett). Listiće možete rješavati i online na poveznicama:

Uskrsno jutro https://www.liveworksheets.com/et6084xb

Najdraži Uskrs https://www.liveworksheets.com/yv6087lc

Povežite se i s našom IZZI platformom https://hr.izzi.digital/DOS/1021/1044.html

 

Izrada pisanica

Tradiciju i predznanje koje učenici donose u školu iz svojih obitelji ovdje treba iskoristiti. Užurbanost svakodnevice dovela je do činjenice da se u obiteljima sve rjeđe susreće običaj šaranja pisanica voskom ili bojanja prirodnim bojama poput ljuske luka ili zelenog oraha. Ako je moguće s učenicima podijelite informacije o ovom običaju te ih upoznajte s postupkom uz zorni prikaz. Postupak možemo napisati na kartice koje će učenici koristiti u radu te tako, korak po korak, samostalno obojiti pisanice tradicionalnim načinom.

U vrtićima i školama često zamolimo djecu da donesu ispuhana jaja od kojih izrađujemo pisanice. Metode rada su različite. Možemo ih ukrašavati bojenjem temperama, flomasterima, akrilnim bojama ili na njih lijepiti detalje s ubrusa, papire u boji. Odličan efekt daje kombinacija palente, griza, maka, cimeta ili sličnih začina koji se mogu zalijepiti na jaje pazeći na ritam boja. Osim što učenici na ovakvoj pisanici uočavaju teksturu površine lijepo izgleda i ugodnog je mirisa.

Edukativne igre

Tradicija potrage za šarenim pisanicama sa zapada se proširila i u naše krajeve. Iako nije izvorno dio naših običaja i tradicije prihvaćena je i izaziva oduševljenje kod djece. Ovu igru s lakoćom možemo pretvoriti u edukativnu integriranjem nastavnih obrazovnih sadržaja u nju. Zanimljivo je potragu za pisanicama organizirati kroz potragu uz QR kodove ili kao treasure hunt. Potragu za pisanicama kroz matematičke zadatke možete zaigrati na poveznici https://view.genial.ly/5ab7eaf8d6a2117be8c51b31/zbrajanje-i-oduzimanje-do-100-copy

Svaki blagdan ima svoju poruku. Obogaćivanje djetetovog života tim porukama u školi i obitelji pridonijet će njegovom kvalitetnom odrastanju. Iskustva i predznanja koje dijete nosi sa sobom iz obitelji prerađivat će se, razvijati i nadopunjavati u školi te tako dobiti novo značenje zbog drugačijeg socijalnog konteksta u kojem se zbivaju, a na kraju će se tako dopunjeni opet vratiti u obitelj.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

S tragačima sigurno u školu na daljinu

Tragajući za učiteljima koji nam u ovom trenutku mogu pomoći, svojim znanjem, savjetima, ali i beskrajnim entuzijazmom stigli smo i do učiteljica razredne nastave. Naše vrijedne učiteljice Nataša Svoboda Arnautov i Adrijana Leko, poznate i kao dugogodišnje zaljubljenice u nastavu potpomognutu tehnologijom te autorice udžbenika i sadržaja digitalnih platformi za razrednu nastavu Tragači podijelile su s nama svoja prva iskustva škole na daljinu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja