S tragačima sigurno u školu na daljinu | Profil Klett

19. ožujak 2020.

S tragačima sigurno u školu na daljinu

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Podvučemo li crtu pod prvi tjedan nastave na daljinu, čini se da su svi uključeni zadovoljniji nego što su se usudili i pomisliti.

Učenici su puni entuzijazma, roditelji uviđaju da prijenos informacija i zadataka funkcionira, a učitelji i nastavnici se s nevjerojatno pozitivnom energijom suočavaju s onime što im donosi svaki novi dan. Ipak, i među njima nekako su najzadovoljniji učitelji razredne nastave

Učitelje podržavaju roditelji

 

U samo nekoliko dana, kao da im je baš sve sjelo na svoje mjesto. Riječ je o svojevrsnom iznenađenju jer rade s najmlađima i trebaju ozbiljnu potporu roditelja.

Roditelji su svjesni da je određena odgovornost na njihovim leđima i svi su je prihvatili bez obzira na to koliko su informatički vješti, otkriva nam Nataša Svoboda Arnautov, učiteljica prvog razreda OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada. Ona je i prije početka školske godine s roditeljima prvašića napravila Facebook grupu. Ovih dana to je grupa za podršku. Mjesto gdje roditelji postavljaju pitanja, traže savjete i drugim roditeljima nude pomoć.

Predivno je kako su se u trenutku međusobno solidarizirali, kao i mi učitelji.

Slična iskustva ima i Adrijana Leko, učiteljica drugog razreda iz područne škole OŠ Franjo Tuđman u Bapskoj, selu smještenom petnaestak kilometara od Iloka.  Nastava na Trećem pokazala se kao pun pogodak. Zamolila sam roditelje da u trenutku gledanja i vježbanja uz televiziju pošalju neku fotografiju. Odjednom su mi počeli pristizati najrazličitiji videomaterijali, što pokazuje koliko su svi uključeni željni da čitava priča uspije. Nakon programa pošaljem im nekoliko linkova na zadatke povezane s onime što su gledali, ali roditeljima ostavljam da sami odrede kada će ih djeca riješiti. Moramo uzeti u obzir i dinamiku obitelji jer okolnosti su izvanredne, isprepleće se privatni i školski život pa svi moramo biti prilagodljivi. Uostalom, živimo uz granicu gdje je prekid signala čest i uobičajen pa o tome također treba voditi računa.  

 

Iako mnogi učitelji razredne nastave dijele iskustva slična Natašinu i Adrijaninu, riječ je o poznatim i dugogodišnjim zaljubljenicama u nastavu potpomognutu tehnologijom te autoricama udžbenika i sadržaja digitalnih platformi, pa su za ovu situaciju one ipak bile spremnije od ostalih.

Početkom školske godine učenicima sam otvorila virtualnu učionicu i s njima napravila prve korake. Važno je imati platformu koju su učenici svladali. Sada to ide uz pomoć roditelja, ali i trudim se da učenici budu što samostalniji. Oni uživaju u ovom načinu rada, a ja se trudim da imaju kontinuitet. Naravno, to znači da sam uz prijenosno računalo od jutra do večeri, ali isplati se jer su povratne informacije odlične. U slučaju da uobičajeni kanali zakažu, ove učiteljice imaju i svoje internetske stranice koje također mogu poslužiti za distribuciju nastavnoga sadržaja. Adrijana je snimila i prvu prezentaciju koja uključuje sliku i glas. Neobično mi je to iskustvo. Iako i dalje odlazim u školu na kratke sastanke, većinu stvari obavim od kuće. Snimajući taj video, odjenula sam se i počešljala kao da idem u školu. Ne bi baš bilo zgodno da se učiteljica pojavljuje u ležernom, kućnom izdanju jer važno je da djeca imaju barem privid nastave. Tako sam se kod kuće pripremila kao da odlazim u školu.

Nataša tek planira ovaj tip nastave upotpuniti videom jer svjesna je da učenicima razredne nastave to predstavlja najprihvatljiviji oblik prijenosa sadržaja. Uz kontinuirano praćenje učenika, istražuje i dostupne materijale kojih je ovih dana sve više. I u tom smislu nastojim ih uputiti na ono što im je već poznato. Sada se koristimo IZZI učionicom, to nam je osobito zgodno jer mogu pratiti što su napravili i riješili. Imam i Facebook grupu u koju su povezani ostali učitelji. Ima nas gotovo tisuću i trudimo se pomoći jedni drugima.

Ma kažem vam, ovaj stupanj međusobne solidarnosti još nisam vidjela.    

Ne zaboraviti praktične zadatke

 

Svjesne su da će entuzijazam učenika mlađe dobi s vremenom posustati. Otrgnuti od škole, slobodnih aktivnosti i bezbrižnih igara i druženja na otvorenome, ubrzo će shvatiti koliko im se život promijenio. Zato već sada stavljaju naglasak na niz praktičnih zadataka.

Jučer sam im zadala da u dvorištu ili okolišu kuće pronađu lijep, plosnati kamen. Na njemu će potom naslikati leptira, a gotov rad mi fotografirati i poslati, kaže Andrijana. Na sličan je način i Nataša uposlila svoje učenike jer kako kaže, važno je da ne klikaju samo po zadatcima, nego i zaposle svoje prstiće. Budući da je teško predvidjeti koliko će ova situacija potrajati, spremne su i na ocjenjivanje, barem opisno, jer djeca vole biti vrednovana za svoj rad. No u svemu je najvažnije, kaže Adrijana, da mislimo o zdravlju i ostanemo ljudi. Sve drugo će proći.

 

Metodičko - didaktički materijali za Tragače

Podsjećamo vas na dostupne metodičko - didaktičke materijale Tragači za Hrvatski jezik, Matematiku, Prirodu i društvo, Likovnu kulturu, Tjelesnu i zdravstvenu kulturu i Sat razrednika.

Moji tragovi 1, 2019. (HJ), Super matematika za prave tragače 1, 2019. (MAT), Pogled u svijet 1, tragom prirode i društva, 2019. (PiD), Lektirni priručnik 1, 2019., Likovna kultura 1, 2019., Sat razrednika 1, 2019., Tjelesna i zdravstvena kultura 1, 2019., Pogled bez okvira u produženi boravak 1, 2019.

- prijedlog godišnjega izvedbenog kurikuluma po mjesecima (GIK)

- prijedlog godišnjega izvedbenog kurikuluma s poveznicama na pripreme i priručnike

- tematski godišnji izvedbeni kurikulum s poveznicama na pripreme i priručnike

- pripreme u word dokumentima

- drugi nastavni materijali (radni listovi, ppt, ispiti, plakati, pripreme za medijsku kulturu...)

- opisno praćenje i ocjenjivanje.

 

Digitalne obrazovne sadržaje za mješovito učenje koji će upotpunjavati vaš rad s udžbenikom i ostalim drugim materijalima za seriju Tragači pronađite na poveznicama:

https://www.profil-klett.hr/izzi/pogled-u-svijet-1

https://www.profil-klett.hr/izzi/moji-tragovi-1

https://www.profil-klett.hr/izzi/super-matematika-za-prave-tragace-1

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika gabriela.grgic7@os-prva-bj.skole.hr

Izwowkanbshujensb e s s
Slika korisnika gabriela.grgic7@os-prva-bj.skole.hr

Izwowkanbshujensb e s s
Slika korisnika gabriela.grgic7@os-prva-bj.skole.hr

Hn enkwnevdjdwlnyybsbkwne svky ekk2jrbbdyjhxxbbxxjxk Hhejdksiikdjb2b