12. veljača 2018.

Valentinstag

Autor: Maja Trinajstić

Danas se Valentinovo slavi u mnogim zemljama i uglavnom se naziva Danom zaljubljenih, ali negdje se, poput Finske, u prvi plan stavlja prijateljstvo i poznat je kao Freundschaftstag te se na taj dan šalju, uglavnom anonimne, poruke ili sitni darovi osobama koje su nam drage i simpatične.

Valentinovo se u Njemačkoj počelo slaviti tek nakon Drugoga svjetskog rata pod utjecajem američkih vojnika, a na radost prodavača cvijeća. Naime, običaj je da se za Valentinovo daruje cvijeće, knjige ili slatkiši, ali kao i u svemu, i tu valja biti kreativan. Običaj su inače u Sjedinjene Države prenijeli Englezi koji ga tradicionalno, još od 14. stoljeća obilježavaju pisanjem čestitki.

Iako je neosporno da je spomendan dobio ime po svetom Valentinu, ima više svetaca tog imena kojima se pripisuje, ali smatra se da bi to mogao biti biskup Valentin iz talijanskoga grada Ternija u 3. stoljeću, u vrijeme starog Rima, kada kršćanstvo nije bila službena religija. Tada je, prema predaji, Valentin ipak potajno vjenčao parove prema katoličkom obredu te je čak, navodno, mladence darivao cvijećem iz vlastitoga vrta. Zbog toga ga je car Klaudije II. kaznio i pogubio 14. veljače. Isto je tako moguće da je taj datum povezan i s proslavama u čast rimske božice Junone, zaštitnice braka, koje sežu još u rimsko doba, a i s nekim drugim drevnim običajima vezanima uz mjesec veljaču i nagovještaj proljeća. Tom su prigodom poznate i brojne njemačke narodne poslovice (Bauernregeln), a koje možete obraditi na satu u usporedbi s poslovicama slične tematike na hrvatskom ili drugim jezicima koje učenici uče ili poznaju:

 

Kalter Valentin, früher Lenzbeginn.

 

Ist's am Valentin noch weiß,

blüht zu Ostern schon das Reis.

 

Hat's zu St. Valentin gefroren,

ist das Wetter lang verloren.

 

St. Valentin friert's Rad mitsamt der Mühle ein.

 

Regnet es an Valentin,

ist die halbe Ernte hin.

 

Liegt an Valentin die Katz in der Sonne,

kriecht sie im März hintern Ofen voll Wonne.

 

Danas se Valentinovo slavi u mnogim zemljama i uglavnom se naziva Danom zaljubljenih, ali negdje se, poput Finske, u prvi plan stavlja prijateljstvo i poznat je kao Freundschaftstag te se na taj dan šalju, uglavnom anonimne, poruke ili sitni darovi osobama koje su nam drage i simpatične. Iako je u drugoj polovici 20. stoljeća došlo do velike komercijalizacije tog spomendana, predlažemo da s vašim učenicima obradite izreke koje potiču prijateljstvo i zajedništvo, a u tome će vam pomoći nastavni listići u prilogu.

 

U našem Repozitoriju na ovoj poveznici potražite i kviz za obilježavanje Valentinova u višim razredima.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

7 preporuka za roditelje – kako potaknuti razvoj čitalačke pismenosti kod djeteta?

Iako u razvijanju čitalačke pismenosti škola ima iznimno važnu ulogu, znanstvenici i stručnjaci ipak tvrde da ljubav prema čitanju i razvijanje sposobnosti čitanja započinje i završava – kod kuće te da su roditelji vrlo važan čimbenik koji ima ključnu ulogu u savladavanju vještine čitanja i poticanju čitalačkih navika.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sarah Fleer, Ute Koithan, Bettina Schwieger, Tanja Sieber
udzbenik
Ivana Vukančić, Andrea Thes
udzbenik
Sanja Ivančić, Andrea Thess, Suzana Sklepić-Šarić