Vidim Zemlju, plava je ... veličanstvena | Profil Klett

foto: Kristina Dilica, prof.

13. travanj 2020.

Vidim Zemlju, plava je ... veličanstvena

Autor: Kristina Dilica

Prisjetimo se! 

12. travanj – Međunarodni je dan čovjekovih svemirskih letova, dan kada je čovjek napravio prekretnicu u istraživanju svemira -  Dan kozmonautike.

 

Zemlja je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća ušla u takozvanu Svemirsku utrku, utrku dviju zemalja, SAD-a i SSSR-a.

Utrka je započela oklijevanjem SAD-a da uloži velike sume novaca u svemirski program. Sve se to promijenilo 4. listopada 1957. godine kada je prvi umjetni satelit prošao "iznad njihovih" glava.

Devet mjeseci kasnije osnovana je NASA s jednostavnim zadatkom - poslati čovjeka u svemir.

foto: Kristina Dilica, prof.
Prvi čovjek u svemiru

 

Utrka je išla svojim putem i veliku većinu prvijenaca preuzeo je SSSR, a dan koji će se pamtiti bio je 12. travnja 1961. godine kada je Jurij Gagarin letjelicom došao na visinu od 327 kilometara, tj. došao do svemira. U svojoj letjelici Vostok 1, letu koji je trajao 108 minuta, obletio je oko Zemlje i postao prvi čovjek koji je bio u svemiru.

Neposredno nakon polijetanja Gagarin je izgovorio svoje prve riječi u svemiru: “Vidim Zemlju, veličanstvena je.”

Zanimljivo, rijetko tko ih pamti, za razliku od onih koje je Neil Armstrong izustio osam godina kasnije tijekom svemirske misije Apolla 11 na Mjesec.

 

foto: Kristina Dilica, prof.
Dan kozmonautike

 

Svaki daljnji pothvat svemirskog istraživanja značio je novo poglavlje ljudskog istraživanja i znanosti, no razlog zašto Međunarodni dan čovjekovih svemirskih letova slavimo upravo 12. travnja svake godine je odavanje počasti upravo tim početcima.

U Rusiji, koja je i zaslužna za taj veliki korak, današnji se dan naziva Dan kozmonautike. Danas ceremonija komemoracije na Dan kozmonautike počinje u gradu Koroljovu, blizu Gagarinova kipa. Sudionici zatim nastavljaju pod policijskom pratnjom do Crvenog trga da bi posjetili Gagarinov grob u nekropoli u Kremaljskim zidinama i nastavili do Aleje kozmonauta blizu spomenika pokoriteljima kozmosa.

Naposljetku se svečanosti zaključuju posjetom Novodjevičjem groblju.

7. travnja 2011. Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je rezoluciju kojom proglašava 12. travnja Međunarodnim danom čovjekovih svemirskih letova kako bi se cijeli svijet prisjetio tih važnih trenutaka za napredak znanosti i svemirskih istraživanja.

 

foto: Kristina Dilica, prof.
U parku Stara Trešnjevka - bista Jurija Gagarina

 

Grad Zagreb je također odao počast prvom čovjeku u svemiru. U Parku Stara Trešnjevka od 2016. godine nalazi se bista prvog čovjeka u svemiru – Jurija Gagarina. Napravio ju je ruski astronaut Aleksej Leonov. Bista je bila poklon Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj, koje ju je odlučilo darovati svim ljubiteljima svemira i Rusije u Zagrebu.

 

 

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Međunarodni dan Roma

U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

U osnovnoj školi Fran Koncelak, u kojoj je više od 20% učenika romske nacionalnosti trude se poticati drugačiju, pozitivnu međuetničku i međukulturalnu priču.

Nesreća koja nas povezuje

Nedjelja 22. ožujka, rano ujutro, ostat će trajno upisana u kolektivnu memoriju stanovnika Zagreba. Potres nezabilježen posljednjih 140 godina izbacio nas je iz kreveta i kuća. U samo nekoliko sati mnogim su se učenicima javili i njihovi razrednici. Samo da pitaju je li sve u redu i da se kratkom porukom međusobno provjere i ohrabre.

Školski projekt: Milko Cepelić

Osnovna škola Milka Cepelića u Vuki ove je godine obilježila važne obljetnice; četrdeset godina otkako je sagrađena sama zgrada škole i stotinu godina od smrti znamenitog Vučanina čije ime nosi. Dan škole bio je poseban i stoga što su ga prvi put obilježili bez prigodnoga programa za posjetitelje, ali zato projektnih aktivnosti uz sudjelovanje učenika nije nedostajalo. 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja