We surfed, we found - March reading suggestions | Profil Klett

09. ožujak 2017.

We surfed, we found - March reading suggestions

Autor: Dajana Vukadin

Dobar dan svima, evo mog odabira za ožujak.

Teme iz nastave

Khan Academy je neprofitna obrazovna organizacija koju je 2006. godine osnovao Salman Khan sa željom da osigura "besplatno obrazovanje (…) za bilo koga, bilo gdje". Organizacija proizvodi mikro-predavanja u obliku video zapisa na You Tubeu. Osim navedenih mikro-predavanja, dostupni su i zadatci za vježbu kao i alati za predavače. Svi su sadržaji dostupni i besplatni za sve. Godine 2012., Khana je upravo zbog ovog projekta časopis Time proglasio jednim od 100 najutjecajnih ljudi na svijetu.

Iz svijeta obrazovanja

Učitelji diljem svijeta imaju iste ili vrlo slične probleme, a iscrpljenost nakon dana provedenog u učionici jedan je od njih. Psiholozi dokazuju da za ovo postoji itekako dobar razlog.

***

Ovaj stručan i dobro utemeljen članak objašnjava što je to “fonološka disleksija” te daje savjete kako pomoći učenicima s tom teškoćom.

***

Iako je ovo možda ponajviše članak za roditelje, svi negdje u životu imamo i malu djecu, kao učitelji, roditelji, tetke ili ujaci, kume… Pročitajte kako iskoristiti dječju maštu da bismo (lakše) dobili od djece ono što želimo.

***

Već smo pisali o prednostima otvaranja svoje učionice kolegama i stručnjacima. Što će se dogoditi ako ista vrata otvorimo i roditeljima? Pročitajte na ovoj poveznici.

 

A sada, predah

Britanska se kraljica Elizabeta II. priprema za proslavu 65 godina vladavine. Pročitajte 20 zanimljivih činjenica o njoj, a saznajte i više u biografskoj seriji The Crown koja je ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramsku seriju.

***

Jeste li već isprobali ovaj način pisanja poezije sa svojim učenicima? Pokušajte u svom razredu i javite nam svoja iskustva i zapažanja. Nešto nam govori da bi im se moglo svidjeti.

***

Dobra vijest za sve zaljubljenike u film Love Actually! Pročitajte što nam sprema dugoočekivani nastavak.

***

Stephen Hawking nije samo genijalni teoretski fizičar, on je i angažirani pratitelj i komentator zbivanja u društvu. U tekstu u The Guardianu Hawking piše o posljedicama koje nejednakost u društvu ima za našu budućnost, te što možemo napraviti da se ta nejednakost smanji.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obilježimo Europski dan jezika zajedno

Odlukom Vijeća Europe 26. rujna obilježava se i naglašava važnost europske mnogojezičnosti. Europa zaista posjeduje iznimno jezično bogatstvo. Na našem kontinentu govori se preko šezdesetak različitih jezika i dijalekata. Važnost njihovog očuvanja naglašava i Europska unija ne samo simbolično riječima i obilježavanjem svakog rujna, nego i djelima: EU nije izabrala službeni jezik/jezike komunikacije, nego prihvaća sve jezike svojih članica kao službene jezike Europske unije.

 

Europski tjedan programiranja u OŠ Strahoninec

Učiteljice Tea Horvatić i Snežana Nedelkovska stručno su se usavršavale u slopu Erasmus+ KA1 projekta “Iskorak u budućnost” OŠ Strahoninec na Malti te su nakon toga, u sklopu nastave engleskog i njemačkog jezika uspješno organizirale Code Week aktivnosti, povodom europskog tjedna programiranja. Više o njihovom iskustvu te o digitalnim kompetenicijama općenito možete saznati u članku.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Louise Claire Moore
udzbenik
Borka Lekaj Lubina, Jasna Pavuna, Danka Singer
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer