Zdravstveni odgoj - ideja za svaki razred! | Profil Klett

09. listopad 2017.

Zdravstveni odgoj - ideja za svaki razred!

Autor: Adrijana Leko

Zdravstveni odgoj u našim školama već je postao svakodnevica. Posebno su toga svjesne učiteljice i učitelji razredne nastave koji sa svojim učenicima provode najviše vremena i koriste svaku priliku da ih usmjeravaju prema razvijanju pozitivnih navika osobne higijene, pravilne prehrane i ostalih ishoda propisanih Nastavnim planom i programom zdravstvenog odgoja.

Nije rijetka situacija da najmanji učenici koji svake godine dolaze u prve razrede naših škola u današnje vrijeme ne znaju brisati nosiće ili pravilno prati zubiće pa su im u tome, pored njihovih roditelja, učiteljica ili učitelj glavni izvor informacija jer ih usmjeravaju i osobnim primjerom potiču na usvajanje pozitivnih stavova.

Učenici razredne nastave OŠ dr. Franjo Tuđman Šarengrad – PŠ Bapska zajedno sa svojim učiteljicama Majom Karačić, Ksenijom Zaborsky i Adrijanom Leko u ovu školsku godinu krenuli su zanimljivim zdravstvenim aktivnostima vezanih uz eTwinning projekt „Živjeti zdravo“. Kao jedni od partnera u tom projektu obilježili su 25. rujna Dan za zdrave zube. Tom prilikom posebno ih je razveselila poznata pjesma „Šubi, dubi, dubi, sad me bole zubi…“ koju su s oduševljenjem zapjevali prisjećajući se vrtićkih dana, a nakon toga su kroz interaktivnu prezentaciju razgovarali o zubima. Pričalo se od čega se sastoji zub, kako raste zub, zašto mliječni zubi ispadaju, učenici su prebrojavali svoje zubiće, računali koliko zuba ima odrasla osoba, a saznali su i kako se zove koji zub te čemu nam zubi služe. S obzirom kako se radi o različitom uzrastu učenika svatko od njih je imao drukčije načine pranja zuba. Kako bi utvrdili način održavanja oralne higijene i pravilnog pranja bilo je najprihvatljivije pokazati znanje na modelu. Zajedno s učiteljicama izradili su veliki model „razrednog zubala“.

Kako izraditi zubalo?

Za izradu razrednog zubala potreban vam je veći hamer papir ružičaste boje, dvadeset plastičnih čaša, papirnate maramice, škare, ljepilo, tempere (crvena boja) i kist. Hamer papir potrebno je presavinuti na pola i izrezati polukrug. Plastične čaše treba malo skratiti te obložiti papirnatom maramicom i zalijepiti na unutrašnju stranu hamera: deset čaša na donju i deset na gornju stranu. Na kraju je potrebno na donju stranu naslikati jezik i obojati ga crvenom bojom.

Nakon što su izradili „razredno zubalo“ učenici su demonstrirali način pranja zuba. Za kraj ove radionice izradili su razrednu gigantsku četkicu za zube.

Kako izraditi gigantsku četkicu?

Za izradu četkice potreban vam je komad uskog i dugačkog stiropora, kartonska kutija od jaja, papirnata traka (ona koju koriste majstori za bojanje zidova) te malo boje za zidove u bijeloj boji i nekoj drugoj po osobnom odabiru. Komad stiropora predstavlja dršku četkice za zube te je prije bojanja možete dodatno oblikovati. Na jedan kraj treba papirnatom trakom naopako zalijepiti zatvorenu kutiju od jaja i bojanje može početi. Kutiju bojati bijelom bojom za zidove, a dršku bojom po izboru.

Ovi mališani su Dan za zdrave zube završili pranjem svojih zubića četkicama koje su toga dana ponijeli od kuće. Gigantske četkice za zube krase panoe u učionicama i sigurno će ih još dugo podsjećati na ovaj dan proveden u učenju, igri i druženju.

U prilogu možete preuzeti PPT prezentaciju Dan za zdrave zube.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Crtajmo kao Michelangelo

Ove sam se školske godine uključila u projekt U svijetu likovnih umjetnika koji je pokrenula udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a otvoren je i na eTwinning platformi. Zadatak projekta bio je upoznati učenike s najvećim likovnim majstorima i njihovim djelima. Učiteljice i učitelji odabrali su po 5 umjetnika s čijim će likom i djelom upoznati učenike.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ušćumlić Danica
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković