8 najvažnijih digitalnih vještina kojima moramo poučiti djecu | Profil Klett

19. srpanj 2016.

8 najvažnijih digitalnih vještina kojima moramo poučiti djecu

Autor: Ivona Ivanišević

Što je digitalna inteligencija i zašto je postala presudna u svakodnevnom životu? Koje su najvažnije digitalne vještine kojima moramo poučiti djecu kako bi uspješno funkcionirala u svijetu budućnosti?

Novi trendovi u tehnologiji

Prema istraživanjima, posljednjih je desetak godina posebno ubrzana brzina i količina razmjene informacija, a društvene i ekonomske posljedice toga su višestruke. Stručnjaci predviđaju da će se unutar sljedećih 10 godina čak više od 90 posto svjetske populacije umrežiti putem interneta. Mogućnosti umrežavanja i globalne povezanosti su ogromne. No, svi ti trendovi u tehnologiji ipak stvaraju veliku nesigurnost u predviđanju kako ćemo komunicirati u budućnosti, a naša djeca će biti pravi pokusni kunići tih novih načina komunikacije.

Djeca ispred ekrana

U posljednja dva desetljeća djeca koriste digitalne tehnologije u sve mlađoj dobi i u sve dužim vremenskim periodima u danu. Najnovija istraživanja pokazuju da današnja djeca provedu više od sedam sati dnevno ispred ekrana – od televizije i kompjutera do mobilnih telefona i raznih digitalnih naprava. Taj vremenski period je veći od vremena koje djeca provedu s roditeljima, pa čak i od vremena provedenog u školi. S obzirom na količinu i vrstu posljedica, takvo provođenje vremena ima veliki utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje djece. Stoga upravo o vrstama digitalnog sadržaja kojega konzumiraju, o tome koga upoznaju online te koliko vremena provedu uz kompjuterske sprave, uvelike ovisi smjer u kojem će se naša djeca razvijati.

Mogućnosti i opasnosti digitalnog svijeta

Digitalni je svijet veliko prostranstvo za učenje i zabavu i skriva nevjerojatne mogućnosti. No, u tom svijetu djeca su također izložena i mnogim rizicima, od nasilja na internetu, ovisnosti o tehnologijama, izloženosti neprimjerenim i nasilnim sadržajima, opasnosti od radikalizacije, prevarama i krađama identiteta i podataka. U tim su se slučajevima internetska pravila i načini vođenja internetskih stranica pokazala nedovoljnima, nejasnima i neuspješnima.

Odrasli u novom digitalnom okruženju

Osim rizika, drugi je veliki problem u digitalnom svijetu sve veća razlika između načina na koji tehnologiju koriste djeca i odrasli. Zbog ove razlike i razilaženja, roditeljima i nastavnicima je teško u potpunosti razumjeti rizike i opasnosti za djecu na internetu. Stoga je ponekad odraslima i teško poučiti djecu kako se na siguran i odgovoran način koristiti digitalnim tehnologijama. Zbog svega navedenoga važno je postaviti pitanje kako mi, kao roditelji i nastavnici, možemo pripremiti našu djecu za digitalno doba? Jedan od najvažnijih odgovora leži u razvijanju digitalne inteligencije.

Što je digitalna inteligencija?

Digitalna inteligencija ili skraćeno DQ predstavlja niz društvenih, emocionalnih i kognitivnih vještina koje omogućavaju osobi da se suoči s izazovima i potencijalnim opasnostima digitalnog svijeta. Ove se vještine mogu podijeliti na 8 velikih područja – vještina:

Digitalni identitet – način kako postaviti i kreirati osobni identitet i vlastitu reputaciju u digitalnom svijetu

Digitalna upotreba – razvijanje vještine korištenja digitalnih uređaja i uspostavljanje ravnoteže između vremena provedenog online i sudjelovanja u stvarnom životu

Digitalno osiguranje – sposobnost detektiranja digitalnih/internetskih opasnosti i korištenje alata za vlastitu obranu i zaštitu podataka

Digitalno sigurnost – vještina osvještavanja i upravljanja rizičnim ponašanjima i opasnim sadržajima te načini zaštite

Digitalna emocionalna inteligencija – vještina empatije i vještina načina izgradnje dobrih online odnosa

Digitalna komunikacija – sposobnost komunikacije i suradnje s drugima u zajedničkoj upotrebi digitalnih tehnologija i medija

Digitalna pismenost – vještina pronalaženja internetskih sadržaja, njihove procjene i upotrebe te kreiranja, kao i načini podijele tog sadržaja s drugima

Digitalna prava – sposobnost razumijevanja i očuvanja osobnih prava, uključujući prava na privatnost, intelektualno vlasništvo, slobodu govora i zaštitu od govora mržnje.

Odgovorna i mudra upotreba tehnologije

Imajući u vidu koliko je nužno razviti ove digitalne vještine uopće za funkcioniranje u današnjem (poslovnom) svijetu, iznimno je važno da ih kod djece razvijemo u duhu međusobnog poštovanja, empatije i razboritosti. Sve ove vještine omogućavaju mudru i odgovorno upotrebu tehnologije – nešto što će u budućnosti postati sve važnije. Na taj način, razvijajući digitalnu inteligenciju koja ima svoje uporište u humanim vrijednostima, pomoći ćemo djeci da na pravi način mogu vladati tehnologijom umjesto da tehnologija ovlada njima.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Razumijem li što čitam? – 7 ključeva čitanja s razumijevanjem

Svakodnevno se suočavamo s činjenicom koliko je čitanje temeljna vještina koja je neizbježna u svim područjima života. Bez visoke razine čitalačke pismenosti, za svakog učenika nije moguće postići uspjeh u školi niti se obrazovati i usavršiti u bilo kojem profesionalnom području. U procesu razvijanja čitalačke pismenosti, uz strategije razumijevanja pročitanog, postoji i šest glavnih ključeva odnosno tehnika koje nam mogu dodatno pomoći u razumijevanju pročitanog teksta.

Kako geografija i drugi lokalni uvjeti utječu na kvalitetu zraka u svjetskim “megagradovima”

Jedan od najstarijih znanstvenih časopisa na svijetu Science AAAS, koji je utemeljio Thomas Edison davne 1880. godine, donosi novosti o istraživanju onečišćenosti zraka različitim plinovima izmjerenim iznad najvećih svjetskih metropola, o raznovrsnim uzrocima tih pojava među kojima je i geografski položaj gradova te o zabrinjavajućim posljedicama onečišćenja za ljudsko zdravlje. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Romana Perečinec
udzbenik
Sanja Ivančić, Andrea Thess, Suzana Sklepić-Šarić
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt, Danica Holetić