20. srpanj 2017.

Afrika s Dejanom 2017. godine

Autor: Ivona Savić

Projekt humanitarne udruge „Afrika – Možemo zajedno“, koji je 2016. godine pokrenuo profesor geografije Dejan Nemčić u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, vrlo se uspješno nastavio i u 2017. godini. S mnogo prikupljenih vrijednih donacija hrvatskih škola, građana i tvrtki Dejan ponovno kreće na jednomjesečni put u Afriku 30. srpnja 2017. godine.

U sklopu projekta, od početka 2017. godine u humanitarnoj je akciji sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola, a posebno su se aktivno uključili i mnogobrojni vrtići, gradske knjižnice, fakulteti i hrvatske tvrtke. Škole diljem Hrvatske i njihovi ravnatelji samostalno su se organizirali te prikupili različite korisne stvari za djecu u Africi, prvenstveno školski pribor za njihove škole.

Izuzetno velik broj učitelja i učiteljica se uključio sa svojim razredima, potičući volontiranje, ali i razvijajući svijest učenika o tome koliko je važno pomagati drugima te promovirati vrijednosti tolerancije i solidarnosti.

Uz školski pribor, djeca u hrvatskim školama pripremila su i nacrtala veliki broj geografskih karata za poklon afričkoj djeci, posebno namijenjenih za nastavu geografije u Africi. S obzirom da je malarija još uvijek bolest sa smrtonosnim ishodom u mnogim afričkim zemljama, prikupljeno je i mnoštvo novčanih donacija za lijek protiv malarije, čija cijena iznosi 5 kuna.

Sav prikupljen školski pribor i donacije za lijek protiv malarije Dejan Nemčić će uručiti školama u Tanzaniji, koje je posjetio i prošle godine, ali ove godine posjetit će i škole u afričkim državama Malavi i Mozambiku. Uz uručenje prikupljenih donacija, Dejan će održati i nekoliko predavanja afričkoj djeci o različitim geografskim temama, a u nekim će afričkim gradovima posebno predstaviti i Hrvatsku.

S obzirom da se prošle godine za vrijeme boravka u Africi Dejan Nemčić uključio u projekt izgradnje škole u Monduli, gradu na sjeveru Tanzanije, ove godine je posebno prikupljen i građevinski materijal nekoliko hrvatskih tvrtki za izgradnju škole, vrtića te kuće za učitelje.

Škola će moći primiti čak 500 učenika i bit će jedna od najmodernijih škola u tom dijelu Afrike. Dvorište škole će krasiti i pametna solarna klupa Steora koju je donirao mladi inovator Ivan Mrvoš, u svrhu promoviranja važnosti obrazovanja i održivog razvoja te korištenja zelenih izvora energije, što su vrijednosti koje posebno aktivno podržava i potiče i Profil Klett u svom projektu „Želim stablo“.

Pratite nas na našoj facebook stranici Profil Klett Školski portal gdje možete pogledati i najavni film o Dejanovom putovanju u Afriku 2017. godine.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pet najboljih izvora za učenje geografije

Na koje sve načine učitelj geografije može poučavati svoje učenike geografskim vještinama i znanjima? Koji su najbolji izvori i materijali pomoću kojih učitelj može osmisliti zanimljivu i korisnu nastavu geografije? Koji oblici IKT-a su najučinkovitiji u nastavnom procesu? Zanimljive i konkretne odgovore na ova pitanja donosi australski učitelj geografije Keith Heggart iz Sydneya.

JEZIK JE NAŠA ZVUČNA DOMOVINA

Stihovima učenice Antonije Dejanović iz 5. razreda u Osnovnoj školi Budaševo-Topolovac-Gušće započelo je 10. ožujka 2017. obilježavanje Dana hrvatskog jezika.

Cilj nam je da se cijelog ovog tjedna, od 13. do 17. ožujka, što intenzivnije bavimo problematikom utjecaja ostalih jezika na hrvatski jezik, da podsjećamo i upozoravamo koliko nam je važno očuvati ga i njegovati te da u suradnji s učenicima iskazujemo potrebu za očuvanjem jezičnog blaga i kulturnog identiteta.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Agičić, Anušić, Bagarić
udzbenik
Damir Agičić
udzbenik
Slaven Imre, Vesna Janko, Renata Kanceljak, Ivan Paradi, Zoran Stiperski
udzbenik
Gordana Remussini, Marija Tolić