Kako organizirati terensku nastavu | Profil Klett
Dvorac Linderhof, Bavarska, Njemačka

Dvorac Linderhof, Bavarska, Njemačka

24. veljača 2017.

Kako organizirati terensku nastavu

Autor: Maja Trinajstić

Učiteljica njemačkoga jezika Mirjana Klobučar iz OŠ Ljudevita Gaja u Krapini postala je poznata u svojoj županiji po uspješnoj organizaciji izleta u zemlje njemačkoga govornog područja sa svojim učenicima, obično na kraju školske godine. Terenska nastava se organizira prvenstveno za učenike koji uče njemački jezik (redovna i izborna nastava) kako bi se djeci omogućilo da stupe u kontakt s izvornim govornicima u autentičnom okruženju. Svoja će iskustva rado podijeliti s Vama, a ovdje prikazujemo izlet u Bavarsku s posjetom Legolandu i obilaskom čuvenih dvoraca Linderhofa i Neuschwansteina.

Osnovna škola Ljudevita Gaja u Krapini već godinama organizira terensku nastavu u neku od zemalja njemačkoga govornog područja

Legoland
Legoland

Svoju su bavarsku avanturu učenici započeli u Legolandu u Günzburgu, nedaleko od Ulma.

Neuschwanstein
Neuschwanstein

Sljedeći dan razgledali su Neuschwanstein i Linderhof, dvorce kralja Ludwiga II. Bavarskog.

Linderhof
Linderhof

Sva vođenja su na njemačkom jeziku, a razgledavanje gradova je koncipirano tako da učenici moraju u različitim situacijama upotrijebiti stečeno znanje jezika (u trgovini, na ulici, u turističkom uredu…). Takav oblik nastave i učenja jezika pokazao se jako uspješnim. Učenici su oduševljeni mogućnošću komunikacije u autentičnim situacijama, istraživanjem različitih gradova i njihovih znamenitosti, rješavanjem postavljenih zadataka – zagonetki. Uz podršku pratitelja oni samostalno traže načine i mogućnosti rješavanja te preko igre, zabave i ponekad natjecanja uče i primjenjuju jezik.

Linderhof
Linderhof
Cilj i zadaće terenske nastave

Terenska nastava izvedena je u korelaciji nastavnih predmeta Geografije, Povijesti, Njemačkog jezika, Hrvatskog jezika, Matematike i Glazbene kulture. Programski sadržaji terenske nastave podudaraju se s planom i programom nastave:

 • NJEMAČKOG JEZIKA (Landeskunde 5. – 8. razred – zemlje njemačkoga govornog područja)
 • GEOGRAFIJE u 6. razredu (stanovništvo, građevine svijeta), 7. razredu (Alpske zemlje – Slovenija i Austrija, gradovi Europe)
 • POVIJESTI u 7. razredu (stvaranje Habsburške Monarhije; odnos s Hrvatskom u to doba; pojam germanizacije; vladavina Marije Terezije i Josipa I., Ludwig II. Bavarski)
 • HRVATSKOGA JEZIKA (5. razred – opis krajolika; 6. razred – opis interijera, crtica i anegdota; 7. razred – prikaz ili osvrt; 8. razred – putopis)
 • GLAZBENE KULTURE 8. razred (njemački skladatelji baroka i romantizma)
 • MATEMATIKE (5. razred – decimalni brojevi, procjena i izračun udaljenosti, troškova putovanja, preračunavanje valuta; 6. razred – četverokut, procjena i izračunavanje površina; racionalni brojevi, troškovi putovanja i preračunavanje valuta).
Šetnja parkom dvorca Linderhof
Šetnja parkom dvorca Linderhof
Planirane aktivnosti za učenike:
 • istražiti prirodno-geografska obilježja alpskih zemalja
 • dvoje učenika su vodiči kroz naselja kojima prolazimo
 • jedan učenik dijeli geografske karte prostora koji prolazimo
 • učenici fotografiraju krajeve
 • obilježavanje rijeka, jezera, planina, tunela i gradova na zemljovidu
 • na planu grada ucrtavanje smještaja građevina u Münchenu
 • po povratku učenici pišu putopis, crticu, anegdotu, opis eksterijera i interijera, osvrta i uređuju pano s fotografijama
 • učenici čitaju kraće sastavke na njemačkom jeziku o putovanju 
 • učenici bilježe dijelove prirodnog okoliša koje vide i susreću na putovanju (der Fluss, der See, …)
 • učenici pišu razglednice s kratkim opisima izleta prijateljima
 • usmeno izlagati o putovanju, u perfektu, pri povratku kući (Was habt ihr gesehen? Durch welche Städte sind wir gefahren?…).
Pogled na dvorac Neuschwanstein
Pogled na dvorac Neuschwanstein

Ako želite i sami organizirati takvu terensku nastavu, dokumentacija iz priloga može vam pomoći.

Do sljedećeg putovanja

Mirjana Klobučar

 

Galerija: 
Legoland_1

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Razmjena učenika: Osnovna škola „Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednja škola Krapina – Gottfried-Kinkel-Realschuke Erftstadt/Köln

Od 19. - 26. travnja 2017. realiziran je uzvratni posjet učenika Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta (Köln) učenicima Osnovne škole "Ljudevit Gaj“ iz Krapine i Srednje škole Krapina. Nakon boravka naših učenika u Kölnu krajem listopada/početkom studenog prošle godine, jedva smo dočekali dolazak naših prijatelja i nastavak suradnje.

Noć knjige

Noć knjige u knjižnici Osnovne škole Grgura Karlovčana u Đurđevcu obilježena radionicama na temu braće Grimm i bajke Rotkäppchen. Donosimo mnoštvo ideja za obradu priča na nastavi njemačkoga jezika za sve razine učenja. U organizaciji su sudjelovale knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica engleskoga jezika Maja Mlinarić Horvat i učiteljica njemačkoga Maja Šalamon Nemet.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Alenka Boras Mandić, Lana Lončar, Radmila Pešut, Maja Križman Roškar
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić