Kako organizirati terensku nastavu | Profil Klett
Dvorac Linderhof, Bavarska, Njemačka

Dvorac Linderhof, Bavarska, Njemačka

24. veljača 2017.

Kako organizirati terensku nastavu

Autor: Maja Trinajstić

Učiteljica njemačkoga jezika Mirjana Klobučar iz OŠ Ljudevita Gaja u Krapini postala je poznata u svojoj županiji po uspješnoj organizaciji izleta u zemlje njemačkoga govornog područja sa svojim učenicima, obično na kraju školske godine. Terenska nastava se organizira prvenstveno za učenike koji uče njemački jezik (redovna i izborna nastava) kako bi se djeci omogućilo da stupe u kontakt s izvornim govornicima u autentičnom okruženju. Svoja će iskustva rado podijeliti s Vama, a ovdje prikazujemo izlet u Bavarsku s posjetom Legolandu i obilaskom čuvenih dvoraca Linderhofa i Neuschwansteina.

Osnovna škola Ljudevita Gaja u Krapini već godinama organizira terensku nastavu u neku od zemalja njemačkoga govornog područja

Legoland
Legoland

Svoju su bavarsku avanturu učenici započeli u Legolandu u Günzburgu, nedaleko od Ulma.

Neuschwanstein
Neuschwanstein

Sljedeći dan razgledali su Neuschwanstein i Linderhof, dvorce kralja Ludwiga II. Bavarskog.

Linderhof
Linderhof

Sva vođenja su na njemačkom jeziku, a razgledavanje gradova je koncipirano tako da učenici moraju u različitim situacijama upotrijebiti stečeno znanje jezika (u trgovini, na ulici, u turističkom uredu…). Takav oblik nastave i učenja jezika pokazao se jako uspješnim. Učenici su oduševljeni mogućnošću komunikacije u autentičnim situacijama, istraživanjem različitih gradova i njihovih znamenitosti, rješavanjem postavljenih zadataka – zagonetki. Uz podršku pratitelja oni samostalno traže načine i mogućnosti rješavanja te preko igre, zabave i ponekad natjecanja uče i primjenjuju jezik.

Linderhof
Linderhof
Cilj i zadaće terenske nastave

Terenska nastava izvedena je u korelaciji nastavnih predmeta Geografije, Povijesti, Njemačkog jezika, Hrvatskog jezika, Matematike i Glazbene kulture. Programski sadržaji terenske nastave podudaraju se s planom i programom nastave:

 • NJEMAČKOG JEZIKA (Landeskunde 5. – 8. razred – zemlje njemačkoga govornog područja)
 • GEOGRAFIJE u 6. razredu (stanovništvo, građevine svijeta), 7. razredu (Alpske zemlje – Slovenija i Austrija, gradovi Europe)
 • POVIJESTI u 7. razredu (stvaranje Habsburške Monarhije; odnos s Hrvatskom u to doba; pojam germanizacije; vladavina Marije Terezije i Josipa I., Ludwig II. Bavarski)
 • HRVATSKOGA JEZIKA (5. razred – opis krajolika; 6. razred – opis interijera, crtica i anegdota; 7. razred – prikaz ili osvrt; 8. razred – putopis)
 • GLAZBENE KULTURE 8. razred (njemački skladatelji baroka i romantizma)
 • MATEMATIKE (5. razred – decimalni brojevi, procjena i izračun udaljenosti, troškova putovanja, preračunavanje valuta; 6. razred – četverokut, procjena i izračunavanje površina; racionalni brojevi, troškovi putovanja i preračunavanje valuta).
Šetnja parkom dvorca Linderhof
Šetnja parkom dvorca Linderhof
Planirane aktivnosti za učenike:
 • istražiti prirodno-geografska obilježja alpskih zemalja
 • dvoje učenika su vodiči kroz naselja kojima prolazimo
 • jedan učenik dijeli geografske karte prostora koji prolazimo
 • učenici fotografiraju krajeve
 • obilježavanje rijeka, jezera, planina, tunela i gradova na zemljovidu
 • na planu grada ucrtavanje smještaja građevina u Münchenu
 • po povratku učenici pišu putopis, crticu, anegdotu, opis eksterijera i interijera, osvrta i uređuju pano s fotografijama
 • učenici čitaju kraće sastavke na njemačkom jeziku o putovanju 
 • učenici bilježe dijelove prirodnog okoliša koje vide i susreću na putovanju (der Fluss, der See, …)
 • učenici pišu razglednice s kratkim opisima izleta prijateljima
 • usmeno izlagati o putovanju, u perfektu, pri povratku kući (Was habt ihr gesehen? Durch welche Städte sind wir gefahren?…).
Pogled na dvorac Neuschwanstein
Pogled na dvorac Neuschwanstein

Ako želite i sami organizirati takvu terensku nastavu, dokumentacija iz priloga može vam pomoći.

Do sljedećeg putovanja

Mirjana Klobučar

 

Galerija: 
Legoland_1

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Martinstag ist heut'

Stigao nam je i studeni, a s njim i omiljeni blagdan u Njemačkoj i Austriji – Martinstag ili po hrvatskom običaju Martinje. Ovom danu posebno se vesele djeca jer s lampionima u ruci hodaju gradom i pjevaju pjesme o svetom Martinu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Angelika Lundquist-Mog, Brüder Grimm
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, D. Greblički-Miculinić, M. Horvatek Forjan, G. Ljubas, A. Radeljić
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik