11. veljača 2018.

Edukacija eTwinning u nastavi - iskustvo koje povezuje sigurnost i suradnju

Autor: Adrijana Leko

S ciljem poticanja i promicanja projektne nastave i projektnog načina rada uz upotrebu novih tehnologija, u Osijeku je u organizaciji izdavačke kuće Profil Klett održano predavanje i radionica za učitelje razredne nastave na temu „eTwinning u nastavi“.

Tom je prilikom predavačica Patricija Burazin s nazočnim učiteljicama i učiteljima podijelila svoje bogato iskustvo rada na ovoj platformi. Predavanje je, po već dobro poznatom rasporedu organizirano u knjižnom klubu knjižare Nova u Osijeku na Trgu Ante Starčevića, a ovom je prilikom predavačica uz niz praktičnih savjeta iznijela i osobno iskustvo proživljeno na slavenskom kontaktnom seminaru u Dubrovniku i Bratislavi gdje je sudjelovala prezentirajući primjer dobe eTwinning prakse iz Hrvatske. Tijekom predavanja učitelje je pobliže upoznala s Erasmus+ programom kao i aktivnostima koje provodi Agencija za mobilnosti i programe Europske Unije u Hrvatskoj. Polazeći od osobnog iskustva objasnila je razliku između K1 i K2 projekata naglašavajući mogućnost suradnje među učiteljima i učenicima te razmjenu iskustava i dobre prakse uz ostvarivanje strateških partnerstava.

Govoreći o eTwinning portalu istaknula je prednosti poput mogućnosti za virtualnu suradnju učitelja i učenika, stručnog usavršavanja te poticanje i promicanje projektnog načina rada koja svoje temelje nalazi u nacionalnim i međunarodnim suradnjama uz upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije. To je portal na kojem, za razliku od otvorenih društvenih mreža, nema oglasa, reklama, članarine te koji učenicima nudi mogućnost razvoja komunikacijskih vještina i timskog rada, a učiteljima suradnju s europskim kolegama koji slično razmišljaju.

„Bit je osmisliti suživot eTwininga i razrednog Kurikuluma te sve unaprijed dobro posložiti. Kada se to dobro organizira onda sudjelovanje u projektima nije ni napor ni opterećenje već uživanje. Sve te aktivnosti ionako radim s učenicima, na ovaj ih način samo drukčije osmišljavam. Ovo predavanje i radionica događa se baš danas kada se obilježava Dan sigurnijeg Interneta, a eTwinning portal nudi upravo to: mogućnost sigurnije i odgovornije upotrebe interneta. „ – naglasila je u svom predavanju Patricija Burazin napominjući kako je tema ovogodišnjeg međunarodnog Dana sigurnijeg interneta „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji Internet počinje s tobom!“ Tom je prilikom pojasnila sigurnosne mogućnosti materijala koji se objavljuju na Tweenspace-u kao i zaštitu objavljenih sadržaja, učeničkih fotografija i nastavnih materijala s naglaskom na poštivanje autorskih prava.

Tijekom radionice predavačica je učitelje provela kroz proces registracije objašnjavajući cijeli postupak od Pred prijave sve do popunjavanja zahtjeva za eTwinning oznaku kvalitete projekta. Istaknula je veliku važnost ove platforme u online webinarima, seminarima, događanjima i stručnim usavršavanjima učitelja. Posebno se osvrnula na Tweenspace, dnevnik eTwinning projekta uz naglasak na provođenje njegove diseminacije i evaluacije. Na praktičnom primjeru voditeljica je prikazala mnoštvo projekata koje je osobno provela sudjelujući u njima kao jedan od partnera ili kao autor, a posebna poslastica na kraju bili su trikovi i male tajne za lakše snalaženje u eTwinning prostoru koje je otkrila osobnim dugogodišnjim radom na portalu.

Educiranjem učitelja za implementiranje projektne nastave uz upotrebu tehnologije izdavačka kuća Profil Klett ih nastoji poticati na učenje tijekom cijeloga života, a radionice poput ove dokaz su da postoji jasna potreba poboljšanja, usavršavanja i njihovog osobnog razvoja unutar sustava obrazovanja. Stoga pozivamo sve koji nam se još nisu pridružili kao i one koji su stalni sudionici ovih edukacija na nova druženja svakog prvog utorka u mjesecu u Osijeku na već poznatoj adresi s uvijek novim, zanimljivim i aktualnim temama.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Aktivni na školskim praznicima

Donosimo nekoliko savjeta za kvalitetne ljetne praznike. Naša djeca trebaju odmor i odmak od svojih uobičajenih aktivnosti. Dopustimo im da osjete dosadu i požele neki organiziran i smislen sadržaj. Prepoznajte aktivnosti koje Vaše dijete voli i potaknite ga na istraživanje.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov