18. listopad 2016.

Etno skupina u OŠ Remete

Autor: Maja Jelić Kolar

Pročitajte kako učiteljica Irja Kren iz OŠ Remete uspješno vodi svoju etno skupinu i što sve učenici 4. a razreda istražuju, proučavaju i uče na sasvim praktičan i njima blizak način.

Tekst napisala: Irja Kren, učiteljica OŠ Remete

Etno skupina istražuje povijest i sadašnjost remetskog cvjećarstva – uzgoja krizantema i ruža. Posjetili smo gospodina Zlatka Šušnjića, velikog znalca remetske povijesne i kulturne baštine i s njim razgledali ukrašeno remetsko groblje u vrijeme blagdana Svih Svetih. Kroz cijelu godinu promatramo uzgoj ruža u jednoj vrtlariji te smo i sami zasadili ružu pred školom. Namjeravamo izdati knjižicu Remetsko cvjećarstvo. Prošle smo se godine također puno bavili proučavanjem tradicionalnog načina života i razmišljanja, pa smo radili scenske prikaze na temu tradicionalnih običaja te se učeći i dobro zabavljali.

Također istražujemo sve remetske običaje, narodne nošnje i nakit, tradicionalne predmete, poznate stare remetske drvene kućice, remetsko mljekarstvo i život Remećana kada su bili djeca.

Znate li da su Remete poznate po praljama, mljekaricama i cvjećarima? Mi smo istražili i postojanje krava na Remetama, vidjeli štalu koja se nekad koristila, saznali sve o teškom životu mljekarica koje su na glavi nosile kantu mlijeka skroz do Kaptola i tržnice Dolac. Nekada su i djeca nosila kantice mlijeka i morala su puno raditi.

Etno skupina u OŠ Remete
Etno skupina u OŠ Remete

Jako volimo Etno skupinu jer nam je jako zanimljivo i fora istraživati, raditi bilješke, crtati i zapisivati svoje intervjue s mještanima, ići im u posjetu i uvijek dobiti fine domaće prigorske kiflice kojima se počastimo.

Naučili smo puno toga i sada zaista možemo usporediti život ljudi u prošlosti i danas.

Ako Vas nešto zanima, pitajte! Nastavljamo s istraživanjima.

Galerija: 
Etno skupina u OŠ Remete

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Gordana Ivančić, Maja Križman Roškar, Damir Tadić
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Sanja Polak, Darko Cindrić, Sanja Duvnjak