Kako imati maštovitu, kreativnu i inovativnu nastavu i u doba pandemije koronavirusa? | Profil Klett

23. travanj 2020.

Kako imati maštovitu, kreativnu i inovativnu nastavu i u doba pandemije koronavirusa?

avatar
Autor: Ivona Ivanišević

Edukativni videoserijal Profil Kletta donosi niz kratkih priča o različitim temama, koje u videoformi, na poučan i zabavan način pokazuju kako učenici mogu aktivno i kritički promišljati svijet oko sebe te učiti na temelju stvarnih primjera iz svoje svakodnevice, kod kuće i u školi.

 

 

Uz naše IZZI digitalne sadržaje i nove udžbeničke komplete iz svih predmeta, Profil Klett priprema mnogo drugih edukativnih i zabavnih izdanja. Među njima je edukativni videoserijal koji se sastoji od kratkih video uradaka, a svaki od njih posvećen je nekoj temi, projektu ili posebnome sadržaju. Cilj nam je da svaki od njih pokaže kako u stvarnosti izgleda aktivno i istraživačko učenje te kako, bez obzira na dob, kod učenika možemo razvijati praktične, životne vještine i kreativnu primjenu znanja.

Već se nekoliko tjedana, prvi put u povijesti, svi zajedno hrabro suočavamo s uistinu nepredvidivom situacijom svjetske pandemije i opasnosti od zaraze koronavirusom, golemih razmjera i nevjerojatnih posljedica. U skladu s novim okolnostima, sve škole i učitelji započeli su s izvedbom online nastave i pokazali su veliku snalažljivost i izvrsne digitalne vještine, strpljenje i volju, a ponajviše veliku ljubav prema svojim učenicima, svjesni važnosti procesa poučavanja i stjecanja znanja i u ovakvim uvjetima.

S obzirom na nove okolnosti, s veseljem i pažnjom smo pripremili edukativni videoserijal koji se sastoji od kratkih video uradaka, posvećenih nekoj temi, projektu ili posebnome sadržaju. U tome procesu glavna nam je ideja bila da svaki od njih pokaže kako u stvarnosti izgleda aktivno i istraživačko učenje te kako, bez obzira na dob, kod učenika možemo razvijati praktične, životne vještine i kreativnu primjenu znanja. Tako svaki učenik, a i njegov roditelj, može biti potaknut na istraživanje i eksperimentiranje te na zanimljiv i inovativan način sudjelovati u svim fazama procesa učenja i istraživanja – u fazi praćenja, uočavanja, bilježenja, djelovanja i kreiranja.  

Uz aktivno sudjelovanje u procesu učenja, povezivanjem različitih sadržaja učenicima se otvara sasvim novi svijet u kojemu različiti sadržaji nisu odvojeni, nego povezani i životni. Kratke priče u videoformi o različitim temama na poučan i zabavan način pokazuju kako učenici mogu aktivno i kritički promišljati svijet oko sebe te učiti na temelju stvarnih primjera iz svoje svakodnevice, kod kuće i u školi.

U svakom videu sudjeluju djelatnici Profil Kletta sa svojom djecom te u zanimljivim malim istraživanjima pokazuju da i roditelj može biti aktivan sudionik procesa učenja, a pritom se zabaviti i uživati. Prvi video posvećen je Kalendaru prirode. Na kraju svakoga videa istaknuti su i navedeni obrazovni ishodi vezani uz predstavljenu temu, projekt ili sadržaj, koji služe kao putokaz za dodatno učenje i otkrivanje novih sadržaja i interesa.

Kreirajući i osmišljavajući ovakve sadržaje, svi zajedno zaista činimo naše učenike sretnom i ispunjenom djecom koja s uživanjem uče o sebi, svojoj domovini i svijetu. U svemu tome i učiteljima i roditeljima, pa i nama urednicima, najveća je zahvala iskra oduševljenja u očima djeteta koje s uzbuđenjem otkriva svijet oko sebe, a potom učitelji dalje mogu postojano održavati vatru toga malog istraživačkog duha.

 

Pogledajte i uživajte! 

 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Novost Profil Kletta – zabavni i edukativni Kaleidoskop

Novim velikim projektom Profil Klett želi vratiti pozitivnu energiju i entuzijazam na lica učitelja - osmislili smo Kaleidoskop - tridesetominutnu emisiju koja je istodobno i zabavna i edukativna, zanimljiva i inspirativna. Posvetili smo je pozitivnim životnim vrijednostima, snazi pojedinca i obrazovanju.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja