Kako povratak u klupe olakšati djeci, roditeljima i sebi | Profil Klett

05. svibanj 2020.

Kako povratak u klupe olakšati djeci, roditeljima i sebi

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Sena Puhovski, predsjednica Zagrebačkoga psihološkog društva i voditeljica Psihološkog centra za djecu i obitelji „Brigojedac“, izdvaja smjernice sigurnijeg vraćanja u škole.

Povratak u škole nakon karantene (a u Zagrebu i potresa) za djecu, roditelje i učitelje predstavlja ponovno navikavanje na neke opet nove okolnosti života i profesionalnog djelovanja. Taj je proces trenutačno obavijen velom magle i mnogo je upitnika o tome kako će se odvijati, zbog čega je sasvim moguće i normalno da je tjeskoba vezana uz povratak velika. Možda će vam pomoći obratite li pozornost na neke od ovih napomena. 

Kako olakšati sebi?

 

1.  Osvijestiti koji su aspekti povratka pod vašom kontrolom, a koji nisu. Korisno je nacrtati krug i unutar njega napisati ono što jest, a izvan ono što nije.

2.  Preuzeti osobnu odgovornost, odnosno osvijestiti svoje granice i izreći ih. To znači reći kada je previše, kada je preteško, kada nešto ne znate ili trebate pomoć.

3.  Dopustiti si pogrešku. Ovo je situacija koja je svima nova i nepoznata i u kojoj se (pogotovo kada smo u nju „bačeni“ bez odgovarajuće pripreme) događa učenje putem pokušaja i pogreške. Normalno je, pa čak i očekivano da će pogrešaka biti.

4.  Orijentirati se na ono što je važno i smanjiti očekivanja (od sebe i od učenika). Ovo nije situacija za velika postignuća i velike promjene, nego situacija u kojoj učimo kako zajedno proći kroz ono što je teško.

5. Sjetiti se da u kriznim vremenima idemo dan po dan. A ovo su takva vremena. 6. Tražiti podršku bližnjih u kolektivu i u privatnim odnosima. 

Kako olakšati djeci?

 

7.  Podsjetiti se da podrška ne mora biti velika intervencija, no dobro izvedena uvijek je velika stvar. Podrška znači iskreno i zainteresirano pitati „Kako si?“ i zaista biti tu.

8. Voditi računa prije svega o odnosu s djecom. I učenje će tada samo od sebe ići bolje.

9.  Razumjeti da je i za djecu ovo novo, nepoznato i možda zastrašujuće i da će prilagodba ići postupno i možda ne glatko. Bit će boljih i lošijih dana i to je normalno. 

Kako olakšati roditeljima?

 

10.  Pokazati razumijevanje za strah, zabrinutost i ljutnju te razumjeti da to u najvećem broju slučajeva nije osobno, nego usmjereno na institucije. 

11.  Komunicirati jasno, činjenično i ne nuditi rješenja i informacije ako ih nemate. To samo pojačava ljutnju i komplicira komunikaciju. U redu je reći „ne znam“.

12.  Imati pripremljene informacije za roditelje, kao i izvore gdje se mogu informirati i dobiti odgovore koje vi nemate.

 

SRETNO! (i polako)

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Važnost optimizma

U ovim izazovnim vremenima emocionalno nam teško pada doživljaj neizvjesnosti i manjka kontrole. Stoga pomaže osvijestiti unutarnje resurse za borbu s ovom situacijom i nastojati povećati optimizam, a time i subjektivnu dobrobit. Kako, pročitajte u članku naše suradnice psihologinje Sanje Daić.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja