15. lipanj 2018.

Kako vezu i šivaju jedna djevojčica i dvanaest dječaka?

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, u slavonskoj ravnici smjestila se općina Vrbanja, a u njoj osnovna škola utemeljena još 1831 godine, OŠ Mare Švel-Gamiršek. Ova bi se hrvatska književnica, koji mnogi smatraju najboljim perom hrvatske šokačke proze, zasigurno ponosila učenicima škole koja nosi njeno ime. Stoga nam je drago da možemo iz likovnog natječaja „Želim, stvaram, oblikujem“ izdvojiti priču o učenicima malog razreda, 3. a koji vodi učiteljica Katica Vareševac.

Ovaj razred čine 1 djevojčica i 12 dječaka koji su zajednički stvarali uzorke i modelirali pregače, jastučnice, tabletiće, lutke. Naime, riječima njihove učiteljice, natječaj je za njih predstavljao izazov i jednu vrstu istraživačkog rada. Budući da su u sklopu nastave prirode i društva proučavali svoj zavičaj, Vukovarsko-srijemsku županiju, potaknuti natječajem, pomnije su počeli promatrati stvari oko sebe, zavirili su u bakine škrinje, proučavali tradicijske motive te ih pokušali osuvremeniti.

 

 

Iako je tehnika suhog filcanja za njih bila nešto posve novo, strpljivo su i predano radili, iglicom oblikovali motive, tu i tamo se i uboli, ali odustali nisu. Ukrašavali su svoje jedinstvene uratke, učili se šivati, klamati, lijepiti i uopće koristili su prstiće vješto i kreativno, ne na mobitelu, računalu ili igrajući video igrice već vodeći iglicu, spajajući rubove tkanine, vezući biljne i životinjske motive. Osjetili su različite tkanine pod prstima, određivali njihovu debljinu, računali koliko je konca potrebno za obrubljivanje… svaka čast!

Čestitamo učenici i učenicima 3.a razreda i učiteljici koja ih je motivirala, vješto pripremala i vodila u tom procesu stvaranja Katici Vareševac.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Predstavi se svijetu - naslovnicom

 

Povodom našeg natječaja Predstavi se svijetu - Priča o naslovnici mladu knjižničarku Jelenu Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče, nedavnu dobitnicu nagrade Poezija među profesijama za mlade knjižničare, pitali smo o čitateljskim navikama njenih učenika i omiljenim naslovnicama. Koliko naslovnica utječe na odabir knjige te koje knjige najradije čitaju učenici, potražite u tekstu.

 

Lica vremena – Michelangelo i Schiavoni

Odgovore uvijek tražimo osim od bliskih osoba, roditelja i prijatelja, također od svih ljudi koji nikada nisu bili dio našeg stvarnog života, ali ih znamo i divimo se njihovim djelima. Rado ih se ponekad prisjetimo, želimo ih bolje upoznati i uspostaviti jedan bezvremeni odnos. Tih bivših života je veliki beskraj koji je teško uhvatiti, iako je ljudska težnja za znanjem uvijek velika i prisutna.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor

Komentari

Slika korisnika Maria22

Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju