Kako vezu i šivaju jedna djevojčica i dvanaest dječaka? | Profil Klett

15. lipanj 2018.

Kako vezu i šivaju jedna djevojčica i dvanaest dječaka?

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, u slavonskoj ravnici smjestila se općina Vrbanja, a u njoj osnovna škola utemeljena još 1831 godine, OŠ Mare Švel-Gamiršek. Ova bi se hrvatska književnica, koji mnogi smatraju najboljim perom hrvatske šokačke proze, zasigurno ponosila učenicima škole koja nosi njeno ime. Stoga nam je drago da možemo iz likovnog natječaja „Želim, stvaram, oblikujem“ izdvojiti priču o učenicima malog razreda, 3. a koji vodi učiteljica Katica Vareševac.

Ovaj razred čine 1 djevojčica i 12 dječaka koji su zajednički stvarali uzorke i modelirali pregače, jastučnice, tabletiće, lutke. Naime, riječima njihove učiteljice, natječaj je za njih predstavljao izazov i jednu vrstu istraživačkog rada. Budući da su u sklopu nastave prirode i društva proučavali svoj zavičaj, Vukovarsko-srijemsku županiju, potaknuti natječajem, pomnije su počeli promatrati stvari oko sebe, zavirili su u bakine škrinje, proučavali tradicijske motive te ih pokušali osuvremeniti.

 

 

Iako je tehnika suhog filcanja za njih bila nešto posve novo, strpljivo su i predano radili, iglicom oblikovali motive, tu i tamo se i uboli, ali odustali nisu. Ukrašavali su svoje jedinstvene uratke, učili se šivati, klamati, lijepiti i uopće koristili su prstiće vješto i kreativno, ne na mobitelu, računalu ili igrajući video igrice već vodeći iglicu, spajajući rubove tkanine, vezući biljne i životinjske motive. Osjetili su različite tkanine pod prstima, određivali njihovu debljinu, računali koliko je konca potrebno za obrubljivanje… svaka čast!

Čestitamo učenici i učenicima 3.a razreda i učiteljici koja ih je motivirala, vješto pripremala i vodila u tom procesu stvaranja Katici Vareševac.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Predstavljam se svijetu: 100 godina Bauhausa kao inspiracija za produkt dizajn

Radovi učenika OŠ Grabrik, Karlovac

Multisenzorna izložba „Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo“ u zagrebačkom MSU-u, otvorena od 10. 1. do 21. 4. 2019., hrvatski je doprinos međunarodnom obilježavanju stogodišnjice osnutka Bauhausa. To je prilika školama za edukacijom jer osim učenja o Bauhausu, učenici dodatno mogu istraživati umjetnička djela, vizualno i taktilno.

Biologija kroz likovni mikroskop

Kako bi pokazali učenicima kako se nadopunjuju likovna umjetnost i znanost učenici viših razreda Osnovne škole Fran Koncelak Drnje pod vodstvom učitelja Maria Dimića pripremili su izložbu. Izložba je rađena za potrebe županijskog natjecanja iz biologije, ali vrlo brzo se pokazalo da je puno više od pukog ukrasa.

Govor mog zavičaja u slikama

Već nekoliko godina zaredom Turistička zajednica grada Korčule i korčulanska Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ priređuju literarno-likovni natječaj. Učenici osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli, vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, spremili su raznovrsne, maštovite i kreativne radove na ovogodišnju temu „Govor mog zavičaja“.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
ALISON MARIĆ, DRAGANA PALČIĆ
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor