Zgrada Bečke secesije, Beč, Austrija

Zgrada Bečke secesije, Beč, Austrija

02. ožujak 2017.

Izazov moderne

Autor: Maja Trinajstić

Izložba Izazov moderne: Zagreb - Beč oko 1900. traje od 9. veljače do 7. svibnja 2017. godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Na izložbi su prikazana najznačajnija kiparska, slikarska i arhitektonska djela protagonista bečke secesije koji su utjecali na tadašnju mladu generaciju hrvatskih umjetnika i arhitekata. Tako se mogu usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Prikazane su i usporedbe bečke i zagrebačke arhitekture u ostvarenjima Otta Wagnera, Josefa Hofmanna, Adolfa Loosa te Vjekoslava Bastla, Aladara Baraniaya ili Viktora Kovačića. Izložba će pokazati uspon nove generacije slikarica koje postaju ravnopravni sudionici modernih promjena. Antonija Krasnik i Nasta Rojc učile su slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod utjecajem bečke secesije. Kroz navedene umjetničke grane obrađene su teme zajedničke bečkoj i zagrebačkoj kulturi na prijelazu stoljeća: teme o smislu čovjekova postojanja, krajolici prožeti umjetnikovim subjektivnim doživljajem prirode, kavane kao novi forumi razmjena ideja te tema žene kao ultimativnog motiva razdoblja.

Uz podudarnosti dviju kultura ukazuje se i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazujući na snažne veze i dosad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme međusobnih utjecaja te pokazati vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture.

 

Izložba je osim za nastavu likovne kulture zanimljiva i za nastavu njemačkoga jezika zbog izrazitoga interkulturnog pristupa o čemu u katalogu Izazov moderne piše ugledan germanist Viktor Žmegač. Također je zanimljiva za nastavu povijesti jer ocrtava zagrebačku i bečku kulturnu i društvenu klimu na prijelazu stoljeća uključujući i teme povezane s građanskim odgojem te osobnim i socijalnim razvojem.

 

Izvor iz tiska na poveznici: http://gkd.hr/izlozba/izazov-moderne-zagreb-bec-oko-1900/

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Julia Katharina Weber, Lidija Šober, Sandra Hohmann, Dagmar Glűck, Mirjana Klobučar
udzbenik
Stefanie Dengler, Sarah Fleer, Paul Rusch, Cordula Schurig
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić