Izazov moderne | Profil Klett
Zgrada Bečke secesije, Beč, Austrija

Zgrada Bečke secesije, Beč, Austrija

02. ožujak 2017.

Izazov moderne

Autor: Maja Trinajstić

Izložba Izazov moderne: Zagreb - Beč oko 1900. traje od 9. veljače do 7. svibnja 2017. godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Na izložbi su prikazana najznačajnija kiparska, slikarska i arhitektonska djela protagonista bečke secesije koji su utjecali na tadašnju mladu generaciju hrvatskih umjetnika i arhitekata. Tako se mogu usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Prikazane su i usporedbe bečke i zagrebačke arhitekture u ostvarenjima Otta Wagnera, Josefa Hofmanna, Adolfa Loosa te Vjekoslava Bastla, Aladara Baraniaya ili Viktora Kovačića. Izložba će pokazati uspon nove generacije slikarica koje postaju ravnopravni sudionici modernih promjena. Antonija Krasnik i Nasta Rojc učile su slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod utjecajem bečke secesije. Kroz navedene umjetničke grane obrađene su teme zajedničke bečkoj i zagrebačkoj kulturi na prijelazu stoljeća: teme o smislu čovjekova postojanja, krajolici prožeti umjetnikovim subjektivnim doživljajem prirode, kavane kao novi forumi razmjena ideja te tema žene kao ultimativnog motiva razdoblja.

Uz podudarnosti dviju kultura ukazuje se i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazujući na snažne veze i dosad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme međusobnih utjecaja te pokazati vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture.

 

Izložba je osim za nastavu likovne kulture zanimljiva i za nastavu njemačkoga jezika zbog izrazitoga interkulturnog pristupa o čemu u katalogu Izazov moderne piše ugledan germanist Viktor Žmegač. Također je zanimljiva za nastavu povijesti jer ocrtava zagrebačku i bečku kulturnu i društvenu klimu na prijelazu stoljeća uključujući i teme povezane s građanskim odgojem te osobnim i socijalnim razvojem.

 

Izvor iz tiska na poveznici: http://gkd.hr/izlozba/izazov-moderne-zagreb-bec-oko-1900/

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Oslikani zid u Korčuli

Korčula_oslikani zid

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Stefanie Dengler, Tanja Mayr-Sieber et al.
udzbenik
Manuela Kujundžić, Šime Labor, Neven Budak
udzbenik
G.Barišić Lazar