09. studeni 2016.

Lesen ist ein großes Wunder

Autor: Doroteja Vojedilov

Izreka austrijske dječje spisateljice Marie von Ebner-Eschenbach

Kao nastavnica njemačkog jezika uočila sam da mojim učenicima često nedostaju riječi kako bi do kraja izrazili svoje ideje. Iako nekoliko rječnika stoji u učionici, rijetko se njima posluže. Zato sam odlučila ovaj mjesec knjige iskoristiti za upoznavanje s ovom posebnom vrstom literature.

Mjesec knjige polako prolazi, ali moja ljubav prema čitanju ostaje i dalje. Svatko ima svoje navike, a moja je definitivno „knjiga barem dva puta dnevno“ – ujutro za razbuđivanje, navečer za uspavljivanje. 
Iako ovu veliku ljubav prema čitanju pokušavam prenijeti svojim učenicima, ponekad osjećam da je to „borba s vjetrenjačama“. Ali kako nada umire zadnja, tako se i ja do kraja, dokle god su u našim klupama, trudim učenicima usaditi ljubav prema knjizi. 
Kao nastavnica njemačkog jezika, uočila sam da mojim učenicima često nedostaju riječi kako bi do kraja izrazili svoje ideje. Iako nekoliko rječnika stoji u učionici, rijetko se njima posluže. Zato sam odlučila ovaj mjesec knjige iskoristiti za upoznavanje s ovom posebnom vrstom literature. Zamolila sam učenike da od kuće donesu sve njemačko-hrvatske i hrvatsko-njemačke rječnike koje imaju, a to sam i sama učinila. Na stolovima ispred nas našla su se razna izdanja: od starijih (Brockhaus, 1976.) do potpuno novih izdanja. Kako im rječnici ne bi predstavljali samo gomilu nabacanih riječi, učenike sam kroz kviz navodila na otkrivanje bogatstva koje svaki rječnik pruža. Sat smo završili natjecanjem u brzini: koja grupa će brže pronaći njemački prijevod zadanih hrvatskih riječi. 
Vjerujem da će rječnici u našoj učionici sve rjeđe skupljati prašinu, a sve češće svoje mjesto nalaziti u rukama učenika. 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Martinstag

Blagdan svetog Martina je u zemljama njemačkoga govornog područja dan koji posebno veseli najmlađe. Taj dan djeca sudjeluju u večernjoj povorci kroz svoje selo ili grad noseći u rukama lampione koje su prije izradili. U povorci često sudjeluje i jahač na konju zaogrnut crvenim plaštem, koji predstavlja samog svetog Martina. Prema legendi, Martin je podijelio svoj plašt sa siromahom kojeg je sreo na svom putu. Djeca pjevaju pjesme o svetom Martinu te se na kraju zaslade slatkim pecivom. 

Zanima nas

Poezija je način stanovanja

Nedavno je održano 56. Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija koja se svake godine otvara na rođendan Ivana Gorana Kovačića. Manifestaciju prati i natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, o čemu smo popričali s jednim od članova ocjenjivačkog odbora, našim uglednim pjesnikom Miroslavom Mićanovićem, koji osim toga sudjeluje i u radu LiDraNa.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Trajno sniženje do isteka zaliha.
udzbenik
Ivana Vukančić, Andrea Thes
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt, Danica Holetić