Neobične božićne tradicije | Profil Klett

11. prosinac 2020.

Neobične božićne tradicije

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Većina nas u božićno vrijeme kiti bor, pjeva božićne pjesme, zamata poklone i peče kolače. No, jeste li znali da u Gornjoj Bavarskoj zvuk crkvenih zvona prati gromki zvuk pušaka? Ovaj običaj potječe iz drevnih obreda protjerivanja duhova zime. U Španjolskoj, pak, djeca nisu u potpunosti sigurna tko donosi poklone – djed Božićnjak ili Sveta tri kralja.

Kako iskoristiti božićne tradicije u nastavi stranih jezika?

Kako se bliži vrijeme blagdana, naši su učenici sve razigraniji i nestrpljiviji. Sada je savršeno vrijeme da učenici saznaju zanimljivosti o tradicijama i kulturi stranog jezika koji uče na zabavan i kreativan način te da se pri tome zabavimo. Naravno, prilika je uz to, ponoviti gramatiku i naučiti neke nove riječi.

Božić na njemački način

Tradicionalne božićne pjesmice krasan su način kako obogatiti nastavu u ovo vrijeme te napraviti sat koji bi ispunjavao međupredmetne ishode glazbene kulture.

Zamatajući poklone na tradicionalan način mogli bismo ostvariti međupredmetne ishode likovne umjetnosti..

Na sljedećoj poveznici možete pronaći:

  • božićne pjesmice i videozapise
  • radni list o zamatanju poklona
  • upute za izradu adventskog kalendara
  • radne listiće za vježbu vokabulara kojima možete obogatiti nastavu.

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-za-bozic-njemacki

 

Španjolski Božić iz svih dijelova svijeta

Brojne su mogućnosti i za nastavu španjolskog jezika!

Izradite kolačiće s učenicima, diskutirajte o temi hoće li Sveta tri kralja istisnuti lik Djeda Božićnjaka u mašti španjolske djece, otpjevajte pokoju pjesmicu s učenicima ili, za one starije učenike, pozabavite se temom božićnih tradicija u raznim zemljama španjolskog govornog područja. Sve ove materijale možete pronaći na:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-za-bozic-spanjolski

 

Okusi Božića iz Italije

Svima nam je poznato da su Božić i adventski period jako bitni u religioznoj Italiji, a sama zemlja bogata je običajima i kulinarskim specijalitetima, gotovo svaka regija ima svoje običaje. U Rimu božićno doba započinje kada se lokalni stanovnici, koji žive u brdovitoj okolici, spuste u grad i započnu sviranjem gajdi. Na sjeveru pak, u Lombardiji, glava kuće pali cjepanicu na Sveta tri kralja za sreću u sljedećoj godini. Upoznajte učenike s talijanskim tradicijama i unesite vokabular pomoću radnih listića koje ćete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-bozic-talijanski

 

Tajne francuskog Božića

Francuzi vole Božić jednako kao i Talijani i slave ga u obiteljskom okruženju. Mnogi su običaji zajednički ovim dvjema zemljama, poput božićnih sajmova s drvenim kućicama. Primjerice,paljenje drva na otoku Korzici odvija se na Badnji dan nakon što djeca prikupe cjepanice i grančice, a mještani zajedno sudjeluju u paljenju na otvorenom prostoru. Obje zemlje slave i Sveta tri kralja, a u Francuskoj je glavno kulinarsko obilježje tog blagdana kraljevski kolač sa skrivenom figuricom i papirnatom krunom za onoga koji pronađe figuricu.

No, većinu ovoga već vam je poznato, zar ne? A sada je vrijeme da tradicionalna božićna obilježja prenesete i svoim učenicima i na taj način povežete kulturu pojedine zemlje s univerzalnim božićnim slavljem.

 

Radne listiće pronađite na sljedećoj poveznici:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-bozic-francuski

 

Želimo Vam sretan Božić i lijep završetak ove godine!

 

Merry Christmas!

Fröhliche Weihnachten!

Feliz Navidad! 

Buon Natale!

Joyeux Noël!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt, Danica Holetić
udzbenik
Sanda Marjanović