Neobične božićne tradicije | Profil Klett

11. prosinac 2020.

Neobične božićne tradicije

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Većina nas u božićno vrijeme kiti bor, pjeva božićne pjesme, zamata poklone i peče kolače. No, jeste li znali da u Gornjoj Bavarskoj zvuk crkvenih zvona prati gromki zvuk pušaka? Ovaj običaj potječe iz drevnih obreda protjerivanja duhova zime. U Španjolskoj, pak, djeca nisu u potpunosti sigurna tko donosi poklone – djed Božićnjak ili Sveta tri kralja.

Kako iskoristiti božićne tradicije u nastavi stranih jezika?

Kako se bliži vrijeme blagdana, naši su učenici sve razigraniji i nestrpljiviji. Sada je savršeno vrijeme da učenici saznaju zanimljivosti o tradicijama i kulturi stranog jezika koji uče na zabavan i kreativan način te da se pri tome zabavimo. Naravno, prilika je uz to, ponoviti gramatiku i naučiti neke nove riječi.

Božić na njemački način

Tradicionalne božićne pjesmice krasan su način kako obogatiti nastavu u ovo vrijeme te napraviti sat koji bi ispunjavao međupredmetne ishode glazbene kulture.

Zamatajući poklone na tradicionalan način mogli bismo ostvariti međupredmetne ishode likovne umjetnosti..

Na sljedećoj poveznici možete pronaći:

  • božićne pjesmice i videozapise
  • radni list o zamatanju poklona
  • upute za izradu adventskog kalendara
  • radne listiće za vježbu vokabulara kojima možete obogatiti nastavu.

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-za-bozic-njemacki

 

Španjolski Božić iz svih dijelova svijeta

Brojne su mogućnosti i za nastavu španjolskog jezika!

Izradite kolačiće s učenicima, diskutirajte o temi hoće li Sveta tri kralja istisnuti lik Djeda Božićnjaka u mašti španjolske djece, otpjevajte pokoju pjesmicu s učenicima ili, za one starije učenike, pozabavite se temom božićnih tradicija u raznim zemljama španjolskog govornog područja. Sve ove materijale možete pronaći na:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-za-bozic-spanjolski

 

Okusi Božića iz Italije

Svima nam je poznato da su Božić i adventski period jako bitni u religioznoj Italiji, a sama zemlja bogata je običajima i kulinarskim specijalitetima, gotovo svaka regija ima svoje običaje. U Rimu božićno doba započinje kada se lokalni stanovnici, koji žive u brdovitoj okolici, spuste u grad i započnu sviranjem gajdi. Na sjeveru pak, u Lombardiji, glava kuće pali cjepanicu na Sveta tri kralja za sreću u sljedećoj godini. Upoznajte učenike s talijanskim tradicijama i unesite vokabular pomoću radnih listića koje ćete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-bozic-talijanski

 

Tajne francuskog Božića

Francuzi vole Božić jednako kao i Talijani i slave ga u obiteljskom okruženju. Mnogi su običaji zajednički ovim dvjema zemljama, poput božićnih sajmova s drvenim kućicama. Primjerice,paljenje drva na otoku Korzici odvija se na Badnji dan nakon što djeca prikupe cjepanice i grančice, a mještani zajedno sudjeluju u paljenju na otvorenom prostoru. Obje zemlje slave i Sveta tri kralja, a u Francuskoj je glavno kulinarsko obilježje tog blagdana kraljevski kolač sa skrivenom figuricom i papirnatom krunom za onoga koji pronađe figuricu.

No, većinu ovoga već vam je poznato, zar ne? A sada je vrijeme da tradicionalna božićna obilježja prenesete i svoim učenicima i na taj način povežete kulturu pojedine zemlje s univerzalnim božićnim slavljem.

 

Radne listiće pronađite na sljedećoj poveznici:

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/radni-listici-bozic-francuski

 

Želimo Vam sretan Božić i lijep završetak ove godine!

 

Merry Christmas!

Fröhliche Weihnachten!

Feliz Navidad! 

Buon Natale!

Joyeux Noël!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Germanizmi u hrvatskom jeziku

Procjenjuje se da u hrvatskom jeziku ima između 2000 i 3000 germanizama. Neki od njih su se već toliko ustalili u svakodnevnom govoru da nam se čini gotovo neprirodnim upotrijebiti hrvatski ekvivalent, a često ga se ne možemo ni sjetiti. Zato smo pripremili kratak pregled germanizama u hrvatskome jeziku i zadatke za obradu u razredu.

Zanima nas

Ljeto nam se vratilo…

Stiglo nam je ljeto, a s njim stižu i ljetni praznici, svakako zasluženi odmor za sve učitelje. Svi se veselimo slobodnom vremenu koje ćemo organizirati onako kako mi to želimo i napokon pronaći vrijeme za sve ono što tijekom godine nismo stigli napraviti: naspavati se, pročitati barem dio knjiga s dugačkog popisa, posjetiti prijatelje, putovati…

Herbst, herzlich willkommen!

Jesen je predivno godišnje doba: nema šarenijega, plodnijeg i bogatijeg doba u cijeloj godini. To nam je poticaj i za razgovor o ovom godišnjem dobu na satima njemačkog jezika jer jesen je svakako neiscrpan izvor ideja: boje, jesenski plodovi, vremenske prilike, odjeća samo su neke od tema koje ćemo lako povezati uz ovo godišnje doba i time nastavu povezati sa svakodnevnim događajima.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danila Piotti; Giulia De Savor
udzbenik
Barišić-Lazar Gordana
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Sanja Ivančić Ajkholt