Nina i Tino novi udžbenici i radne bilježnice

04. rujan 2018.

Nina i Tino: nova obrazovna rješenja za nove promjene

Autor: Maja Križman Roškar

Upoznali ste naše mudre sove Ninu i Tina koje su vas godinama pratile i motivirale u cjelovitom učenju od 1. do 4. razreda putem radnih bilježnica. Povezivale su sva područja učenja, poticale znatiželju i aktivno, budno učenje rješavanjem problemskih zadataka. Doprinosile su razvoju vještina i stavova te pokazale kako se stečeno znanje primjenjuje u svakodnevnom životu.

Novi udžbenici i radne bilježnice iz hrvatskog jezika i matematike za 1. razred OŠ, temeljeni na cjelovitom pristupu učenju, povezuju nastavne sadržaje te potiču učenike i učitelje na održavanje dinamičnije i zanimljive nastave koja vodi do cjelovitoga učeničkog promišljanja.

Hrvatski i matematika na Nina i Tino način

Kurikularni pristup učenju bio je polazište za formiranje novih kreativnih timova tiskanih i digitalnih izdanja predvođenih iskusnom urednicom i učiteljicom razredne nastave Majom Križman Roškar. U autorskom timu hrvatskog jezika su  Saša Veronek Germadnik i Miroslava Vekić, a tim autorica matematike čine Alenka Boras Mandić, Lana Lončar i Radmila Pešut. Tim za digitalni sadržaj, uz navedene autorice, čine i Željka Zagorac, Tea Pavičić Zajec, Nataša Makovac, Ariana Piškulić Marianović, Jasminka Pizzittola, Lidija Prpić, Miroslava Vekić, Jelena Sikirica i Maja Lončarić.

 

S dosadašnjim stečenim iskustvom, naše mudre sove krenule su na ovo IZZI putovanje i osmislile nove udžbeničke serije iz hrvatskog jezika i matematike usmjerene na djetetovu urođenu potrebu da svijet vidi kao cjelinu. Kroz IZZI korake promiču cjelovito učenje koje je interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno za svakog učenika, isto tako za učitelje i roditelje.

 

Učenje istraživanjem.

Integracija različitih područja učenja.

Upotreba suvremenih pristupa učenju.

Razvijanje pozitivnog stava prema učenju.

Nova obrazovna rješenja za nove promjene

Koncept udžbenika temeljen je na aktivnom sudjelovanju učenika u procesu učenja, obuhvaća njegove istraživačke aktivnosti, prikupljanje podataka i njihovo korištenje, povezivanje, procjenjivanje i zaključivanje. Drugim riječima na pristupu za koji smo sigurni da razvija i ostvaruje učenikov pun potencijal jer razvija najviše razine učenja, priprema ga i ojačava za kvalitetno i funkcionalno cjeloživotno učenje.

 

Novi tiskani udžbenici i radne bilježnice pripremljeni su:

  • prema postojećim kurikulumima
  • ostvaruju se ishodi svih domena
  • integriraju se ishodi ostalih predmetnih i međupredmetnih područja.

Digitalni udžbenik se s lakoćom primjenjuje u nastavnim situacijama i različito se može kombinirati u etapama nastavnog sata

U novim serijama iz hrvatskog i matematike uči se na drugačiji - Nina i Tino način

Novi Nina i Tino udžbenici i radne bilježnice iz hrvatskog jezika i matematike promiču učenje na drugačiji način. Prateći program i preporuke kurikuluma, učenicima se sadržaj približava kroz njima poznate, svakodnevne situacije. U njima rješavaju određene zadatke i probleme, a sada ih osvještavaju i povezuju u nastavnoj cjelini. Nadograđuju svoja znanja, sadržajno i kvalitetno uče.

Sadržaj nije nikad izvan djetetova iskustva, stoga Nino i Tina samo pomažu u pronalaženju i osvještavanju znanja koje učenik već posjeduje. Na prvi pogled novo gradivo, nov problem, postaje zanimljiv i lako rješiv izazov.

KAKO?

  • Povezuje sadržaje.
  • Olakšava učenje i čini ga zabavnijim tijekom cijele školske godine.
  • Omogućuje različite strategije rješavanja problema unutar zadataka.
  • Motivira, ohrabruje, stvara potrebu za komunikacijom i samoprocjenom.
  • Olakšava provjeru i samovrednovanje.
  • Potiče znatiželju, istraživački duh i pozitivan stav prema učenju.
IZZI koracima kroz Nina i Tino materijale

Udžbenici Nina i Tino potiču učenike da  promatraju, uočavaju, otkrivaju i povezuju postojeća znanja s novim spoznajama.

Kroz zabavne i duhovite slike, mozgalice, kvizove, rebuse slažući i uspoređujući podatke u tablicama i grafičkim prikazima učenici se otvaraju i putuju cjelovito, a ugodno i zabavno kroz gradivo.

Nina i Tino udžbenici hrvatskog jezika i matematike, inicijalno razvijeni kroz koncept mješovitog učenja, implementacijom IZZI digitalnih materijala poprimaju sasvim novu dimenziju.

Pogledajte webinar i saznajte kako kombinirati tiskano i digitalno izdanje kako biste na najbolji i najučinkovitiji način postigli zadane ishode.

U Metodičkom kutku na ovoj poveznici naći ćete prijedloge priprema i planova za nastavne sate hrvatskoga jezika i matematike.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

21.3. odjenite šarene čarape i podržite osobe s Down sindromom!

Iako se nekima od nas ponekad dogodi da nehotice odjenemo različite čarape, u utorak, prvog dana proljeća to možemo učiniti namjerno. 21. ožujka obilježavamo Dan sindroma Down i šarenim ćemo čarapama poručiti da se brinemo, da razumijemo i poštujemo prava osoba s Down sindromom. Odjenite i vi šarene čarape te se vedro, dobrodušno i s osmijehom na licu pridružite obilježavanju ovoga dana.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica