Nina i Tino: nova obrazovna rješenja za nove promjene | Profil Klett

Nina i Tino novi udžbenici i radne bilježnice

04. rujan 2018.

Nina i Tino: nova obrazovna rješenja za nove promjene

Autor: Maja Križman Roškar

Upoznali ste naše mudre sove Ninu i Tina koje su vas godinama pratile i motivirale u cjelovitom učenju od 1. do 4. razreda putem radnih bilježnica. Povezivale su sva područja učenja, poticale znatiželju i aktivno, budno učenje rješavanjem problemskih zadataka. Doprinosile su razvoju vještina i stavova te pokazale kako se stečeno znanje primjenjuje u svakodnevnom životu.

Novi udžbenici i radne bilježnice iz hrvatskog jezika i matematike za 1. razred OŠ, temeljeni na cjelovitom pristupu učenju, povezuju nastavne sadržaje te potiču učenike i učitelje na održavanje dinamičnije i zanimljive nastave koja vodi do cjelovitoga učeničkog promišljanja.

Hrvatski i matematika na Nina i Tino način

Kurikularni pristup učenju bio je polazište za formiranje novih kreativnih timova tiskanih i digitalnih izdanja predvođenih iskusnom urednicom i učiteljicom razredne nastave Majom Križman Roškar. U autorskom timu hrvatskog jezika su  Saša Veronek Germadnik i Miroslava Vekić, a tim autorica matematike čine Alenka Boras Mandić, Lana Lončar i Radmila Pešut. Tim za digitalni sadržaj, uz navedene autorice, čine i Željka Zagorac, Tea Pavičić Zajec, Nataša Makovac, Ariana Piškulić Marianović, Jasminka Pizzittola, Lidija Prpić, Miroslava Vekić, Jelena Sikirica i Maja Lončarić.

 

S dosadašnjim stečenim iskustvom, naše mudre sove krenule su na ovo IZZI putovanje i osmislile nove udžbeničke serije iz hrvatskog jezika i matematike usmjerene na djetetovu urođenu potrebu da svijet vidi kao cjelinu. Kroz IZZI korake promiču cjelovito učenje koje je interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno za svakog učenika, isto tako za učitelje i roditelje.

 

Učenje istraživanjem.

Integracija različitih područja učenja.

Upotreba suvremenih pristupa učenju.

Razvijanje pozitivnog stava prema učenju.

Nova obrazovna rješenja za nove promjene

Koncept udžbenika temeljen je na aktivnom sudjelovanju učenika u procesu učenja, obuhvaća njegove istraživačke aktivnosti, prikupljanje podataka i njihovo korištenje, povezivanje, procjenjivanje i zaključivanje. Drugim riječima na pristupu za koji smo sigurni da razvija i ostvaruje učenikov pun potencijal jer razvija najviše razine učenja, priprema ga i ojačava za kvalitetno i funkcionalno cjeloživotno učenje.

 

Novi tiskani udžbenici i radne bilježnice pripremljeni su:

  • prema postojećim kurikulumima
  • ostvaruju se ishodi svih domena
  • integriraju se ishodi ostalih predmetnih i međupredmetnih područja.

Digitalni udžbenik se s lakoćom primjenjuje u nastavnim situacijama i različito se može kombinirati u etapama nastavnog sata

U novim serijama iz hrvatskog i matematike uči se na drugačiji - Nina i Tino način

Novi Nina i Tino udžbenici i radne bilježnice iz hrvatskog jezika i matematike promiču učenje na drugačiji način. Prateći program i preporuke kurikuluma, učenicima se sadržaj približava kroz njima poznate, svakodnevne situacije. U njima rješavaju određene zadatke i probleme, a sada ih osvještavaju i povezuju u nastavnoj cjelini. Nadograđuju svoja znanja, sadržajno i kvalitetno uče.

Sadržaj nije nikad izvan djetetova iskustva, stoga Nino i Tina samo pomažu u pronalaženju i osvještavanju znanja koje učenik već posjeduje. Na prvi pogled novo gradivo, nov problem, postaje zanimljiv i lako rješiv izazov.

KAKO?

  • Povezuje sadržaje.
  • Olakšava učenje i čini ga zabavnijim tijekom cijele školske godine.
  • Omogućuje različite strategije rješavanja problema unutar zadataka.
  • Motivira, ohrabruje, stvara potrebu za komunikacijom i samoprocjenom.
  • Olakšava provjeru i samovrednovanje.
  • Potiče znatiželju, istraživački duh i pozitivan stav prema učenju.
IZZI koracima kroz Nina i Tino materijale

Udžbenici Nina i Tino potiču učenike da  promatraju, uočavaju, otkrivaju i povezuju postojeća znanja s novim spoznajama.

Kroz zabavne i duhovite slike, mozgalice, kvizove, rebuse slažući i uspoređujući podatke u tablicama i grafičkim prikazima učenici se otvaraju i putuju cjelovito, a ugodno i zabavno kroz gradivo.

Nina i Tino udžbenici hrvatskog jezika i matematike, inicijalno razvijeni kroz koncept mješovitog učenja, implementacijom IZZI digitalnih materijala poprimaju sasvim novu dimenziju.

Pogledajte webinar i saznajte kako kombinirati tiskano i digitalno izdanje kako biste na najbolji i najučinkovitiji način postigli zadane ishode.

U Metodičkom kutku na ovoj poveznici naći ćete prijedloge priprema i planova za nastavne sate hrvatskoga jezika i matematike.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Novo polugodište - s osmjehom

 

Krenite s osmjehom u novo polugodište i obilježite već u prvom tjednu Svjetski dan smijeha 10. siječnja različitim aktivnostima koje će izmamiti osmjeh na dječja lica.

Indijac Madan Kataira osmislio je i utemeljio Svjetski dan smijeha s namjerom da potakne sve ljude svijeta da se smiju što češće. Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine, i to dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja.

Zanima nas

Lektira na oko

Lektiru na oko osmislile su dvije kreativke iz Velike Gorice - novinarka, glumica i performerica Ana Katulić i omiljena profesorica engleskog i talijanskog, ali i glumica s diplomom Kubusa, Anita Pukanić. Što ih povezuje i inspirira te kako djeci nižih razreda približiti lektiru, a usto se dobro i zabaviti u druženju, smijehu i učenju otkrijte u tekstu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ružica Ambruš Kiš, Ana Janković, Željkica Mamić
udzbenik
Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin

Komentari

Slika korisnika Jelena Puskaric

Sviđaju mi se knjige Nina i Tino. Sve je po novom pravopisu.
Slika korisnika Jelena Puskaric

Sviđaju mi se knjige Nina i Tino. Sve je po novom pravopisu.