Osobni razvoj kroz dramske korake | Profil Klett

17. svibanj 2022.

Osobni razvoj kroz dramske korake

avatar
Autor:

Tekst napisala: Jasmina Štefan, OŠ Mahično

 

Svakom djetetu najbliži način učenja je učenje uz i kroz igru. Na taj način dijete osim socijalizacije, upija i poštivanje dogovora, pravila i uvažavanja, potiče govorne sposobnosti i svekoliko izražavanje.

Za razliku od dječjih spontanih igara dramske igre su organizirane igre koje sudionika uvlače i pozivaju u određene situacije, pojave, reakcije te prizivaju promjenu lica, upliću pokret, zvuk i riječ.

Dramske igre slobodom potiču svakog sudionika na stvaralaštvo.

Djetetu su dramske igre bliske jer je dječja mašta široka i neopterećena. Uz metodičku pomoć učitelja dramski je ostvaraj neponovljiv, kreativan, uspješan. Dramskim igrama ostvaruju se prednosti u svim nastavnim predmetima i nastavnim situacijama.

Ključnu ulogu u realizaciji dramskih igara ima voditelj (moderator) - učitelj. Njegova uloga može biti uloga promatrača ili sudionika dramske igre što posebno veseli učenike nižih razreda osnovne škole koji vole vidjeti učiteljice i učitelje u ravnopravnim scenskim zadaćama.

Uloga voditelja i njegov pristup prema učenicima je od izuzetne važnosti za one učenike kojima je javni nastup i samostalni govor teška zadaća. U takvim situacijama učitelj hrabri, pohvaljuje i motivira takve učenike. Radost dramskog rada voditelj svojim sudjelovanjem prenosi na svoje učenike.

 

Svjedoci smo sve manje komunikacije među učenicima te svoje probleme i strahove često zadržavaju za sebe. Dramske igre odličan su alat kojim možemo doprijeti i do ovakvih učenika. Kako bi ih potaknuli na suradnju, otkrivanje i stvaranje važno je početi s grupnim dramskim igrama. Kroz takve igre učenici nisu „izloženi“ zato što mogu biti i promatrači te na taj način doprinijeti uspjehu grupe. Taj prvi korak je značajan u mogućnosti da se izraze i kroz pokret, zvuk ili drugi oblik izražavanja.

Sudjelovanje u dramskim igrama izaziva kod učenika svih generacija radost, međusobnu pažnju i pomoć u rješavanju postavljenih zadataka. Idealan su način timskog rada. Provođenjem dramskih igara moguće je provesti i formativno vrednovanje u svim oblicima.

Konačno, dramske igre su izvor ljubavi prema scenskoj umjetnosti i umjetničkom izričaju uopće.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Novo polugodište - s osmjehom

 

Krenite s osmjehom u novo polugodište i obilježite već u prvom tjednu Svjetski dan smijeha 10. siječnja različitim aktivnostima koje će izmamiti osmjeh na dječja lica.

Indijac Madan Kataira osmislio je i utemeljio Svjetski dan smijeha s namjerom da potakne sve ljude svijeta da se smiju što češće. Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine, i to dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Darko Cindrić, Sanja Polak
udzbenik
Sanda Marjanović