Foto*-zanimljivosti za ljeto | Profil Klett

30. lipanj 2016.

Foto*-zanimljivosti za ljeto

avatar
Autor: Ana Kodžoman

 

 

Sunce ili „Žuti patuljak“, zvijezda u centru našega Sunčeva sustava, osnovni je izvor energije za život, a i preduvjet za odvijanje najvažnijih procesa na Zemlji. Ipak, pri dužem izlaganju sunčevim zrakama pojavljuju se i neke neželjene pojave. 

 

 

Fotoprotektivno ponašanje

Odgovorno je ponašanje kojim se izbjegava izlaganje sunčevim zrakama u razdoblju od 10 do 17 sati jer je tada UV indeks zračenja najjači. U svakom slučaju i tada se preporučuje odijevanje primjerene odjeće te korištenje kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

 

Fotofobija

Ukazuje na intoleranciju na svjetlost. Naglasimo kako to nije bolest, već se javlja, primjerice, kao posljedica upalnog procesa oka ili migrene. Osobe koje imaju svijetlu boju očiju zbog manje količine pigmenta češće će imati fotofobiju nego osobe s tamnijom bojom očiju.

 

Fotoalergijske reakcije

Javljaju se kad imunološki sustav reagira na prisutnost fotoaktivne tvari. Tada se kao posljedica javlja oticanje i/ili upala na koži.

 

Fototoksične reakcije

Javljaju se kada fotoaktivno kemijsko sredstvo reagira izravno sa staničnim membranama kože i DNA molekulama. Za razliku od fotoalergijskih reakcija, pri fototoksičnim reakcijama ne dolazi do odgovora imunološkog sustava.

 

Fotoosjetljivost

Predstavlja pretjeranu osjetljivost koja dovodi do upale kože uzrokovane UV zračenjem u kombinaciji s drugim faktorima kao što su fotoaktivni lijekovi. U ovoj skupini se spominju i, primjerice, lijekovi poput ibuprofena, neke vrste antibiotika, diuretici, lijekovi za akne, sredstva protiv gljivica ili za dijabetes. Zato je prije odlaska na plažu potrebno detaljno pročitati upute uz lijek te se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

 

Fotoalergijski dermatitis

Može se pojaviti u kombinaciji djelovanja sunčeve svjetlosti i tvari koje su nanesene na samu kožu, primjerice kreme ili losiona za sunčanje, raznih lijekova, mirisa i sl. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na prisutnost eteričnih ulja koja u svom sastavu imaju tvar kumarin. Želite li uživati u mirisima ili se zaštiti od komaraca u ljetnim danima, svakako izbjegavajte eterična ulja bergamota, limuna, gorke ili slatke naranče, mandarine, limete i lavande te time izbjegnite mogućnost pojave ovog tipa dermatitisa. Premda se mogu čuti dobronamjerni savjeti u svakodnevnom razgovoru o koristi macerata gospine trave, on vam može uzrokovati više problema nego poželjne zaštite. Pripaziti i na namirnice koje konzumirate neposredno prije izlaganja suncu. Naime hrana bogata psoralenima (celer, mrkva, smokva, peršin) u dodiru s kožom može izazvati pojačanu fotoosjetljivost.

 

Spremni za more

Želite li se kvalitetno pripremiti za dane provedene na plaži, neka vam se svakako na jelovniku nađu i namirnice bogate beta karotenom, vitaminom A, C i E te selenom i cinkom. U njihovom sastavu nalaze se antioksidativni nutrijenti koji će pozitivno utjecati na zdravlje kože i umanjiti štetno djelovanje sunčevih zraka na nju.

I za kraj ne zaboravite na plažu ponijeti vodu, šešir, kremu ili losion za sunčanje odgovarajućega zaštitnog faktora i madrac za napuhavanje, za dobru zabavu u ugodnom društvu na vašemu zasluženom godišnjem odmoru.

 

 

 

*Foto- potječe od grčke riječi phȏs 〈G phōtós〉: svjetlo, a kao prvi dio riječi znači: koji je u vezi sa svjetlom, koji se odnosi na svjetlo.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ostvarimo skladan suživot s prirodom

Sadnja stabla jabuke, jedarca ili bilo koje druge biljke, potaknuta od samih učenika i učitelja, svakako ima dodanu vrijednost i jaku simboliku. Sadnja i briga za stablo motivira učenike i potiče ih na razmišljanje. U kojem smjeru idemo kao društvo? Potičemo li samodestrukciju ili afirmiramo život? Što nam predstavlja stablo: plod, druženje ispod hladovine, boravak u prirodi?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Biljana Agić, Ana Lopac Groš, Ozrenka Meštrović, Tanja Petrač
udzbenik
Đurđica Ivančić, Gordana Kalanj Kraljević, Anica Banović, Martina Čiček, Ozrenka Meštrović, Sunčana Mumelaš, Tanja Petrač
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege