Kako smo se približili Božiću - u boravku Bojana Iličića | Profil Klett

24. prosinac 2021.

Kako smo se približili Božiću - u boravku Bojana Iličića

Autor: Bojan Iličić

I ovoga smo tjedna u boravku proveli brojne aktivnosti kojima dočekujemo Božić. Učenici su se kreativno izražavali, razmišljali o dobrim djelima, zabavljali se i rješavali božićne listiće. 

Božićni kuponi dobrih djela

Moji učenici uvijek se vesele raznim poticajima na činjenje dobrih djela. Ovoga smo se puta usmjerili na roditelje. Kuponi dobrih djela poticaj su učenicima da svakodnevno pomažu svojim roditeljima. Da bismo izradili kupone prvo smo združili glave i predložili poslove kojima će učenici pomagati roditeljima. Prijedlozi učenika bili su zanimljivi i raznovrsni, a neki od njih su kićenje bora, čišćenje kuće, pomaganje u pripravi hrane, masaža ramena kada se roditelj jako umori i poljubac da se roditelj bolje osjeća. Za učenike sam izradio kartice, koje sam složio kao malu knjižicu. Svi su učenici dobili po šest kartica s crtežima Djeda Božićnjaka, snjegovića, soba i bora. Svaka učenica / svaki učenik na karticu upisuje dogovorene zadatke, te boji crteže. Svi će roditelji dobiti svoje božićne kupone dobrih djela, koje mogu iskoristiti do Božića.

Link: https://www.canva.com/design/DAEyf3_zSdM/FY5cX5DdgLxJTdGFT5Ol0g/view?utm_content=DAEyf3_zSdM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton&mode=preview

Zimski grad Jamesa Rizzija

Inspirirani radom umjetnika Jamesa Rizzija odlučili smo napraviti neobičan zimski grad. Za izradu su nam bili potrebni tuljci od kartona, papir, flomasteri, škarice, ljepilo, komad stiropora, led lampice i vata. Po uzoru na neobičan grad umjetnika, na listu bijelog papira, koji po mjerama odgovara tuljcu od kartona, nacrtali smo svoju zgradu. Zgrade su neobične po tome što imaju oznake lica, kao što su oči, nos, usta, zubi i jezik. Zgrade na sebi imaju i veliku količinu prozora, vrata i snijeg na vrhu zgrade. Učenici su zgradu obojili po vlastitom izboru boja. Kada je zgrada gotova, lijepimo je na kartonski tuljac da postane čvrsta i stabilna.

 

Na komadu stiropora, s pomoću ukrasne vrpce učenici izrađuju prometnicu i smještaju svoje kućice po želji, računajući da se kuće većinom nalaze uz prometnice. Svaka kuća dobila je krov od vate. Između kuća i prometnica, postavili smo led lampice, koje smo prekrili komadićima vate, Na taj su način učenici prikazali snijeg. Kada je naš snježni grad bio gotov, uključili smo lampice i divili se božićnoj čaroliji snježnoga grada.

Božićni nastavni listići – učimo uz zabavu

Kako bi učenici ponovili što su naučili, za njih sam pripremio Božićne radne listiće. Radni listići pomažu učenicima da na kreativan i zabavan način, razvijaju logičko mišljenje i dođu do rješenja zadatka. Prvi listić Simboli Božića traži od učenika da promotre polovicu crteža s lijeve strane i zrcale ju na desnoj strani, kako bi dobili odgovarajući božićni simbol. Drugi listić Božićni graf traži od učenika da prebroje zadane elemente te njihovu količinu grafički prikažu u obliku stupca. Treći listić Božićna zagonetka učenike izlaže matematičkim zadatcima s više nepoznanica.  Četvrti listić Matematička snježna kugla učenici moraju riješiti zadatke kako bi doznali kojim bojama trebaju obojati snježnu kuglu. Uz peti listić, Zimski labirinti, učenici se zabavljaju tražeći rješenje pojedinog božićnog ukrasa.

 

I ovoga je tjedna boravak bio ispunjen osjećajima iščekivanja Božića. Uz mnogo aktivnosti učenici su na razne načine usvajali kreativne i praktične vještine i znanja. Probajte i vi!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini