Organi i ljudsko tijelo - OŠ Ivana Gorana Kovačića | Profil Klett

27. svibanj 2022.

Organi i ljudsko tijelo - OŠ Ivana Gorana Kovačića

Autor: Iva Zeljko

Mala izložba Naše tijelo, nastala je kao dopuna obrade nastavne cjeline o tijelu i organskim sustavima našeg tijela. Na ovaj način željela sam učenicima približiti organske sustave našeg tijela i pojedinačne organe kroz niz igrolikih aktivnosti.

Prvo smo istražili nekoliko dječjih enciklopedija o tijelu. Nakon toga smo odabrali popratne tekstove koji su obogatili njihove plakate. Učenici su po skupinama izradili plakate, te ih kasnije prezentirali pred razredom.

Da bi pripremili prezentacije, učenici su se morali prethodno pripremiti i razmišljati što će reći i kako će predstaviti svoj plakat. Da bi se pravilno pripremili morali su dobro naučiti sadržaje iz nastavne cjeline o ljudskome tijelu. Tijekom predstavljanja plakata svi su učenici slušali i učili jedni od drugih. Cijeli je razred projektu pristupio vrlo ozbiljno. Detaljno su proučavali ljudsko tijelo i nastojali prepoznati i izdvojiti sve važne uloge sustava organa za život čovjeka. 

 

Nakon toga smo odlučili koje ćemo organe izraditi od plastelina. Svaki smo detaljno proučili, naučili njegovu funkciju, te su ih učenici modelirali. Ovakve aktivnosti, ne samo da proširuju znanje, već djecu potiču na istraživanje, zaključivanje, rad u skupini, dijeljenje, strpljenje, samopoštovanje i razvijaju sigurnost u javnom nastupu.

Najbolje se uči kroz igru i u igri, i zato bih naglasila važnost igrolikih aktivnosti. Igrolikost potiče spoznaju u opuštenoj razrednoj atmosferi. Suradnja i zajednički rad učenika stvaraju kreativno ozračje i međusobno poticanje. 

Projekt istraživanja ljudskog tijela mojim je učenicima mnogo značio: za učenje, suradnju, prijateljstvo i znanje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

ESCAPE (CLASS) ROOM

Escape (class) room je tematski zadana misija, u kojoj u određenom vremenskom roku skupina učenika treba riješiti niz neobičnih zadataka, zagonetki, dekodirati kodove, otključati brave lokota…U učionici su skriveni predmeti, poruke, putokazi, slike koje treba pronaći. Rješavanjem zadataka otkrivaju se tragovi koji upućuju gdje dalje tražiti. Posljednji zadatak je vrhunac igre – njegovo rješenje je ujedno izlaz iz učionice.

Strip u nastavi

Strip kao zanimljiv i dinamičan mediji nekome se sviđa više, a nekome manje. U školi se učenici s njime susreću od razredne nastave do medijske kulture u sklopu Hrvatskoga jezika. Možete ga iskoristiti i u dnevniku praćenja rasta i razvoja biljaka u sklopu projekta Želim stablo za nadogradnju micro:bita i tako na maštovit i kreativan način dokumentirati svoje sudjelovanje u njemu. 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak, Edita Sudar
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas