24. travanj 2020.

Planet Zemlja u našem domu

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Danas izrađujemo zemaljsku kuglu koja slavi rođendan i pleše na vjetru.

Čitav smo tjedan slavili rođendan planeta Zemlje. Naglašavali smo koliko je važno brinuti se za naš planet i čuvati ga jer samo tako možemo osigurati život budućim generacijama i opstanak same prirode. Dodajmo kraju tjedna malo kreativnosti.

Učiteljica Sanja Gjurčević sa svojim je sinom Bernardom Zemlji poklonila lagane, pokretne, lebdeće zemaljske kugle koje plešu na vjetru.

 

Pribor koji nam je potreban su škare, ljepilo (kakvo imate), čvršći bijeli papir, vuna ili špaga, flomasteri, šarene perlice, šestar i sve ostalo prema vlastitu kreativnom nahođenju.

1. korak

 

Bernard je šestarom nacrtao četiri kruga te ih je izrezao škarama.

2. korak

 

Olovkom je nacrtao četiri strane Zemljine kugle. Svaku stranu na jedan krug.

Gledao je u atlas svijeta i globus.

3. korak

 

Flomasterima je obojio sve strane.

4. korak

 

Presavio je krugove po pola i zalijepio jedan za drugi pazeći na njihov redoslijed i položaj. Jedan je ostavio nezalijepljen.

5. korak

 

Ljepljivom trakom pričvrstio je komad vune u sredinu. Zatim je zalijepio i zadnji krug.

6. korak

 

Na jedan kraj vune nanizao je nekoliko šarenih perlica.

 

Napravili smo još jednu kako bi mogle zajedno zaplesati na vjetru. Objesili smo ih na balkon. Vjetar ih je odmah zavrtio. Uživali smo.

Razmišljanja učenika petih i sedmih razreda

 

Nakon ove likovne kreativne posvete planetu Zemlji, pročitajte u prilogu, kako su se neki učenici petog i sedmog razreda Osnovne škole Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, na poticaj učiteljice biologije i kemije Lidije Žišković, u povodu Zemljina rođendana osvrnuli na trenutačno stanje našeg planeta.

 

Trebamo poštovati prirodu i Zemlju jer smo i sami dio nje. Ne smijemo je zagađivati i onečišćavati, jer ona bez nas može, što smo sada najbolje vidjeli, ali mi bez nje ne.

Mauro Husein 7. d

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja