Plastička tekstura božićne kuglice | Profil Klett
Izrada kuglica za bor prema motivu vodenih kristala

Izrada kuglica za bor prema motivu vodenih kristala

19. prosinac 2016.

Plastička tekstura božićne kuglice

Autor: Sanja Gjurčević

Dok se Božić munjevito približava i u zraku se već osjeća miris cimeta i vanilije, učenici 6. razreda OŠ Julija Klovića osmišljavali su kako okititi jelku u školi. 

Učiteljica likovne kulture Sanja Gjurčević i njezini učenici iz OŠ Julija Klovića željeli su da se njihovoj jelki svi dive, da uživaju u njoj i veliki i mali, a ujedno su obrađivali i nastavno gradivo šestoga razreda.

Kićenje jelke kuglicama vlastite izrade
Kićenje jelke kuglicama vlastite izrade

Zadatak kićenja jelke zadala sam šestom razredu i povezala ga s nastavnom jedinicom Plastička tekstura. Najprije smo ponovili crtačku i slikarsku teksturu. Plastičku teksturu dobivaju kipari kiparskom obradom svojih djela. Koliko masa izlazi u prostor bira umjetnik. Tako dobiva uleknuti, niski ili visoki reljef. Pogledali smo Zdenac života Ivana Meštrovića na fotografiji i razgovarali o njegovoj teksturi i reljefu.

Kuglice s motivom kristala
Kuglice s motivom kristala

Pahuljica i kristali vode bili su nam motiv. Šestaši znaju da je svaka pahuljica različita kao što je i svaki čovjek različit i svatko je zamislio svoju pahuljicu.
Na aluminijskoj foliji učenici su kemijskom olovkom utiskivali svoje zamišljene pahuljice ili kristale vode. Tako su dobili reljef. Reljef su premazali crnim tušem koji su nakon desetak minuta lagano obrisali kako bi naglasili ispupčene dijelove reljefa. Neke reljefe bojali su tuševima u boji. Reljefe su zalijepili na plošne oblike kuglice koje su prije izrezali iz tvrđeg papira. Na nekim kuglicama docrtali su ornamente.

Kristalne kuglice
Kristalne kuglice

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pojam o sebi

Četvrti trijenale autoportreta otvara se 5. rujna 2017. u 20 sati u Galeriji Prica, u Samoboru, a ostaje otvoren do 8. listopada 2017. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor