Vrijeme karnevala | Profil Klett
Karneval

Karneval

08. veljača 2017.

Vrijeme karnevala

Autor: Abel Brčić

Ovisno o regiji u Hrvatskoj se pored karnevala rabe izrazi krnoval, masopust, pokladi, fašnik ili maškare. Poklade je svečano razdoblje nakon Tri kralja, a prije početka korizme. No ta tema inspirativna je za likovno stvaralaštvo te su je učenici Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule sa svojim mentorom Abelom Brčićem iskoristili za likovno izražavanje.

Vrijeme je karnevala i maski. Mnoge se maske skidaju, mnoge se stavljaju  ̶  tako to biva u doba karnevala.

Maska od kolaž-papira
Maska od kolaž-papira

Kako je riječ o dvjema različitom tehnikama radama, jedna dvodimenzionalna, druga trodimenzionalna, najprije nekoliko rečenica o prvoj. Za prvu temu potreban pribor je kolaž-papir, lijepilo za papir, tuš i drvce, kao i odgovarajuća zaštita klupe. U ovom radu namjerno su izostavljene škare jer sve što se radi od kolaža učenici rade tehnikom trganja papira. Na taj način razvijaju sitnu motoriku prstiju, a radovi su maštovitiji, razigraniji, kreativniji jer lepršavost trganjem papira više dolazi do izražaja, nego oštrim rezom škarama.

Maske od kolaž-papira
Maske od kolaž-papira

Kako se radi o plohi i plošnom izražavanju, ovaj se motiv može koristiti za rješavanje likovnog problema simetrije i asimetrije, statične i dinamične plohe, komplementarni kontrast, čiste boje, kontrast toplo- hladno. Pored navedene tehnike kolaža, rađene tehnikom trganja, u radu smo koristili tuš i drvce te neke dijelove obogatili docrtavanjem. Naša iskustva s vrstama crta po toku i karakteru također su našla svoju primjenu.

Materijal za izradu maski
Materijal za izradu maski

Drugi način na koji smo radili ovu temu je trodimenzionalan. Zanimljivo je što se pri radu koriste odbačeni materijali, kao što je stiropor (ambalaža za hranu), karton, plastični čepovi, novine. Također treba voditi brigu o zaštiti klupe, a pored ljepila drvofixa ili štirke, koristili smo i tempera boje kojima smo oslikali maske. Naravno i odgovarajuće kistove za rad u tehnici tempere, kao i paletu za boje.
 

Izrada maski
Izrada maski

Još jedan primjer da sve što se odbaci nakon korištenja, može poslužiti za još nešto, u ovom slučaju za maštovite maske. Tako smo podloške od stiropora, kartona, čepove, novine, ukomponirali u novu likovnu kreaciju i dobili zanimljive maske kojima smo ukrasili panoe i hodnike škole.

Trodimenzionalne maske
Trodimenzionalne maske

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Božićni baloni

Božićni baloni

Vrijeme je kićenja školskih prostora prigodnim ukrasima u ovim blagdanskim danima koji likovno mogu jako lijepo oplemeniti prostor. Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli su sa svojim mentorom Abelom Brčićem balonima ukrasili hodnik i stubište škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić