Pomahnitali matematičar i ostali problemi | Profil Klett

09. listopad 2019.

Pomahnitali matematičar i ostali problemi

Autor: Uredništvo STEM područja

„Matematika je teška.“

„Imao sam uvijek slabe ocjene iz matematike.“

„Samo ne matematika!“

Te i slične riječi, nažalost, često čujemo iz usta učenika, ali i odraslih koji se prisjećaju svojih školskih dana.

Razlozi za to mogu biti različiti, a jedan od glavnih zasigurno je taj da uspjeh u matematici podrazumijeva redovit, sustavan i predan rad. Ako se tako ne pristupa učenju matematike, dugoročno će rezultati vrlo vjerojatno izostati.  Zbog toga će matematika uvijek zahtijevati mnogo vježbe ili kako bi to učitelji rekli, dobri stari drill.

Upravo zbog nedostatka vježbe i općenito otpora prema matematici česte su oscilacije u učenju, ocjenama i motivaciji učenika. I  zato se svaki dobar učitelj, a i svaki roditelj muči s pitanjem kako motivirati dijete.

U današnje moderno vrijeme, doba tehnološkog napretka, aplikacije i  videomaterijali nadohvat su nam ruke i svakako mogu pomoći. Pritom ne mislimo da mogu potpuno, niti će ikada moći, zamijeniti velik broj riješenih zadataka na klasičan način.

Ovdje smo naveli nekoliko zanimljivih uradaka naše kolegice Elle Rakovac Bekeš koji mogu poslužiti u pripremi i izvedbi nastavnoga sata, a primjereni su učenicima srednje škole.

Uz njih ćete se uvjeriti da učenje matematike može biti jako zabavno jer osim što ćete trebati rješavati zagonetke kako biste izišli iz virtualne začarane kuće, morat ćete spašavati virtualnu galaktičku bazu te ćete biti spasitelj čitavog planeta! Također, preporučujemo i zanimljive videomaterijale primjerene učenicima i njihovim problemima.

Uživajte u rješavanju ovih zanimljivih zadataka!

realni brojevi i svojstva:
POMAHNITALI MATEMATICAR

potencije s cjelobrojnim eksponentom:
GALAKTIČKI PROBLEM

algebarski izrazi:
SPASI GALAKTIČKU BAZU

linearne jednadžbe:
POSTUPAK RJEŠAVANJA JEDNADZBI

linearne nejednadžbe:
MAJA I MATIJA
linearna funkcija:
PRIMJER LINEARNE FUNKCIJE
NAGIB PRAVCA
KAKO ODREDITI NAGIB PRAVCA

sukladnost i sličnost:

ČETIRI MATEMATIČARA

trigonometrija:

STANICA

podatci:

FACEBOOK

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Dan broja π

Broj π predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Simbol za π je u upotrebi preko 250 godina i prvi ga spominje britanski matematičar William Jones zbog toga što je grčko slovo π prvo slovo riječi periferija, odnosno opseg.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja