Posve drukčiji uskrsni tjedan - Uskrs kao nikada dosad | Profil Klett

06. travanj 2020.

Posve drukčiji uskrsni tjedan - Uskrs kao nikada dosad

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Prateći naputke o ponašanju u doba pandemije pod geslom #ostani doma i strahujući od podrhtavanja tla, mnogima je promaknulo da smo duboko zagazili u vrijeme proljetnoga buđenja. U prirodi smo trenutačno još samo mi, ljudi, u umjetno stvorenoj hibernaciji. No ovaj će se tjedan svi probuditi jer – dolazi Uskrs!

 

Najstariji članovi obitelji i stare susjede koje su davno prestale brojiti svoje godine ne pamte ovakav uskrsni tjedan. Tržnice su prazne i pune propuha. Štandovi s raznobojnim cvijećem, lukom, rotkvicama, matovilcem i mladim krumpirom čekaju neka bolja vremena. Izostaju obiteljski dogovori o blagdanskome jelovniku. Nitko ne luduje po trgovinama kupujući sitne darove uime uskrsnoga zeca.

Svijet je naoko stao, pa se i Uskrs približava tiše nego ikada.

 

Ipak, ovo je vrijeme buđenja i promjena. Svijet se mijenja pa zašto bi Uskrs toga bio pošteđen. Možda se ove nedjelje uža i šira obitelj neće zajedno gurkati oko raskošno postavljena stola, propustit će se i tradicionalne uskrsne svečanosti kojima obiluje svaki dio Hrvatske, djeca neće veselo ciktati tražeći pisanice na obližnjoj livadi, ali to nikako nije razlog da se pokrijemo preko glave i čekamo da prođe. Oni kreativniji sada konačno mogu doći na svoje i djeca će zasigurno biti oduševljena.

 

Pripremanje za Uskrs obično kreće od velikoga pospremanja kuće, odjeće i nas samih. Za to nikada nismo imali više vremena. Ipak, umjesto da odrasli već sad sami zasuču rukave, uključite djecu! Postavite li razne kućne aktivnosti kao izazov nalik računalnoj igrici, u kojoj treba napraviti određene zadatke da bi se došlo do sljedećega nivoa, a na kraju i neke konkretne uskrsne nagrade, zasigurno ćete dobiti zainteresirane igrače. To može biti obiteljski, ali i razredni izazov u kojemu su roditelji i(li) učitelji veliki majstori koji dijele nagrade i odabiru pobjednike.

 

Uskrs je također usko povezan s dolaskom proljeća i buđenjem prirode. Iskoristite prethodnu metodu i osmislite izazove koji uključuju sadnju jednostavnoga cvijeća i povrtnica, branje i sušenje nekih ljekovitih biljaka, izradu herbarija, slikanje, uređivanje prozora, balkona i okućnica... 

 

Blagdanski stol također je prepun uskrsne simbolike, a jednostavno i svima dostupno brašno odličan je materijal za zanimljive i korisne izazove koje djeca mogu fotografirati i poslati u razrednu ili obiteljsku grupu te na kraju i pojesti.

 

Jaja su posebna kategorija. Možda je ove godine vrijeme da isprobate sve tehnike oslikavanja pisanica. Umjesto naljepnica iskoristite vosak, koru luka ili hrasta. Ta je namirnica idealna i za različite eksperimente, ne samo one kuhinjske. Jajima se može žonglirati, ali možete ih cijele staviti u bocu, mogu postati loptice hopsice i još niz drugih čuda koje ćete jednostavno pronaći na stranicama s popularnoznanstvenim eksperimentima. Možete napraviti i jajokviz koji uključuje pitanja kao što su – koja ptica nese najveća, a koja najmanja jaja, nabroji pet životinja koje nesu jaja, tri jela od jaja ili tri način pripreme jaja...

 

Ukratko, mnoštvo je mogućnosti. Postanite veliki majstor. Uskrsne pripreme mogu početi!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika biserka.durdek@os-kursanec.skole.hr

PISANO DIJELJENJE