Vjerujemo u bolja vremena: pisanice s porukom | Profil Klett

09. travanj 2020.

Vjerujemo u bolja vremena: pisanice s porukom

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

U Velikom tjednu, dan po dan, katolici se pripremaju za najveći blagdan Uskrs, koji sa sobom nosi poruke zajedništva, ljubavi, sreće i vjere u bolje sutra.

 

U ovim danima takve poruke svakodnevno ulijevaju nadu da ćemo se uskoro vratiti u svoju svakodnevicu, a učiteljicu Jasminu Štefan iz Osnovne škole Mahično potaknule su da osmisli kako bi i njezini učenici 3. razreda mogli učiniti nešto posebno i drukčije.

Ove smo godine zatečeni u dosad neviđenim i nedoživljenim uvjetima, stoga je i izbor učiteljice upravo bio prilagoditi se vremenu izolacije, kada se ne preporučuje izlazak, nego ostanak u svojim domovima. U ovo se vrijeme na razne načine i raznim likovnim tehnikama izrađuju pisanice, no ove je godine sve posve drukčije.

 

Prijašnjih su godina učenici izrađivali čestitke različitim tehnikama, a ovaj se put učiteljica odlučila za kombiniranu tehniku. Kombinirali su flomaster i tehniku kolaža, a od ostalog pribora koristili su se novinskim papirom i ljepilom. Tema je bila uskrsna pisanica.

Oblikovali su i crtali pisanice s porukama. Budući da je materijal kojim stvaraju ograničen na ono što imaju kod kuće, iskoristili su šarene reklamne časopise te flomastere u boji. Cilj je bio da učenici i s vrlo ograničenim priborom, zatečeni u specifičnim okolnostima, razvesele sebe i ukućane za uskrsne blagdane.

 

Pregledavajući časopise učenici su pronalazili riječi i poruke koje će ih podsjeti na ovo uskrsno vrijeme. Kombinirajući pritom razne fontove i veličine slova, unijeli su dinamiku i ritam u svoje kompozicije. Trgali su ili izrezivali riječi te ih kombinirali i lijepili na nacrtane pisanice.

Pisanice su ukrašavali flomasterom, raznim vrstama crta i točaka. Crtama su povezivali riječi, a to je imalo i simboličku notu – zajedništvo. Tako su povezali likovnu kulturu s vjeronaukom i hrvatskim jezikom te vjeru i običaje, tradiciju ukrašavanja pisanica u vrijeme Uskrsa.

Nastale pisanice neće biti samo likovni rad, učenici će ih u dogovoru s roditeljima pretvoriti u slike koje će biti uspomena na ovaj Uskrs, poseban i drukčiji, a riječi koje se mogu iščitati u njima bit će poticaj i vjera u ljepša i bolja vremena.

 

Tekst pripremila  učiteljica Jasmina Štefan iz Osnovne škole Mahično.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja