Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi | Profil Klett

19. srpanj 2017.

Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi

Autor: Maja Trinajstić

Državna matura je i 2017. godine protekla regularno i prema pravilima struke. Rezultati su slični prošlogodišnjima, ali najveće je iznenađenje povećanje zanimanja za STEM predmete. Dok je prethodnih godina najčešći izborni predmet bila politika i gospodarstvo, ove je godine prvo mjesto zauzela fizika, a slijede je biologija i kemija, koje je odabralo 6030 odnosno 3599 učenika.

 

Što se tiče obveznih predmeta, najveći je broj učenika pristupio ispitima iz hrvatskoga jezika na višoj razini (64 posto) i matematike na osnovnoj razini (60 posto). Slijede engleski jezik i matematika na višoj razini, a potom hrvatski i engleski jezik na nižoj razini.

U Profil Klettovoj ediciji za pripremu ispita za državnu maturu ove su godine, uz već postojeće priručnike za matematiku, engleski jezik, kemiju i povijest, izašli i novi priručnici za biologiju i hrvatski jezik. Oba priručnika imaju i svoje digitalne inačice.

Tako su se već ove godine Vremeplovom do mature učenici mogli pripremati za višu i nižu razinu za hrvatski jezik, a priručnik može poslužiti i kao sažetak gradiva, pri ponavljanju za pisane provjere ili kao podsjetnik za pisanje školskoga eseja.

Učenici koji su pak izabrali biologiju kao izborni predmet imali su na raspolaganju novi priručnik iz Biologije za pripremu ispita državne mature, a koji objedinjuje sve potrebne sadržaje iz gimnazijskog plana i programa.  Namijenjen je svima onima kojima je razumijevanje važnih bioloških procesa osnova za daljnje obrazovanje, ali i svima koji žele imati osnovne podatke iz prirodoslovlja na jednome mjestu, dakle kao knjigu za cjeloživotno obrazovanje.

Zanimljivo je da su najviše odličnih ocjena, kao i proteklih godina, učenici ostvarili u stranim jezicima i to u njemačkom, a potom u engleskom jeziku.

Maturantima želimo uspješan nastavak školovanja, a srednjoškolcima, kako bi se što uspješnije pripremili za maturu, ali i savladali gradivo tijekom godine, preporučamo Profil Klettove priručnike Gaudeamus, koji su, sigurni smo, pridonijeli i ovogodišnjem uspjehu maturanata.

 

Izvor.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Natječaj za nagrade Platforme za cjeloživotno učenje (LLL Platform)

Platforma za cjeloživotno učenje (The Lifelong Learning Platform, LLL) krovna je organizacija koja okuplja 40 europskih organizacija aktivnih u području obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima. Suutemeljitelj platforme je Erasmus+, program Europske unije, dok je financijski potpomaže Europska komisija. Ove mreže danas predstavljaju više od 50 tisuća odgojno-obrazovnih institucija i udruga koje pokrivaju sve sektore formalnog, neformalnog i informalnog učenja.

More maski, more društvene zabave i kritike u Samoboru

Ovogodišnji fašnik u Samoboru predstavlja more maski, more društvene zabave i kritike pod sloganom: Panonsko more u Samoboru te Sve operi na Srakinoj rivijeri. Na poziv Turističke zajednice grada Samobora, kao glavnog pokrovitelja uređenja dekoracija na javnim površinama, uređenje je koordinirao Slaven Jurić, učitelj likovne kulture u OŠ Samobor uz odabir suradnika iz likovne struke.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Martina Kolar Billege, Gordana Ivančić, Vlatka Mijić, Nevenka Puh Malogorski
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik