Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi | Profil Klett

19. srpanj 2017.

Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi

Autor: Maja Trinajstić

Državna matura je i 2017. godine protekla regularno i prema pravilima struke. Rezultati su slični prošlogodišnjima, ali najveće je iznenađenje povećanje zanimanja za STEM predmete. Dok je prethodnih godina najčešći izborni predmet bila politika i gospodarstvo, ove je godine prvo mjesto zauzela fizika, a slijede je biologija i kemija, koje je odabralo 6030 odnosno 3599 učenika.

 

Što se tiče obveznih predmeta, najveći je broj učenika pristupio ispitima iz hrvatskoga jezika na višoj razini (64 posto) i matematike na osnovnoj razini (60 posto). Slijede engleski jezik i matematika na višoj razini, a potom hrvatski i engleski jezik na nižoj razini.

U Profil Klettovoj ediciji za pripremu ispita za državnu maturu ove su godine, uz već postojeće priručnike za matematiku, engleski jezik, kemiju i povijest, izašli i novi priručnici za biologiju i hrvatski jezik. Oba priručnika imaju i svoje digitalne inačice.

Tako su se već ove godine Vremeplovom do mature učenici mogli pripremati za višu i nižu razinu za hrvatski jezik, a priručnik može poslužiti i kao sažetak gradiva, pri ponavljanju za pisane provjere ili kao podsjetnik za pisanje školskoga eseja.

Učenici koji su pak izabrali biologiju kao izborni predmet imali su na raspolaganju novi priručnik iz Biologije za pripremu ispita državne mature, a koji objedinjuje sve potrebne sadržaje iz gimnazijskog plana i programa.  Namijenjen je svima onima kojima je razumijevanje važnih bioloških procesa osnova za daljnje obrazovanje, ali i svima koji žele imati osnovne podatke iz prirodoslovlja na jednome mjestu, dakle kao knjigu za cjeloživotno obrazovanje.

Zanimljivo je da su najviše odličnih ocjena, kao i proteklih godina, učenici ostvarili u stranim jezicima i to u njemačkom, a potom u engleskom jeziku.

Maturantima želimo uspješan nastavak školovanja, a srednjoškolcima, kako bi se što uspješnije pripremili za maturu, ali i savladali gradivo tijekom godine, preporučamo Profil Klettove priručnike Gaudeamus, koji su, sigurni smo, pridonijeli i ovogodišnjem uspjehu maturanata.

 

Izvor.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Svjetski dan zdravlja u ozračju korone

Svake godine 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja. Od svog osnutka na Prvoj zdravstvenoj skupštini 1948. godine i od stupanja na snagu 1950. godine, obilježavanje je imalo za cilj stvaranje svijesti o određenoj zdravstvenoj temi kako bi se istaklo prioritetno područje koje zabrinjava Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Ove je godine taj dan posvećen medicinskim sestrama i primaljama.

Micro:bitno simuliranje ponašanja čestica

Voda u uvjetima mikrogravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Uvod

 

Objasniti ponašanje tvari uporabom modela čestica jedna je od velikih obrazovnih ideja u prirodoslovnoj edukaciji. Učenici koji započinju srednjoškolsko obrazovanje možda su se već susreli s modelom čestica, no moguće da nisu bili svjesni na koji način vanjski uvjeti mogu utjecati na ponašanje čestica. Micro:bit uređaji mogu se programirati da simuliraju ponašanje čestica i potaknu ispitivanje učinaka različitih agregatnih stanja.

Zanima nas

Job shadowing – IES San Jose, Cuenca, Španjolska

Sjećam se svojih fakultetskih dana i prakse u školama. Ono što me se, kao budućeg nastavnika, najviše dojmilo, bio je angažman nastavnika koje sam promatrala. Nastojala sam upiti njihove metode rada, kako u odnosu s učenicima i uspostavljanju autoriteta, tako i u motiviranju učenika. Činili su to izvanredno. Danas, kao nastavnica u OŠ Pantovčak, primjenjujem njihove metode, ali i nastojim unaprijediti svoj rad.

Erasmus+ projekti nude mogućnost unapređivanja rada nastavnika.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vedrana Močnik
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić