19. srpanj 2017.

Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi

Autor: Maja Trinajstić

Državna matura je i 2017. godine protekla regularno i prema pravilima struke. Rezultati su slični prošlogodišnjima, ali najveće je iznenađenje povećanje zanimanja za STEM predmete. Dok je prethodnih godina najčešći izborni predmet bila politika i gospodarstvo, ove je godine prvo mjesto zauzela fizika, a slijede je biologija i kemija, koje je odabralo 6030 odnosno 3599 učenika.

 

Što se tiče obveznih predmeta, najveći je broj učenika pristupio ispitima iz hrvatskoga jezika na višoj razini (64 posto) i matematike na osnovnoj razini (60 posto). Slijede engleski jezik i matematika na višoj razini, a potom hrvatski i engleski jezik na nižoj razini.

U Profil Klettovoj ediciji za pripremu ispita za državnu maturu ove su godine, uz već postojeće priručnike za matematiku, engleski jezik, kemiju i povijest, izašli i novi priručnici za biologiju i hrvatski jezik. Oba priručnika imaju i svoje digitalne inačice.

Tako su se već ove godine Vremeplovom do mature učenici mogli pripremati za višu i nižu razinu za hrvatski jezik, a priručnik može poslužiti i kao sažetak gradiva, pri ponavljanju za pisane provjere ili kao podsjetnik za pisanje školskoga eseja.

Učenici koji su pak izabrali biologiju kao izborni predmet imali su na raspolaganju novi priručnik iz Biologije za pripremu ispita državne mature, a koji objedinjuje sve potrebne sadržaje iz gimnazijskog plana i programa.  Namijenjen je svima onima kojima je razumijevanje važnih bioloških procesa osnova za daljnje obrazovanje, ali i svima koji žele imati osnovne podatke iz prirodoslovlja na jednome mjestu, dakle kao knjigu za cjeloživotno obrazovanje.

Zanimljivo je da su najviše odličnih ocjena, kao i proteklih godina, učenici ostvarili u stranim jezicima i to u njemačkom, a potom u engleskom jeziku.

Maturantima želimo uspješan nastavak školovanja, a srednjoškolcima, kako bi se što uspješnije pripremili za maturu, ali i savladali gradivo tijekom godine, preporučamo Profil Klettove priručnike Gaudeamus, koji su, sigurni smo, pridonijeli i ovogodišnjem uspjehu maturanata.

 

Izvor.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Grad po mjeri djeteta na Cestu

Instalacija 'Grad po mjeri djeteta' stvorena od dječjih radova likovnog natječaja Profil Kletta Želim, stvaram, oblikujem

Profil Klett ponosni je partner 22. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best 2018. Od srijede, 30. svibnja do nedjelje, 3. lipnja promijenit će se slika širega centra Zagreba.

Zagreb će pjevati, plesati, glumiti, igrati, smijati se… Dvadeset i drugi put zaredom zagrebačkim će ulicama i trgovima zavladati glazba, ulični teatar, performeri, cirkus, ples, likovni program, dječji program, sportska događanja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Dragica Dujmović Markusi, Sandra Rossetti - Bazdan
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik