Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi | Profil Klett

19. srpanj 2017.

Povećano zanimanje za STEM predmete na državnoj maturi

Autor: Maja Trinajstić

Državna matura je i 2017. godine protekla regularno i prema pravilima struke. Rezultati su slični prošlogodišnjima, ali najveće je iznenađenje povećanje zanimanja za STEM predmete. Dok je prethodnih godina najčešći izborni predmet bila politika i gospodarstvo, ove je godine prvo mjesto zauzela fizika, a slijede je biologija i kemija, koje je odabralo 6030 odnosno 3599 učenika.

 

Što se tiče obveznih predmeta, najveći je broj učenika pristupio ispitima iz hrvatskoga jezika na višoj razini (64 posto) i matematike na osnovnoj razini (60 posto). Slijede engleski jezik i matematika na višoj razini, a potom hrvatski i engleski jezik na nižoj razini.

U Profil Klettovoj ediciji za pripremu ispita za državnu maturu ove su godine, uz već postojeće priručnike za matematiku, engleski jezik, kemiju i povijest, izašli i novi priručnici za biologiju i hrvatski jezik. Oba priručnika imaju i svoje digitalne inačice.

Tako su se već ove godine Vremeplovom do mature učenici mogli pripremati za višu i nižu razinu za hrvatski jezik, a priručnik može poslužiti i kao sažetak gradiva, pri ponavljanju za pisane provjere ili kao podsjetnik za pisanje školskoga eseja.

Učenici koji su pak izabrali biologiju kao izborni predmet imali su na raspolaganju novi priručnik iz Biologije za pripremu ispita državne mature, a koji objedinjuje sve potrebne sadržaje iz gimnazijskog plana i programa.  Namijenjen je svima onima kojima je razumijevanje važnih bioloških procesa osnova za daljnje obrazovanje, ali i svima koji žele imati osnovne podatke iz prirodoslovlja na jednome mjestu, dakle kao knjigu za cjeloživotno obrazovanje.

Zanimljivo je da su najviše odličnih ocjena, kao i proteklih godina, učenici ostvarili u stranim jezicima i to u njemačkom, a potom u engleskom jeziku.

Maturantima želimo uspješan nastavak školovanja, a srednjoškolcima, kako bi se što uspješnije pripremili za maturu, ali i savladali gradivo tijekom godine, preporučamo Profil Klettove priručnike Gaudeamus, koji su, sigurni smo, pridonijeli i ovogodišnjem uspjehu maturanata.

 

Izvor.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

eTwinning korak po korak #1: registracija i kreiranje profila

Sigurno ste već nešto čuli o eTwinningu, eTwinning projektima, eTwinning mobilnostima ili eTwinning nagradama. Ako ste ikada pomislili da se radi o nečem kompliciranom ili da to možda nije za vas jer ne predajete engleski ili neki drugi strani jezik, na pravom ste mjestu kako bi vas razuvjerili i dokazali da vam treba tek malo digitalne pismenosti – koju zasigurno posjedujete ako čitate ovaj članak, u kojem ćemo vam pokazati kako se registrirati na eTwinning i na što obratiti pozornost pri kreiranju vašeg profila.

eTwinning korak po korak #2: eTwinning Live - komunikacija i umrežavanje

Kao što i sam naziv kaže, na eTwinning Live stranici eTwinning živi. Poput ostalih društvenih mreža, ovo je mjesto za susret i komunikaciju sa sudionicima, kolegicama i kolegama, s kojima možete dogovarati i pokretati nove projekte ili se priključiti njihovim, već započetim projektima. Upoznajte se pobliže sa servisom eTwinning Live u najnovijem članku naše suradnice Alenke Mijević.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ela Družijanić-Hajdarević, Nataša Jurić Stanković, Gordana Lovrenčić-Rojc, Valentina Lugomer, Lidija Sykora-Nagy, Zrinka Romić
udzbenik
Dragica Dujmović-Markus
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, Z. Lugarić, Z. Romić, L. Sykora-Nagy, G. Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
J. Levak, I. Močibob, J. Sandalić, I. Skopljak Barić, I. Canjuga, D. Greblički-Miculinić, N. Jakob, G. Ljubas