19. veljača 2019.

Predstavi se svijetu - naslovnicom

Autor: Romana Perečinec

 

Povodom našeg natječaja Predstavi se svijetu - Priča o naslovnici mladu knjižničarku Jelenu Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče, nedavnu dobitnicu nagrade Poezija među profesijama za mlade knjižničare, pitali smo o čitateljskim navikama njenih učenika i omiljenim naslovnicama. Koliko naslovnica utječe na odabir knjige te koje knjige najradije čitaju učenici, potražite u tekstu.

 

Imate li top-listu najčitanijih knjiga u vašoj knjižnici i koliko je lektire među njima?

 

Naše najčitanije knjige velikim su dijelom lektire - većina učenika svoje lektire posuđuje u školskoj knjižnici jer smo dosta udaljeni od prve gradske knjižnice. Volim ih pri povratku knjiga priupitati jesu li pročitali lektire i kako su im se svidjele. Rado čitaju suvremene autore kao što su Miro Gavran i Sanja Pilić jer se s njihovim likovima mogu poistovjetiti. Ima i čitača koji svoje avanture pronalaze izvan popisa lektire, među naslovima kao što su Gregov dnevnik ili Warrior Cats, a one najmlađe još uvijek drži neobjašnjiva fascinacija svim mogućim knjigama o čudovištima, kojih nikad nema dovoljno. I naravno, najpoznatiji čarobnjak Harry Potter ne gubi na popularnosti, čitaju ga veliki i mali, pa čak i profesori i stručni suradnici.

Zašto je važno čitati i potiče li djecu na izbor knjige i naslovnica?

 

Čitanje je važno - to već i oni u vrtiću znaju! Čitanjem razvijamo kreativnost i koncentraciju, širimo rječnik i jačamo komunikacijske vještine, razvijamo toleranciju i razumijevanje, učimo zabavljajući se, opuštamo se i inspiriramo. Naslovnica igra vrlo bitnu ulogu jer ima priliku "prodati" knjigu čim je dijete ugleda.

Iako se trudim nove knjige predstaviti i kratkim sadržajem ili nekim ulomkom, činjenica je da će naslovnica ipak prva privući pogled.

Posebno s obzirom na djecu; imate li ideju kakav ih tip naslovnica privlači: s ilustracijama, fotografijama, šarene, minimalističke...?

 

Tu nema pravila. Kao što i svatko od nas ima svoju boju ili stil učenja koji nam najviše odgovara, tako je i sa djecom. Ponekad će dijete iskopati knjigu koju nitko dotad nije primijetio i baš njoj će se često vraćati.

Na naslovnicama koje djeca vole prevladavaju ilustrirani likovi i životinje, a ilustracije mogu, ali i ne moraju biti u više boja (jedino su najmlađi još malo zbunjeni crno-bijelim naslovnicama).

Imate li vi omiljenu naslovnicu te znate li koja knjiga u vašoj knjižnici ima najviše izdanja i različitih naslovnica?

 

Nekako sam najviše vezana uz naslovnice našeg prvog izdanja serijala Harry Potter, pogotovo prve četiri koje smo onomad gotovo svi u razredu pročitali i dijelili jedni s drugima.

U našoj knjižnici najviše izdanja ipak ima jedan domaći naslov - Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Koje se sve aktivnosti događaju u vašoj knjižnici te jesu li susreti s književnicima djeci omiljeni?

 

U knjižnici organiziram razna događanja - osim satova knjižnične i informacijske pismenosti kojoj podučavam svu djecu od prvog do osmog razreda, imamo čitateljski klub i satove igranja društvenih igara. Od ove godine polako počinjemo uvoditi i učenje o održivom razvoju, u sklopu kojeg održavam satove o aktivnom sudjelovanju u zaštiti okoliša, također za učenike svih razreda. Za niže razrede organiziram predstave i gostovanja autora slikovnica, dok za više razrede dogovaramo autore čija djela su čitali za lektiru i u slobodno vrijeme. Ovakvi susreti su iznimno bitni za djecu jer uvijek imaju mnoštvo pitanja autoru/autorici o inspiraciji, nastanku knjige/slikovnice, procesu pisanja, a naravno da ih zanima i što to znači biti autor te bi li i oni jednog dana mogli stvoriti nešto slično. Nakon susreta izlaze zadovoljni, puni novih ideja i motivacije te na korak bliže ljubavi prema knjizi.

Poruka za kraj malim čitačima.

 

Mislim da je Melita Rundek najbolje sažela ono što bih htjela poručiti:

Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.

Romana Perečinec, učiteljica njemačkoga jezika u osnovnoj školi, autorica serije udžbenika iz njemačkoga jezika u Profil Klettu i književna prevoditeljica. Za web portal Profil Kletta okušat će se i u novinarskoj ulozi u seriji intervju na temu učenja stranih jezika, posebice njemačkoga, i širega kulturološkog konteksta koji učenje jezika obuhvaća.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kreativnost na kraju školske godine

Podmorje, skupni rad polaznika umjetničkih radionica Artmix

Razvoj kreativnih sposobnosti i potencijala talentirane djece moguće je postići upornim i kontinuiranim radom. Kako je u sportu bitan intenzivan fizički rad, zalaganje i kontinuitet, tako je i u umjetnosti bitan intenzivan i kontinuiran višegodišnji kreativan rad da bi se došlo do najboljih mogućih rezultata. - kažu Marko A. Cinotti i Ksenija Filipović, iskusni likovni pedagozi koji, između ostalog, djeluju i udruzi znakovitog naziva Artmix.

 

Govor mog zavičaja u slikama

Već nekoliko godina zaredom Turistička zajednica grada Korčule i korčulanska Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ priređuju literarno-likovni natječaj. Učenici osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli, vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, spremili su raznovrsne, maštovite i kreativne radove na ovogodišnju temu „Govor mog zavičaja“.

 

Zajedno

Plakat izložbe i likovnog natječaja „Zajedno“ u organizaciji finskog Kulturnog centra za djecu i mlade Villa Arttu

Učenici likovne skupine OŠ Julija Klovića iz Zagreba na poticaj učiteljice likovne kulture Sanje Gjurčević ove su godine sudjelovali na međunarodnom likovnom natječaju u organizaciji Kulturnog centra za djecu i mlade Villa Arttu u Hyvinkäällä (Finska) na temu YHDESSÄ - „Zajedno“.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor

Komentari

Slika korisnika Maria22

Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju
Slika korisnika Maria22

Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju