Putovanja i obveze učitelja u usavršavanju | Profil Klett

21. veljača 2020.

Putovanja i obveze učitelja u usavršavanju

Autor: Maja Jelić Kolar

Autorica teksta: Alojzija Tvorić Kučko

Kada uspješno uđete među odabrane Erasmus+ korisnike (postupak uključuje prijavu, razmatranje i doradu), ostvarite sufinanciranje projekta te edukaciju u nekoj od europskih zemalja, na redu je diseminacija. Kada sam prvi put čula pojam diseminacija u kontekstu prijave za Erasmus + programe, zanimalo me na što se sve odnosi. Diseminacija predstavlja širenje, prenošenje znanja stečenoga edukacijom. U ovome ću se dijelu prije svega osvrnuti na edukaciju i putovanje.

Putovanja kao dio projekta angažiraju pojedinca na više različitih područja: kulturnom, jezičnom, geografskom, povijesnom... Putovanje obuhvaća upoznavanje raznolikih osobitosti zemlje koju posjećujete, njezine kulture, običaja, prirode i društva. Važno je spomenuti i da su dnevnice dovoljne da platite troškove ove jedinstvene edukacije.

Kako započeti istraživanje, tj. pripremiti se? Naš je učiteljski život, naš poziv i posao ubrzan, aktivan, promjenjiv. Navikli smo na planiranja i predviđanja, a odlazak na edukaciju ne mora biti stresan. Ako se na putovanje odlazi tijekom nastavne godine, svakako će omesti radne aktivnosti (važno je na vrijeme razmišljati o zamjeni i nadoknadi nastavnih sati). U okvirima vremena i mogućnosti valja pronaći trenutke za istraživanje zemlje. Koordinator Erasmus + projekta u vašoj školi pomoći će vam u pronalaženju prijevoza, organizaciji odvijanja edukacije (hrana, smještaj i sl.), odnosno svemu onome što je predviđeno projektom (financiranjem), no on ne obuhvaća smještaj, prijevoz, hranu ili posjete izvan mjesta predviđene edukacije. Zato je važno dobro isplanirati edukaciju, iznose kojima raspolažete svakoga dana te upoznavanje druge zemlje. Kada dogovorite osnovne stvari, krećete u potragu za smještajem, mogućnostima prijevoza te ulaznicama/propusnicama za razgledavanje (najčešće glavnoga grada, različitih znamenitosti). Važno je istražiti načine plaćanja u zemlji u koju putujete. Ponekad se plaća samo kartično, a ponekad gotovinom. Zato u banci provjerite koje su vam mogućnosti i koji je način korištenja karticom najpovoljniji za vas.

Ako putujete zrakoplovom, provjerite detalje vezane uz kilažu putnih kovčega te postoje li koja ograničenja. Iako ćete s pomoću interneta doznati mnogo, ponekad vam neke osobitosti bolje mogu prenijeti prijatelji, kolege, poznanici koji imaju poznanstva ili iskustva u zemlji u koju idete. Tijekom mojih priprema za putovanje najviše su mi pomogle sugestije, upute i informacije poznanice koja već nekoliko godina živi u Stockholmu: što vidjeti, kako razgledati grad, koje atrakcije obići, koje izbjeći, što je najbolje posjetiti u kratkom boravku, kako se služiti javnim prijevozom ili koji hotel odabrati i kako upotrebljavati univerzalnu ulaznicu za gradski prijevoz i razgledavanje (Stockholm-pass). Fotografije u članku otkrivaju samo dio švedske povijesti i kulture, zanimljivosti iz hotela i muzeja, šetnji, onoga što je različito od naše kulture.

 

Zemlja koju sam posjetila oduševljava raznolikošću koja je na mene ostavila dojam u svakodnevnim situacijama.

Bilo da je riječ o petogodišnjacima koji tečno govore engleski jezik, ljubaznosti hotelskih djelatnika koji su mi pomogli u traženju informacija, upozorenjima o očuvanju i zaštiti prirode ili o spoznajama o Vikinzima, tajnama najpoznatije švedske grupe ABBA, izboru od dvadesetak vrsta kava ili proizvodnji zrakoplova, Švedska je zemlja koja me tijekom četverodnevnog posjeta oduševila i ostavila u meni znatan trag. Bilo je dovoljno iskusiti četiri dobro isplanirana dana da bih razumjela zašto je Švedska mnogima uzor i zašto mnoga inteligentna rješenja dolaze iz Švedske!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pčele u svijetu prirode i društva. A što ja tu mogu?

Znanstvenici diljem svijeta već godinama bilježe stalni pad broja letećih kukaca poput leptira ili bumbara. U nekim je zemljama Europe i Amerike u zadnjih desetak godina broj tih marljivih proizvođača meda pao za čak 80 %. Za nas koji se ne bavimo pčelama, u potrošačkome svijetu to znači rast cijena meda, medenjaka i sličnih proizvoda.No, što nas zapravo treba brinuti?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Marina Falcinelli, Valeria Mazzetti, Maria Benedetta Poggio
udzbenik
Gordana Remussini, Marija Tolić
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov