Savjeti za sadnju i njegu jabuke | Profil Klett

10. svibanj 2017.

Savjeti za sadnju i njegu jabuke

Autor: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Iskustvo uzgoja mladog stabla, a posebno voćke nešto je što se pamti cijeli život. No da bi to sjećanje bilo lijepo, važno je znati što radimo, kako sadimo i kako njegujemo.

 

Odabir mjesta sadnje

Krenimo od odabira mjesta sadnje. Neka to bude mjesto udaljeno od prometnice i obavezno izloženo suncu jer će tada plodova biti više, a njihov okus slađi i ukusniji. Svakako promislite i o prostoru koji će jednoga dana zauzeti krošnja mlade voćke pa ostavite za njezino širenje barem pet metara u promjeru.

 

Sadnja

Na redu je sadnja. To je najvažniji trenutak u životu mlade jabuke, i tu ne smijemo pogriješiti. U idealnim uvjetima, prvo biste trebali iskopati jamu širine 70 cm i dubine 70 cm. Potom biste na dno jame trebali usipati pola kilograma organskoga gnojiva u granulama ili dvije lopate zreloga stajskoga gnoja. Nakon toga, gnojivo se pokrije s desetak centimetara iskopanog tla i na to se polaže korijen sadnice. U slučaju da sadimo bez gnojiva, jama može biti i plića (60 cm). Tada na dno jame stavljamo samo usitnjeno tlo koje smo prethodno iskopali i tako pomažemo sadnici da se lakše i brže ukorijeni.

 

Neka zadebljali dio iznad korijena ostane viriti 5 cm iznad tla

U ovom trenutku sadnje budite posebno pažljivi i pripazite da zadebljali dio iznad korijena (to je mjesto gdje je jabuka cijepljena na podlogu) obavezno ostane viriti 5 cm iznad tla. Bude li potrebno, dodajte još tla ispod korijena. U tom trenutku sadnici pridružujemo i potporanj (neki kolac ili čvrsti štap) koji smještamo u blizinu korijena i privezujemo uza sadnicu. Kada je sve spremno, jamu možemo zatrpati i nježno pritisnuti nogama. Ako smo sve radili kako treba, tlo oko sadnice trebalo bi izgledati poput zdjelice. Sadnju završavamo obilnim zalijevanjem u „zdjelicu“ oko debla.

 

Zalijevajte svoju novu sadnicu tijekom ljeta

Iako je prvo zalijevanje najvažnije, ne zaboravite na svoju novu sadnicu tijekom ljeta, pogotovo ako dugo nije padala kiša. U tom slučaju zalijte ju obilno barem svaka dva tjedna. Uz tako dobre uvjete, mlada će jabuka lijepo napredovati i nastaviti rasti i razvijati nove grane i grančice, ali ne još i prve plodove. Naravno, ako je sadnica već nosila na svojim granama nekoliko cvjetova, lako je moguće da će se iz njih formirati i pokoji plod, no ne očekujte previše od tako mladog stabla. U pravilu, prva prava berba dogodit će se tek u trećoj godini nakon sadnje. Do tada, život jabuke i dalje je u rukama vrtlara. Naime, treba znati da voćke zahtijevaju redovnu njegu i mnogo pažnje.

 

Zaštitite voćku bez pesticida

Može se dogoditi da se u proljeće u plodovima pojave crvi a da mi to i ne znamo, ili možda kukci koji grizu lišće, a ponekad čak i uzročnici nekih biljnih bolesti zbog kojih plodovi trunu i propadaju. Kako biste zaštitili jabuku od takvih nametnika, postavite nakon cvatnje na krošnju žutu ljepljivu ploču. Ona će privući štetnike svojom bojom, pa će se oni uhvatiti na ljepilo, kao na neku vrstu klopke. Tako izbjegavamo korištenje pesticida i čuvamo svoje zdravlje.

 

Pravilno orezujte voćku

Osim brige o zdravlju jabuke važno je i pravilno orezivanje. Što to zapravo znači? Orezivanje je pravilno rezanje grana koje smetaju. Kada bismo pustili stablo da se razgrana kako želi, grana bi bilo previše, a plodova premalo. Zato svake zime, najbolje u veljači ili ožujku, voćari režu višak grana, a posebno one koje rastu prema sredini krošnje. Jednako tako važno je ukloniti sve izrazito duge, tanke i uspravne grane, tzv. vodopije, koje, kao što ime govori, samo piju vodu, ali ne stvaraju ni jedan jedini plod. Na kraju krajeva, naš je cilj da krošnja izgleda poput vaze, s granama koje se šire na sve strane. Tako sunce obasjava i grije sve grane, pa na kraju sezone beremo i više plodova.

 

Vrijeme berbe jabuke ovisi o sorti

Ako niste znali, na svijetu postoje tisuće različitih sorti jabuka, koje se razlikuju po veličini, boji i okusu plodova. Neke beremo već u ljeto, neke u jesen, a neke tek početkom zime. No bez obzira na sortu, važno je točno prepoznati najbolji trenutak i vrijeme berbe. Ako niste sigurni, uberite jednu jabuku i prerežite ju na polovicu. Ako su koštice u njoj smeđe, znat ćete da je plod zreo. Uostalom, prepoznat ćete to i po okusu, jedinstvenom za svaku jabuku. A ako ste ju njegovali kako treba, znat ćete i da je potpuno zdrava, bez obzira na to što će na njoj možda biti i pokoja smeđa točkica. Dapače, tako će užitak i veselje biti još i veći.

Želim vam puno uspjeha!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica