Zdravi uz zdrav zrak | Profil Klett

06. travanj 2017.

Zdravi uz zdrav zrak

Autor: Maja Jelić Kolar

U prethodnim smo člancima pisali o odgovornom trošenju papira i čuvanju okoliša, naglasili važnost šuma za čovječanstvo te ponudili pet dobrih razloga zašto bismo posadili stablo/biljku. Danas želimo posebno naglasiti važnost sobnih biljaka kao i pozitivne učinke takvih biljaka na naše zdravlje, a u idućem vas tjednu očekuju članci koji će vam pomoći dobrim savjetima o sadnji stabala i biljaka.

Obogatite prostor u kojem boravite sobnim biljkama koje pročišćuju zrak

Osim što će prostor izgledati svježe, u njemu ćete se osjećati ugodno, a biljke će svakodnevno 'pročišćavati' zrak koji udišete. Naime, poznato je da neke biljke apsorbiraju elektrostatički naboj koji emitiraju elektronički uređaji poput računala ili TV prijamnika. Upravo to zračenje biljke pretvaraju u kemijsku energiju koju koriste za svoj rast i razvoj. Osim toga, pročišćavaju zrak od otrovnih plinova, skupljaju negativnu energiju te poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima.

Pratite svoje biljke i pružite im najbolju njegu

Promatrajte svakodnevno svoje biljke. Ako biljka nema dovoljno svjetlosti, pokazat će vam to rastom novih izdanaka prema izvoru svjetla. S druge strane, ako je biljka previše izložena Sunčevu zagrijavanju, primijetit ćete oštećenja na njenim listovima. Pokušajte joj pronaći mjesto u prostoriji koje će joj najviše odgovarati. Sadnja i briga oko biljaka motivira učenike i potiče ih na razmišljanje o vrijednostima prirode i očuvanju okoliša. 

Budite pažljivi i obazrivi prema svojim biljkama

Biljke su živa bića, trebaju vašu pažnju i njegu. Svakodnevno im pokažite da brinete o njima, ne samo uvjetima potrebnim za njihov rast i razvoj, nego i svakodnevnim pozitivnim okruženjem u kojem rastu. Kako većina današnje gradske djece nema direktan doticaj s prirodom, briga za biljke u vlastitom domu ili učionici nadomjestit će taj kontakt sa zemljom. A ako u okolišu škole imaju priliku zasaditi stablo te pratiti njegov rast i razvoj tijekom godina školovanja, vjerojatno će učinak biti još i veći, a uspomene trajne.

Na taj način kod učenika se razvija osjećaj za suživot s prirodom i odgovornost življenja. Aktivnim sudjelovanjem u čitavom nastavnom procesu učenik se poistovjećuje s tematikom održivog razvoja i svjesno pa i nesvjesno postaje njen protagonist.

 

Preuzimite PowerPoint prezentaciju u prilogu i na samom kraju, uz kratki film u nastavku, ne zaboravite uživati u ljepoti koju nam biljke pružaju.

Dokumenti: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Crtajući oslobodite kreativnost i poboljšajte odnose

Likovna mapa za velika djela Profil Kletta

Naučite kako jednostavnom likovnom metodom možete pomoći sebi i drugima u kreiranju vlastitog života. Martina Kosec, učiteljica i art terapeutkinja, suautorica serije udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez i suradnica u izradi novih likovnih mapa Profil Kletta, u svojem radu s djecom i odraslima crtu i boju koristi kao alat za usklađivanje emotivnih stanja, oslobađanje kreativnog potencijala, razvoj kreativnosti i rješavanje konkretnih situacija.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Željkica Mamić, Ana Janković, Ružica Ambruš Kiš
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić