Skladati je lako - pitaj me kako | Profil Klett

12. svibanj 2018.

Skladati je lako - pitaj me kako

Autor: Kristina Lučić Andrijanić

Bilo da samo iz hobija svirate neko glazbalo, pjevate pod tušem i slušate radio na putu do posla, ili se pak profesionalno bavite glazbom, zasigurno niste često bili potaknuti, izvana ili iznutra, okušati se i u skladanju. No, je li to uistinu nešto što nije za svakoga?

skladanje po bojama
skladanje po bojama
Poticanje ranog stvaralaštva

Iako skladanje možda zamišljamo kao složeni proces za koji je potrebno znatno predznanje i vještina, zapravo se u skladanju mogu okušati i vrlo mala djeca. Ima djece koja će taj poriv dobit iznutra i često će moliti da budete publika njihovim najnovijim umotvorinama u obliku pjesme u kojoj je opjevana najdraža igračka ili skladbe na nekom glazbalu. No, ima djece - pogotovo kada je riječ o glazbi, koja treba dodatni poticaj upustiti se iz reproduktivnog u produktivni izraz, iz oponašanja, tumačenja, interpretacije u stvaranje. To za početak može biti neka njihova varijacija poznate brojalice ili pjesme kojoj će promijeniti tekst ili melodiju. Elvira i Renato Happ u Skočizvuku nude pregršt ideja kako poticati dječju kreativnost. U tom priručniku ritmovi se svladavaju povezivanjem s nazivima voća. Nakon što su usvojili brojne ritmove, djeca su spremna osmisliti vlastitu "voćnu salatu", a prednost je u tome što svoju ritamsku skladbu mogu i zapisati, tj. nacrtati. Svojoj skladbi mogu dodati dimaniku, tempo i obradu (instrumentaciju). Dakle, za skladanje nije potrebno predznanje niti poznavanje notnoga pisma. Za sviranje melodijskih glazbala možemo im pomoći bojama. Kada dijete nauči čitati i pisati i osnove glazbene notacije, kao poticaj dajmo im tekst kojem će ispjevati vlastitu melodiju. Na taj način možemo poticati stvaralaštvo tijekom cijele obrazovne vertikale. 

skladanje pomoću iPada
skladanje pomoću iPada
Računalo ili glazbalo?

Uporaba digitalne tehnologije u glazbi nije novost. Od teremina i Schaeffera, preko Stockhausena do popularne elektroničke glazbe, skladatelji su rabili različita tehnološka dostignuća pomoću kojih su i skladali. Skupina elektroničkih glazbala je mnogobrojna. Uz klasična glazbala koja su najprije "dobila struju" (npr. električna gitara), skupini pripada sintetizator, razne miksete, gramofon (neophodan DJ-ima), računalom, ali i nešto novijim touchpadom i launchpadom ušli smo u područje digitalne glazbe.

Naša djeca su digitalni urođenici i ovakve naprave su im bliske, lako se koriste što djeci daje dodatnu motivaciju, lakoću i radost stvaranja.

aplikacija za skladanje
aplikacija za skladanje
Aplikacije naše svagdanje

Gore navedene digitalne naprave ne bi mogle funkcionirati bez određenih programa ili aplikacija. Na tržištu je dostupno pregršt takvih proizvoda. Neke se može preuzeti besplatno dok je za druge potrebno izdvojiti poneki novčić. Neki su prilično jednostavni za korištenje, dok drugi iziskuju nešto više informatičkoga znanja. Nama su zanimljive aplikacije namijenjene djeci i mladima koje možemo koristiti kako bi ih potaknuli na skladanje. Takve aplikacije nude djetetu na odabir ritamsku podlogu, glazbala, tempo ili upisivanje nota direktno u crtovlje.

Za nešto stariji uzrast možemo izdvojiti Audacity i FL Studio (oba su besplatna).  Audacity omogućuje snimanje, reproduciranje, raznovrsno uređivanje, dodavanje efekata, miksanje dok FL Studio pruža daleko više mogućnosti. Poslušajte skladbu Trap beat koju je skladao moj učenik koristeći upravo taj program.

Ako djeci pružimo priliku, pokazat će nam što su sve u stanju stvoriti služeći se, ne samo starim, nego i novim alatima. No, za to i mi trebamo biti spremni, zar ne?

 

Dokumenti: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Izazovi nastave glazbe na daljinu

učenje u kućnom okružju

U tako izazovnoj situaciji reagiramo različito: neki se ljute, neki se boje, neki rade pretjerano, dok su se drugi zablokirali i gotovo uopće ne rade… I sve su te reakcije prirodne, jer osim kognitivnog postoji još jedan aspekt ozračja u kojem smo se zatekli, a to je psihološki, koji se uvriježeno u našem društvu najviše zanemaruje. Stoga je vrijeme za promjenu, ne samo načina poučavanja već i za skrb o sebi i svom kako fizičkom, tako i psihičkom zdravlju.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Saša Marić, Jelena Sikirica, Snježana Stojaković, Ljiljana Ščedrov
udzbenik
Ana Janković, Željkica Mamić, Ružica Ambruš Kiš