Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog | Profil Klett
Slika s izložbe Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez

Slika s izložbe Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez

01. prosinac 2016.

Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog

Autor: Maja Trinajstić

Kako bi učenici zorno spoznali svjetlosne vrijednosti boja, valne duljine i fizička svojstva boje, najbolji je način povezati boje u likovnom stvaralaštvu s predmetom fizikom. Pun pogodak je izložba Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez, koja je tijekom listopada i studenog 2016. izložila likovni dio svojega doktorskog rada u Galeriji Prica u Samoboru. 

Učenici osmog razreda Osnovne škole Samobor, predvođeni učiteljem likovne kulture Slavenom Jurićem, posjetili su izložbu koja je likovni dio doktorskog rada Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez, održane tijekom listopada i studenog 2016. u Galeriji Prica u Samoboru.

Autorica Dijana Nazor, učitelj likovne kulture Slaven Jurić i učenici OŠ Samobor
Autorica Dijana Nazor, učitelj likovne kulture Slaven Jurić i učenici OŠ Samobor

Na veliko zadovoljstvo učenika i njihova mentora Slavena Jurića, učitelja likovne kulture u Osnovnoj školi Samobor, autorica izložbe Dijana Nazor osobno je predstavila učenicima svoj rad i postav izložbe. Umjetnica je istaknula da je izložba rezultat petogodišnjeg istraživanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu uz vodstvo mentora prof. Igora Rončevića i doc. dr. sc. Jane Žiljak Vujić. 
 

Vidljiva izložba
Vidljiva izložba

Izložene su slike apstraktne i golim okom uočavamo različite pravilne i slobodne likove, plošne i tonirane bojom. No drugi dio, koji ne vidimo golim okom, predstavljaju slike u infracrvenom području, koje gledane IR-kamerom prikazuju različite motive: anđele, portrete, autoportrete i tekstualne poruke poznatog umjetnika Paula Kleea. 
Učenici su prvi put imali priliku vidjeti slike u infracrvenoj svjetlosti, a koje su nam golim okom nevidljive. Određene vrste životinja imaju tu sposobnost, no nama se pružila senzacionalna mogućnost vidjeti dva različita motiva koja se nalaze na jednoj slici: dvije slike u jednoj. Jednu smo sliku promatrali golim okom, a drugu IR kamerom ili fotoaparatom. 
 

Nevidljiva izložba
Nevidljiva izložba

Na taj način uočili smo i dva različita prikaza kromatskog i akromatskog slikanja. Učenici su uzeli kamere te na vlastito ushićenje istraživali sve slike te njihove tajne u infracrvenom svjetlu odnosno području. Poseban je doživljaj promatrati svjetlosne vrijednosti boja i njihov intenzitet na dva nivoa: vidljivom i nevidljivom. Na ovaj način učenici su i sami imali mogućnost istraživati Newtonove teorije o bojama i čovjekovim mogućnostima uočavanja spektra boja. 
 

Učenici istražuju
Učenici istražuju

Na drugom dijelu izložbe umjetnica je u dokumentarnom filmu pokazala svoje istraživanje ciljano vidljivog i nevidljivog retuša u blisko infracrvenom području u konzervatorsko-restauratorskoj praksi. Teza se potvrdila restauriranjem dviju slika s kraja 19. stoljeća koje su konzervirane i djelomično restaurirane. Autorica objašnjava kako je izvedeni ciljani vidljiv i nevidljiv retuš na mjestima oštećenja slikanog sloja i preparacije u bliskom infracrvenom području, koristeći se saznanjima o parametrima koji određuju svojstva pigmenta. Slikari dviju predstavljenih slika su svoja djela preslikavali iz više razloga. To su činili nekoliko puta, a debljina slojeva i vrsta pigmenta boje naziru se IR kamerama.
 

Učenici istražuju
Učenici istražuju

Učenicima je cjelokupni proces bio vrlo dojmljiv i poticajan za brojna pitanja umjetnici i restauratorici koja svojom izložbom pokazuje rezultate istraživanja temeljenih na ciljanom slikanju dvostrukih slika. Na taj se način otvaraju nove mogućnosti izražavanja u likovnoj umjetnosti, a postoji i praktična primjena u restauratorsko-konzervatorskoj struci. 
 

S izložbe
S izložbe
Autorica Dijana Nazor, učitelj Slaven Jurić i učenici osmog razreda Osnovne škole Samobor

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

SVJETLOST SVIJETU – HOMMAGE TESLI

Likovna instalacija, Cest is d' Best

Ove se godine 21. izdanje međunarodnoga uličnog festivala Cest is d’ Best na temu SVJETLOST SVIJETU – HOMMAGE TESLI održava od 30. svibnja do 3. lipnja. U pripremi su i tri natječaja za likovno-umjetnički program i to za likovno-urbanu instalaciju, 10. međunarodni festival umjetničkih zastavica i Cestklupaonicu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Balenović Tomislav, Mirta Balenović
udzbenik
Ramiza Kurtović, Vladis Vujnović, Marija Šuveljak, Ivana Matić, Davor Horvatić
udzbenik
Banović, Dragobratović, Kletečki