Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog | Profil Klett
Slika s izložbe Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez

Slika s izložbe Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez

01. prosinac 2016.

Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog

Autor: Maja Trinajstić

Kako bi učenici zorno spoznali svjetlosne vrijednosti boja, valne duljine i fizička svojstva boje, najbolji je način povezati boje u likovnom stvaralaštvu s predmetom fizikom. Pun pogodak je izložba Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez, koja je tijekom listopada i studenog 2016. izložila likovni dio svojega doktorskog rada u Galeriji Prica u Samoboru. 

Učenici osmog razreda Osnovne škole Samobor, predvođeni učiteljem likovne kulture Slavenom Jurićem, posjetili su izložbu koja je likovni dio doktorskog rada Dijane Nazor, umjetnice i koautorice Profil Klettovih udžbenika likovne kulture Pogled, potez, održane tijekom listopada i studenog 2016. u Galeriji Prica u Samoboru.

Autorica Dijana Nazor, učitelj likovne kulture Slaven Jurić i učenici OŠ Samobor
Autorica Dijana Nazor, učitelj likovne kulture Slaven Jurić i učenici OŠ Samobor

Na veliko zadovoljstvo učenika i njihova mentora Slavena Jurića, učitelja likovne kulture u Osnovnoj školi Samobor, autorica izložbe Dijana Nazor osobno je predstavila učenicima svoj rad i postav izložbe. Umjetnica je istaknula da je izložba rezultat petogodišnjeg istraživanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu uz vodstvo mentora prof. Igora Rončevića i doc. dr. sc. Jane Žiljak Vujić. 
 

Vidljiva izložba
Vidljiva izložba

Izložene su slike apstraktne i golim okom uočavamo različite pravilne i slobodne likove, plošne i tonirane bojom. No drugi dio, koji ne vidimo golim okom, predstavljaju slike u infracrvenom području, koje gledane IR-kamerom prikazuju različite motive: anđele, portrete, autoportrete i tekstualne poruke poznatog umjetnika Paula Kleea. 
Učenici su prvi put imali priliku vidjeti slike u infracrvenoj svjetlosti, a koje su nam golim okom nevidljive. Određene vrste životinja imaju tu sposobnost, no nama se pružila senzacionalna mogućnost vidjeti dva različita motiva koja se nalaze na jednoj slici: dvije slike u jednoj. Jednu smo sliku promatrali golim okom, a drugu IR kamerom ili fotoaparatom. 
 

Nevidljiva izložba
Nevidljiva izložba

Na taj način uočili smo i dva različita prikaza kromatskog i akromatskog slikanja. Učenici su uzeli kamere te na vlastito ushićenje istraživali sve slike te njihove tajne u infracrvenom svjetlu odnosno području. Poseban je doživljaj promatrati svjetlosne vrijednosti boja i njihov intenzitet na dva nivoa: vidljivom i nevidljivom. Na ovaj način učenici su i sami imali mogućnost istraživati Newtonove teorije o bojama i čovjekovim mogućnostima uočavanja spektra boja. 
 

Učenici istražuju
Učenici istražuju

Na drugom dijelu izložbe umjetnica je u dokumentarnom filmu pokazala svoje istraživanje ciljano vidljivog i nevidljivog retuša u blisko infracrvenom području u konzervatorsko-restauratorskoj praksi. Teza se potvrdila restauriranjem dviju slika s kraja 19. stoljeća koje su konzervirane i djelomično restaurirane. Autorica objašnjava kako je izvedeni ciljani vidljiv i nevidljiv retuš na mjestima oštećenja slikanog sloja i preparacije u bliskom infracrvenom području, koristeći se saznanjima o parametrima koji određuju svojstva pigmenta. Slikari dviju predstavljenih slika su svoja djela preslikavali iz više razloga. To su činili nekoliko puta, a debljina slojeva i vrsta pigmenta boje naziru se IR kamerama.
 

Učenici istražuju
Učenici istražuju

Učenicima je cjelokupni proces bio vrlo dojmljiv i poticajan za brojna pitanja umjetnici i restauratorici koja svojom izložbom pokazuje rezultate istraživanja temeljenih na ciljanom slikanju dvostrukih slika. Na taj se način otvaraju nove mogućnosti izražavanja u likovnoj umjetnosti, a postoji i praktična primjena u restauratorsko-konzervatorskoj struci. 
 

S izložbe
S izložbe
Autorica Dijana Nazor, učitelj Slaven Jurić i učenici osmog razreda Osnovne škole Samobor

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Martina Čiček, Dubravka Karakaš, Ozrenka Meštrović, Tanja Petrač, Anamarija Kirac
udzbenik
Biljana Agić, Ana Lopac Groš, Ozrenka Meštrović, Tanja Petrač
udzbenik
Jasminka Džapo, Jasna Tonšetić, Lela Zadražil