So sagt man's! – Deutsche Redewendungen | Profil Klett

14. listopad 2021.

So sagt man's! – Deutsche Redewendungen

avatar
Autor: Matea N.

Tekst i materijale za obradu na satu njemačkoga jezika pripremila je Doroteja Vojedilov, OŠ Višnjevac

Bogatstvo poznavanja stranog jezika ovisi upravo o poznavanju frazema te o njihovoj uporabi u pravom trenutku kako bismo začinili razgovor.
 

     Jeste li ikada bili zaljubljeni preko ušiju? Ili ste razbijali glavu oko nečega, umjesto da ste slušali svoje srce? Shvatili ste, radi se o frazemima (Redewendungen) – skupini riječi čije je značenje drukčije od onoga što te riječi stvarno predstavljaju. Bogatstvo poznavanja nekog jezika ovisi upravo i o ovom aspektu – poznajemo li frazeme u stranom jeziku koji učimo i znamo li ih upotrijebiti u pravom trenutku i na taj način začiniti razgovor.

Kako uvesti frazeme u nastavu njemačkog jezika?

Taj proces bi svakako trebao biti dobro osmišljen, uz pažljivo odabrane primjere i puno kreativnosti koja će učenicima pomoći da lakše zapamte ove nove izraze. Ovisno o situaciji i temi o kojoj razgovaramo s učenicima, probajmo „ubaciti“ neki zgodan frazem i vidjeti njihovu reakciju. Osim toga, ako uvodimo više frazema odjednom, bilo bi dobro da među njima postoji poveznica – npr. frazemi koji u sebi sadrže imena hrane, životinja ili npr. dijelove tijela. Prijedlog za jedan takav nastavni sat možete pronaći i u našem listiću. Nadamo se da ćete uživati u učeničkim idejama i ilustracijama.

Viel Spaß!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Gesund essen

Zdrava prehrana ne utječe samo na fizičku, nego i na mentalnu učinkovitost. Iako smo svjesni činjenice da prava hrana sprječava lošu koncentraciju i umor, često jedemo nešto na brzinu. Kada je hrana u pitanju, učenici i učenice manje razmišljaju o vlastitom zdravlju, umjesto toga je fokus na stilu života, navikama, pripadnosti određenoj grupi, osjećajima i mnogim drugim faktorima. 

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja