Učimo s eTwinningom | Profil Klett

27. ožujak 2017.

Učimo s eTwinningom

Autor: Suzana Mihelčić

Koliko sam samo puta čula rečenicu: „Ponestalo mi je aktivnosti za dodatnu nastavu. Što ti radiš na DOD-u?“ Za sve vas koji ste iscrpili ideje, odradili ovogodišnja natjecanja i sada vam je nad glavom upitnik, preporučujem eTwinning za kojeg ste zasigurno čuli, a možda ga već i isprobali. Od trena kad sam saznala za ovaj portal namijenjen međunarodnoj i nacionalnoj suradnji škola, ja sam mu ostala vjerna.

 

Blagodati eTwinning zajednice

Osim što omogućuje virtualnu suradnju s učiteljima i učenicima diljem Europe, Agencija za mobilnost i programe EU svake godine organizira i financira projekt mobilnosti učitelja i stručnih suradnika. Riječ je o kontakt seminarima i radionicama za one koji se žele uključiti u eTwinning zajednicu ili pak usavršiti kompetencije te pronaći buduće partnere i pokrenuti suradnju s njima. Na jednom od takvih kontakt seminara u Portugalu i sama sam se imala priliku usavršiti.

 

Zabavno učenje

Projektima sam se počela baviti u trenutku kada sam na licima tadašnjih osmaša, iscrpljenih od testova, domaćih zadaća i učenja, vidjela osjećaj nezadovoljstva i stresa. Odlučila sam osmisliti nešto drugačije, zabavnije, ali jednako poučno za učenje jezika. Na umu sam imala aktivnosti u kojima se učenici mogu opustiti, biti što jesu, kreativno se izraziti, a uz to i učiti. Sve to pronašla sam u eTwinningu. Učenici su se oduvijek rado uključivali u dodatnu nastavu engleskog jezika, a otkada im aktivnosti omogućuju ležerniji pristup nastavi, još su motiviraniji.

 

Svijet eTwinninga

Nakon što ste registrirali školu u eTwinning zajednicu i razradili ideju potencijalnog projekta, krećete u potragu za europskim školama partnerima. Zajedno osmišljavate zabavne aktivnosti kroz koje ćete upoznati kulture zemalja s kojima surađujete, usavršiti jezik i digitalne kompetencije te organizirati video konferencije i dopisivanja u chatroom-u, čime ćete omogućiti učenicima kontakt s njihovim vršnjacima u stvarnom vremenu (real-time). Izrađene materijale stavljate na TwinSpace platformu i uživate u rezultatima rada partnerskih škola - jednake aktivnosti, ali svaka u svom, jedinstvenom ruhu.

 

A ovako mi to radimo

Trenutno radimo na petom po redu eTwinning projektu na razini škole. U prošlom sam članku pisala o obilježavanju Dana ružičastih majica što je jedna od aktivnosti našeg ovogodišnjeg projekta. Rezultate našeg marljivog rada možete pogledati na linku naše zajedničke platforme. Nadamo se da ćete se i vi uključiti u eTwinning zajednicu - djeca će Vam biti zahvalna. Keep on (T)winning!

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Teachers Talk: Alenka Miljević

Ususret Svjetskom danu učitelja donosimo vam intervju s Alenkom Miljević, autoricom niza članaka o eTwinningu. Kao ambasadorica te platforme spremna je pomoći svakome u tome novom obliku vođenja projektne nastave. Na pitanje koja joj je najveća motivacija, odgovorila je: Koja nagrada može biti ljepša i veća i izazvati osjećaj ispunjenosti, nego kad vam se bivši učenici vrate tražeći još.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ira Raše, (Ankica Knezović)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Ankica Knezović, Danka Singer