Novi Vremeplov 5

02. rujan 2018.

Vremeplov 5 - novi pristup poučavanju povijesti

Autor: Miljenko Hajdarovic

Uz Vas smo i ove školske godine kako bismo zajedno oblikovali interaktivne obrazovne pristupe i načine zabavnoga, zanimljivog poučavanja te istražili inkluzivna rješenja u poučavanju povijesti. Novi komplet Vremeplova za poučavanje povijesti sadrži udžbenik, radnu bilježnicu i digitalne obrazovne sadržaje.

Iskustvo stručnog tima

Peteročlani stručni tim je pri izradi materijala iskoristio više od sedam desetljeća zajednički prikupljenog iskustva u osnovnoj školi. Udžbenik su napisali Manuela Kujundžić, Neven Budak i Šime Labor. Dodatne izvore i mnogobrojna pitanja u radnoj bilježnici oblikovali su Duša Šarunić, Manuela Kujundžić i Šime Labor. Digitalne obrazovne sadržaje oblikovao je Miljenko Hajdarović. 

 

Novi Vremeplov 5, udžbenik povijesti za peti razred, donosi promjene u poučavanje povijesti.

 

Uz znatno smanjenje količine činjenica i bolju prilagođenost dobi učenika, materijali u udžbeniku, radnoj bilježnici i digitalni obrazovni sadržaji usmjereni su na istraživanje i razvoj vještina. Učenici uz pomoć učiteljica/učitelja počinju istraživati povijest proučavanjem raznih vrsta povijesnih izvora koji ih vode od prilagođenih metoda istraživanja do samostalnog kritičkog promišljanja, zaključivanja i prezentiranja istraženog.

 

Vremeplov 5 tako ostvaruje temeljnu ideju novog kurikuluma da "školski predmet Povijest pridonosi osobnom rastu i sazrijevanju učenika te daje temelje za cjeloživotni razvoj i napredovanje". Tiskano izdanje obuhvaća osnovni tekst i različite vrste izvora za pet tematskih cjelina od upoznavanja s historiografijom preko kronoloških razdoblja od prapovijesti do kraja starog vijeka. 

 

Teme iz prošlosti su povezane s današnjim prostorom Hrvatske gdje god se takva poveznica može ostvariti te su kroz brojna pitanja aktualizirane s današnjim vremenom.

Digitalna povijest

IZZI digitalni obrazovni sadržaj tematski prati udžbenik i učenicima pruža mogućnost samostalnog istraživanja na različitim vrstama izvora (uz korištenje animacija, video isječaka, ilustracija i karata). Učenici u brojnim kvizovima samostalno provjeravaju svoje znanje i vještine koje su razvili. Učenicima će tijekom godine na raspolaganju biti čak 51 digitalni obrazovni sadržaj za samostalno istraživanje. Na kraju svake cjeline otvoreni su i ispiti za provjeru znanja.

 

Koristeći oba izdanja učiteljice i učitelji mogu lakše poučavati povijest pružajući učenicima različite metode učenja sukladno učeničkim interesima i potrebama. Digitalni obrazovni sadržaji ne ponavljaju sadržaj udžbenika i mogu biti izvrstan dodatak poučavanju.

 

Digitalni obrazovni sadržaji omogućuje inkluzivni prikaz učenicima s posebnim obrazovnim potrebama. 

Prijedloge priprema nastavnih sati i planova za eksperimentalni program naći ćete u našem Metodičkom kutku ili ovdje. Za kreativniji i lakši rad pripremamo za Vas i seriju webinara, a uvodni webinar Vremeplov 5 - uvod u školsku godinu pogledajte na poveznici i upoznajte članove autorskog tima.

 

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

7 preporuka za roditelje – kako potaknuti razvoj čitalačke pismenosti kod djeteta?

Iako u razvijanju čitalačke pismenosti škola ima iznimno važnu ulogu, znanstvenici i stručnjaci ipak tvrde da ljubav prema čitanju i razvijanje sposobnosti čitanja započinje i završava – kod kuće te da su roditelji vrlo važan čimbenik koji ima ključnu ulogu u savladavanju vještine čitanja i poticanju čitalačkih navika.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Duša Šarunić, Darko Benčić
udzbenik
Snježana Koren
udzbenik
Ana Tomljenović, Domagoj Švigir

Komentari

Slika korisnika leona.zebec@skole.hr

Jedan jako bitan predmet i strucan.Naravno da nije bilo povijesti nebi bilo ni sadasnjosti a tako se nebi ni razvila buducnost.
Slika korisnika patrik.sneperger@os-fkfrankopan-krk.skole.hr

loše jer nema zadataka