21. rujan 2016.

Zaigrajmo matematiku!

Autor: Adrijana Leko

Matematika je često predmet koji učenici najmanje vole. Mislim da razlog tome leži u suhoparnosti činjenica koje učenici razredne nastave trebaju usvojiti jer su im upravo one preduvjet i osnova za svladavanje svih ostalih matematičkih zakonitosti i apstrakcija. Zbog toga u nastavu matematike učitelji trebaju uložiti znanje, kreativnost i vještine kako bi sadržaje koje poučavaju učinili zanimljivijima.

Jedan od načina kako matematiku učiniti zanimljivom je igra. Kroz igru se lakše uči, ona u djeci pobuđuje osjećaj zadovoljstva i uspjeha. Čak i najteže i najsuhoparnije matematičke sadržaje učenici kroz igru usvajaju s osmjehom na licu. U javnosti se posljednjih godina često čuju pritužbe kako nam učenici koji po prvi puta sjedaju u školske klupe imaju slabiju motoriku od nekih „prijašnjih generacija“, kako su u raznim segmentima još nezreli. To su dodatni razlozi zbog kojih igra u nastavi matematike može pridonijeti zadovoljstvu učenika i učitelja, a samim time i roditelja.

Kako bih svojim učenicima matematičke sadržaje prikazala na zanimljiv način te stavila naglasak na razvoj mentalne matematike prilagodila sam  neke svakodnevne predmete i upotrijebila ih u svojoj nastavi. Tako su nastale sljedeće matematičke igre:

  • Žabe na lopoču – potrebno je pripremiti lopoče izrezane od kartona i žabe. Svaka žaba ima na sebi matematički zadatak, dok se na lopoču nalazi rješenje. Poželjno je da jedno rješenje ima više zadataka jer žabice vole društvo. Učenik treba uzeti žabicu, pogledati zadatak, izračunati ga i žabicu smjestiti na odgovarajući lopoč.
  • Domino – igra može imati razne varijacije: zbrajanje, oduzimanje, množenje, razlomci… Učenik iz košare uzima jednu ili više domino pločica. Ispred sebe ima listić na koji zapisuje rezultat s domino pločice koju je izvukao. (Moji su učenici uzimali jednu domino pločicu i točkice s lijeve strane pribrajali onima s desne. U predmetnoj nastavi crta na sredini pločice može se iskoristiti kao razlomačka crta pa se u tom slučaju domino može iskoristiti za zbrajanje, množenje razlomaka).
  • Stiropor kuglice – u matematičkoj kutiji nalaze se stiropor kuglice. Na svakoj kuglici napisan je jedan matematički zadatak. Učenik iz kutije uzima zadatak, računa i kuglicu ostavlja sa strane. Ova je igra idealna za prilagođavanje skupini, samo trebate imati dovoljno napisanih zadataka.
  • Karte – iako školski pravilnici zabranjuju kartanje i igranje igara na sreću, karte su u matematici izuzetno korisne. Slično kao u igri s domino pločicama učenik ispred sebe ima dva špila karata. Iz lijevog špila uzima kartu i okreće je, a nakon toga to radi i s desnim špilom. Ovisno o planiranim ishodima brojeve na okrenutim kartama može zbrajati, množiti, oduzimati ili dijeliti (kod oduzimanja i dijeljenja učitelj ipak mora „namjestiti“ karte… barem u razrednoj nastavi).
  • Čepovi – za izradu ove igre potrebno je skupiti čepove s tetrapaka sokova ili mlijeka, dobro ih očistiti i odstraniti suvišnu plastiku. Na tvrđi karton zalijepimo čepove s postoljem,  a pokraj njih matematički zadatak. Na čepove napišemo rješenja. Čepove skinemo s postolja i stavimo u košaricu. Zadatak učenika je upariti čep s točnim rješenjem. Kako bi se ova igra višestruko isplatila savjetujem da na mjesto gdje planirate staviti zadatak zalijepite prozirne košuljice, a zatim u njih stavite zadatak na papiru napisani zadatak. Tako i papire i zadatke možete mijenjati ovisno o prigodi.

Najljepša strana igre je zabava. Uz navedene igre moji su se učenici prilično zabavljali. Organiziranje nastave matematike upotrebom matematičkih igara razvijaju se i socijalne vještine kod učenika, povećana je njihova aktivnost, a naučene sadržaje učenici duže pamte i lakše primjenjuju u novim situacijama te tako i sama nastava u učionici postaje ugodnija i uspješnija.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Kako pripremiti dijete za polazak u školu

Pitanje koje muči većinu roditelja djece koja će ovu godinu krenuti u prvi razred osnovne škole – kako roditelje koji nisu učiteljske struke, tako i 'profesionalce', odnosno odgojitelje i učitelje – jest kako pripremiti dijete za polazak u školu. Učiteljica razredne nastave Gabriela Kukanja podijelila je s nama svoja iskustva i razmišljanja jer ove godine i njezino dijete kreće u prvi razred.

Afrika s Dejanom 2017. godine

Projekt humanitarne udruge „Afrika – Možemo zajedno“, koji je 2016. godine pokrenuo profesor geografije Dejan Nemčić u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, vrlo se uspješno nastavio i u 2017. godini. S mnogo prikupljenih vrijednih donacija hrvatskih škola, građana i tvrtki Dejan ponovno kreće na jednomjesečni put u Afriku 30. srpnja 2017. godine.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Daška Domljan, Paula Vranković
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Vesna Budinski, Suzana Delić, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Jelena Sikirica, Snježana Stojaković, Ana Miljak