Nekoliko savjeta roditeljima | Profil Klett

24. kolovoz 2016.

Nekoliko savjeta roditeljima

Autor: Maja Jelić Kolar

Ovih dana roditelji prvašića traže informacije o što kvalitetnijem polasku u školu. Iako ste već sigurno poduzeli brojne korake ususret školi preostaje nešto što ne možemo kupiti: sigurna i strpljiva podrška kojom ćete svoje dijete usmjeriti prema razvoju u samostalnu i zrelu mladu osobu.

 

1. RODITELJI

Novi zadatak roditelja jest pomoći djetetu i olakšati mu prve školske dane. Novi učenik ima još veću potrebu za roditeljskom ljubavlju jer se po prvi put odvaja od roditelja te dolazi u sredinu koja od njega očekuje odgovornost i izvršavanje obaveza. Roditelji trebaju razumjeti da se dijete, prihvaćanjem novih obveza, sve više osamostaljuje, ali to ne znači da se i otuđuje od roditelja.

 

2. STRPLJENJE

Roditelji trebaju biti strpljivi. Dijete se mora naviknuti na mnogo toga: drugu djecu u razredu, učiteljicu/učitelja, školsku zgradu, put od kuće do škole. Roditelji moraju dati dovoljno vremena djetetu da se prilagodi novoj situaciji ne uspoređujući ga pri tome s ostalom djecom.

 

3. ZRELOST

Dob djeteta nije jedini kriterij za određivanje spremnosti i sposobnosti za izvršavanje novih obveza. Ako dijete već pomalo čita, piše i računa, ne mora značiti da je spremno za školu. Važno je da se dijete snalazi među vršnjacima, da može kontrolirati neke emocije, da je spremno odvojiti se od kuće i roditelja te da može prihvatiti i neuspjehe i sukobe s kojima će se susresti.

 

4. SAMOSTALNOST

Samostalnoj djeci lakše je u školi, ali i u životu općenito. Zato bi roditelji trebali poticati samostalnost u izvršavanju svakodnevnih obveza – odijevanju, obuvanju, svlačenju, izuvanju, spremanju školske torbe i sl. Usmjeriti odgoj prema osamostaljivanju ne znači prepustiti dijete samome sebi. To, naprotiv, znači da će roditelj svoje dijete shvaćati ozbiljno i cijeniti ga, da će se odviknuti od činjenice da sve uvijek zna bolje i stalno objašnjavati što i kako treba raditi.

 

5. KONCENTRACIJA

Što je djetetu sadržaj zanimljiviji, to će se uspješnije i dulje koncentrirati. Koncentracija se uglavnom vježba kroz rad, ali i u igri. Važno je da u takvoj igri sudjeluje što više ukućana.

 

6. DJETETOV RJEČNIK

Rječnik se obogaćuje čitanjem i zato nemojte prestati čitati djeci samo zato što to sada mogu i sami. Čitanjem dijete obogaćuje rječnik, ali i maštu. To je najbolji poticaj da nauči čitati i pisati

 

SRETNO U PRVOM RAZREDU!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

100. dan škole

Veljača je, iako najkraći mjesec u godini, prepuna iznenađenja. Ovih se dana u našim školama obilježilo Valentinovo, učenici (i njihovi nastavnici) se maskiraju i održavaju pokladne povorke i manifestacije, a oni najmanji posebno se vesele obilježavanju 100. dana škole.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
 Maidment, Roberts
udzbenik
Maja Oltran, Ivana Mesarić, (Daška Domljan)
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini