Želim stablo | Profil Klett
Želim stablo

Želim stablo

20. ožujak 2017.

Želim stablo

Autor: Maja Trinajstić

Zasigurno nije slučajno što se Svjetski dan zaštite šuma obilježava istoga datuma kad i prvi dan proljeća. Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu proglasila je 1971. godine 21. ožujka Svjetskim danom zaštite šuma kako bi se podigla svijest o važnosti svih tipova šuma i drveća u korist sadašnjih i budućih generacija.

Šume su neprocjenjivo i nezamjenjivo bogatstvo. Njihova je uloga ključna u opstanku svih živih bića na našem planetu. Puno puta smo čuli da su šume „pluća svijeta“ jer procesom fotosinteze proizvode kisik koji udišemo.

Profil Klett pokreće projekt Želim stablo kojim potiče sadnju drveća i podiže kvalitetu zraka u učionicama. Cilj projekta je spoznati pravu vrijednost svakog stabla za okoliš, zajednicu i pojedinca te poboljšati zrak koji u školi udišu naša djeca.

 

Sadimo stabla, čuvajmo okoliš
Sadimo stabla, čuvajmo okoliš
Zašto čuvati šume?

Šume su vrlo složen i bogat ekološki sustav koji čuva 80 posto biološke raznolikosti na Zemlji, pružaju utočište i hranu brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Njihova je uloga ključna u opstanku svih živih bića na našem planetu.

Veliki broj znanstvenika smatra da nakupljanje ugljikova(IV) oksida u atmosferi dovodi do porasta prosječnih godišnjih temperatura i klimatskih promjena poznatih pod nazivom globalno zatopljenje, a upravo se sadnjom drveća možemo boriti protiv tog procesa.

Šume štite od odnošenja tla vjetrom i bujicama vode, utječu na plodnost tla, a svakako i na ljepotu krajolika ili školskog okoliša, služe za odmor i rekreaciju.

Štitimo drveće pametnim raspolaganjem papira
Štitimo drveće pametnim raspolaganjem papira
Želim stablo

Projektom Želim stablo ističemo vrijednost stabala za našu prirodu i život. Stabla i šume daruju nam mir, hlad za ljetnih vrućina, plodove svojih krošnji, ljepotu u svim godišnjim dobima. Drveće nam daruje i papir koji nam je u obrazovanju tako dragocjen. Mi prepoznajemo prave vrijednosti i zato želimo biti odgovorna izdavačka kuća i koristiti sve blagodati koje daruju šume, istovremeno ih štiteći pametnim raspolaganjem papirom. Brinući se za stablo ili biljku izvan učionice ili u njoj, neka naša djeca postanu odgovorni ljudi za održivu budućnost.

Tijekom projekta pružat ćemo vam trajnu podršku na sljedeće načine:

  • predavanjima i savjetima stručnjaka
  • edukativnim filmovima
  • PPT prezentacijama 
  • prijedlozima projekata, radnih listova i zadataka
  • stručnim publikacijama i dodatnim materijalima.

Projekt Želim stablo razvijat će se i kroz natječaj početkom sljedeće školske godine 2017./2018.

Pratite nas i dalje na web stranici www.profil-klett.hr gdje ćete svaki tjedan u našim stručnim člancima i objavama doznati više o projektu Želim stablo i planiranim aktivnostima. 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Neka prijave na kviz Nina i Tino počnu!

Uče li vaši učenici cjelovito u nastavi s radnim bilježnicama Nina i Tino? Prijavite ih da se okušaju u rješavanju problemskih zadataka, pronalazeći putove i strategije do rješenja. Svi učenici za svoj trud i rad tijekom školske godine, dobit će Nina i Tino diplomu i nagradu. Učitelj može prijaviti samo učenike koji u nastavi rade s radnom bilježnicom Nina i Tino bez obzira jesu li prvi, drugi, treći ili četvrti razred.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov

Komentari

Slika korisnika Anita Lovrić

Rado bi sudjelovali u projektu ,jer naše školsko okruženje vapi za novim stablima. Stara smo morali posjeći , jer su u venu li i sada nam je sve prazno. Lp iz Brodskog Drenovca
Slika korisnika lastavica

Divna ideja! Pozdrav od 4. d!
Slika korisnika Ksenija.Hadzic

Vrlo vrijedan projekt.Nadam se da će mnogi shvatit što se događa sa šumama u Hrvatskoj.Medvednicu je tužno gledati bez njezinih stabala.Dođite i uvjerite se.
Slika korisnika maja.vitkovic1

Bravo! Što više takvih projekata nam treba! Koristit ćemo se prilozima u našoj Zelenoj učionici koju ćemo urediti u parku iza škole.(OŠ Šemovec)
Slika korisnika lidijaž

Čestitke na ideji za projekt, pridružili bismo se radu kroz vaše radionice i ponudili bismo svoje ideje. (OŠ MJZ)
Slika korisnika feliciagranic

Mi smo škola (osnovna škola Dobri) u središtu Splita i nema baš puno zelenilo oko naše škole. Voljela bih svoj šesti razred da dobije priliku da posadi stablo u školskom dvorištu da se osvijesti o važnosti očuvanje okoliša i nakon 10, 20, 30 godina mogu buduće generacije pa i možda svojoj djeci koje ću možda pohađati tu istu školu da su oni ti koji su pridonijeli djelić zelenila u svom gradu i svojoj bivšoj školi.
Slika korisnika vlatka.mijic

Izvrsna ideja! I moj razred je za čuvanje šuma i želimo stablo. Puno dragih pozdrava šalje 2.a razred i učiteljica Vlatka Mijić iz OŠ Luka, Sesvete!