Autorica Lorena Matišić, OŠ Fran Koncelak, Drnje, mentor Mario Dimić

19. veljača 2020.

Zlata Bartl - teta Vegeta

Autor: Uredništvo STEM područja

Tekst pripremila profesorica kemije, Lidija Žišković iz OŠ M.J. Zagorke iz Zagreba

„Ne bih mijenjala svoj život jer sam uvijek bila sretna kad sam nešto stvarala. Bila sam nemirna duha, voljela sam puno učiti, čitati, proučavati neke stvari koje nisu bile u mome fahu, pa i po cijenu nespavanja“, rekla je Zlata Bartl, izumiteljica Vegete, što je danas dobra poruka mladim ljudima. Zanimljiv članak pripremila je profesorica Lidija Žišković iz OŠ M. J. Zagorke iz Zagreba.

Preuzeto iz Jutarnjeg lista ( 29.1. 2020.), Djevojka sa staklenom bočicom koju je snimio Ivan Šef, službeni fotograf, 1961. godine (u sredini)

 

Zlata Bartl hrvatska je znanstvenica i izumiteljica koja je od 1955. godine radila u Koprivnici kao kemijski tehničar u Podravkinu laboratoriju. Svojim predanim radom i kreativnošću pokrenula je od 1959. proizvodnju novih proizvoda sa starinskim okusom; tako su nastale gotove, dehidratizirane Podravkine juhe od povrća, kokošja i goveđa juha te začin sa sušenim povrćem Vegeta. Nakon 60 godina Vegeta je i dalje Podravkin glavni proizvod, cijenjen i poznat u cijelome svijetu. U Zagrebu je nedavno završila i zanimljiva izložba Vegeta 60 - paketić povijesti: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019. koja je dala pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najslavnijih hrvatskih brendova – Podravkine Vegete.

 

Zlata Bartl rodila se 20. veljače 1920. godine u Docu kraj Travnika, u Bosni i Hercegovini. Odrasla je u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon mature otišla je na studij u Zagreb gdje je upisala tadašnji Mudroslovni fakultet koji završava 1942., stekavši zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. Uz materinski jezik, profesorica se služila španjolskim, njemačkim, talijanskim i francuskim. „Privlačila me je anorganska kemija, ali me život odveo dalje od nje“, jednom je rekla.

 

Za svoj rad dobila je brojne nagrade, među ostalima Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985., Spomenicu Podravke za životno djelo 1987., Status počasne građanke Koprivnice, odlikovanje predsjednika RH Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle. Podravka je 2001. osnovala Zakladu prof. Zlate Bartl, koja potiče stvaralački i inovativni rad studenata. Naime, Zlata je oduvijek govorila kako na mladima svijet ostaje.

Fotografija nastala 1966. godine, u vlasništvu je Muzeja prehrane, Podravka
U sklopu nastave Kemije

 

Naše bake i mame u kuhinji su pravi kemičari. Pripremaju nam zdrave obroke od mnogo namirnica praveći tako smjese tvari.

  • Koji je proizvod smjesa tvari i najčešće se upotrebljava u vašoj kuhinji pri pripremi hrane?
  • Možete  li imenovati koje tvari čine Vegetu?
  • Kojim ste se svojstvima tvari koristili kako biste prepoznati pojedine tvari u toj smjesi?
  • U kakvu vrstu smjesa možemo smjestiti Vegetu?
  • Ako se otopi u vodi, je li Vegeta i dalje smjesa? Obrazloži odgovor.

Potražimo na internetu ime osobe koja je napravila smjesu sušenog povrća za Vegetu.                            

  • Koje je metode morala primijeniti Zlata Bartl kako bi dobila sušeno povrće? Opišite proces dehidratizacije kojim se dobije sušeno povrće.
  • Jesu li važne vrijednosti temperature pri kojima se provodi dehidratizacija? Obrazloži odgovor.
  • Proučimo sastav Vegete s njezina pakiranja. Koje su tvari organskog, a koje anorganskog podrijetla? Jesu li sve tvari u Vegeti prirodne ili ima i umjetnih tvari?

 

Sva pitanja navode na promišljanje, istraživanje i uspoređivanje informacija.  Za učenike sedmih razreda dovoljno je prepoznati prirodne, umjetne, organske i anorganske tvari koje se nalaze u Vegeti. Zanimljivo je uputiti ih na E-brojeve i njihovu važnost u prehrani i zdravlju čovjeka te čuvanju kvalitete hrane. Učenike viših razreda uputimo na važnost raznolike prehrane, proces sušenja povrća, očuvanje hranjivih tvari u hrani te ulogu hranjivih tvari u zdravlju našega organizma.

 

U prilogu možete pronaći ishode koje ćemo ostvariti pri obradi.

LITERATURA:

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Franjo Hanaman

Pitate li se i vi tko je osoba po kojoj je vaša ulica dobila ime? Primjerice Ulica Franje Hanamana - tko je taj čovjek koji je zaslužio da ima svoju ulicu u našemu gradu, čime nas je zadužio, kakav je bio, čime se bavio, pitala se učiteljica Lidija Žišković, a potom istražila temu.

Slavoljub Penkala – život ispunjen otkrićima

Pisanje ispita nikada ne prođe bez stresa, a pogotovo kada ga moramo pisati kemijskom olovkom. Greške se događaju i najboljima, ali kako ih ispraviti? Učiteljica Lidija Žišković otkriva nam velikana - inovatora, izumitelja Eduarda Slavoljuba Penkalu, rođenog 20.travnja 1871., a uz odličan članak predlaže i odlične ideje za nastavu Kemije, pa makar i na daljinu!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja