Zlato i srebro za mlade hrvatske geografe na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi | Profil Klett

Naši mladi geografi s njihovim mentorima: dr. sc. Ivan Šulc, Leo Radalj, Srećko Kajić, Mihovil Penavić, Nikola Bišćan i doc. dr. sc. Ivan Čanjevac (slijeva na desno)

24. kolovoz 2017.

Zlato i srebro za mlade hrvatske geografe na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi

Autor: Ivona Ivanišević

Članovi hrvatske olimpijske reprezentacije ovogodišnjim rezultatima ponovo su proslavili hrvatsku geografiju i Republiku Hrvatsku! Među velikom konkurencijom, na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi (iGeo 2017) održanoj od 2. do 8. kolovoza 2017. u Beogradu, Srbija, hrvatski reprezentativac Srećko Kajić osvojio je zlatnu medalju (s drugim ukupnim rezultatom!), a Mihovil Penavić srebrnu medalju! Na olimpijadi u Beogradu sudjelovali su učenici (16 do 19 godina starosti) iz 41 reprezentacije iz različitih država svijeta.

Na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi (iGeo 2017) održanoj od 2. do 8. kolovoza 2017. u Beogradu, Srbija, hrvatski reprezentativac Srećko Kajić osvojio je zlatnu medalju (s drugim ukupnim rezultatom!) a Mihovil Penavić srebrnu medalju! Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Srećko Kajić (završio je 4. razred,  Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci; od jeseni student preddiplomskom istraživačkog studija geografije pri Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu), Mihovil Penavić (završio je 3. razred slavonskobrodske Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s.p.j.), Leo Radalj (završio je 2. razred III. gimnazije Split) i Nikola Bišćan (završio 2. razred Srednje škole Donji Miholjac). Učenici su odabrani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine. Učenike su na olimpijadu vodili doc. dr. sc. Ivan Čanjevac, potpredsjednik Hrvatskoga geografskog društva te dr. sc. Ivan Šulc, član Upravnog odbora Hrvatskoga geografskog društva. Na olimpijadi je uz njih, kao članica Međunarodnog upravnog odbora olimpijade, sudjelovala i doc. dr. sc. Dubravka Spevec, također članica upravnog odbora Hrvatskoga geografskog društva.

 

Na ovogodišnjoj olimpijadi u Beogradu sudjelovali su učenici (16 do 19 godina starosti) iz 41 reprezentacije iz različitih država svijeta. Naši su učenici osvojili medalje na svih sedam međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. do ove godine. Ukupno su osvojili 21 medalju, od toga 7 zlatnih, 6 srebrnih i 8 brončanih medalja. Stoga i učenici i njihovi učitelji te mentori s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu zaslužuju velike čestitke! Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i druge tvrtke, kao veliki promicatelj vrijednosti obrazovanja i izvrsnosti, izdavačka kuća Profil Klett također je sudjelovala u potpori i sponzoriranju mladih hrvatskih geografa na ovom značajnom natjecanju. Njihovi su uspjesi izvrstan pokazatelj kako se višegodišnji samostalni rad i kontinuirani timski rad u redovitoj i dodatnoj nastavi njihovih učitelja geografije, zajedno s velikim angažmanom članova Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva, itekako isplati.

Od čega se sastojalo natjecanje?

 

Natjecateljski dio bio je podijeljen u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Pismeni ispit i terenski ispit donose svaki po 40 posto, a multimedijalni ispit 20 posto ukupnih bodova. Pismenim ispitom, koji se sastojao od problemski postavljenih pitanja iz šest različitih tematskih cjelina, provjeravaju se vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja. Terenski ispit sastojao se od više segmenata, a trajao je dva dana. Učenici su prezentirali svoje vještine uočavanja i analiziranja terenskih podataka, kartografske vještine (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte), sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema te grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica). Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i slično. Natjecanje je trajalo puna četiri dana. Svaki dio natjecanja učenici su odrađivali samostalno, a rezultati se se iskazivali za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Plakat "Turizam mladih u Hrvatskoj - Youth Tourism in Croatia", koji je predstavljen na olimpijadi, izradila je hrvatska ekipa na temelju istraživanja: Mihovil Penavić, Srećko Kajić, Nikola Bišćan, Leo Radalj (slijeva na desno)
Opsežne pripreme za olimpijadu

 

Zbog razlika u konceptu međunarodnog u odnosu na nacionalno natjecanje kao i zastarjelosti nastavnoga programa geografije u gimnazijama u Republici Hrvatskoj, za uspješno sudjelovanje na svjetskoj olimpijadi nužno je bilo, kao i svake godine, realizirati višednevne pripreme. Pripreme su obuhvaćale utvrđivanje stručnih znanja, razvoj novih geografskih vještina (kartiranje prostornih sadržaja, izrada segmenata prostornih planova), odabir istraživačke teme, istraživanje i prezentaciju rezultata istraživanja na plakatu (naši su reprezentativci izradili plakatu Turizam mladih u Hrvatskoj - Youth Tourism in Croatia), kao i pripremanje programa za predstavljanje Republike Hrvatske na interkulturalnoj večeri. Učenike je pripremao tim stručnjaka sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su i članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva. Naša se reprezentacija prije nekoliko dana vratila u Hrvatsku, nakon sudjelovanja u postolimpijskoj ekskurziji.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivan Paradi, Ivana Petrić
udzbenik
Gordana Begović Ikica