Interpretacijski centar Picokijade u Đurđevcu: primjer novog načina izlaganja baštine | Profil Klett

Slika preuzeta s www.muzej-djurdjevac.hr

03. travanj 2017.

Interpretacijski centar Picokijade u Đurđevcu: primjer novog načina izlaganja baštine

Autor: Sana Perić

U muzejskim prostorima utvrde Stari grad, jednog od najznačajnijih sačuvanih fortifikacijskih objekata na području kontinentalne Hrvatske, uređeno je pet prostorija u kojima se na suvremen, interaktivan i multimedijalan način prikazuje povijest grada s posebnim naglaskom na Legendu o Picokima. 

 

Legenda o Picokima

Legenda je do sada opstala usmenom narodnom predajom, djelomično utemeljenom na povijesnim događajima iz 16. stoljeća, kada su Osmanlije nadirući s istoka pokušali osvojiti utvrdu Stari grad. Prema predaji, zahvaljujući prijedlogu lukave starice branitelji utvrde su iz topa ispalili pjetlića – picoka, nakon čega su Osmanlije, zaključivši da u utvrdi ima hrane u izobilju, prekinuli opsadu grada. Stanovnike grada nazvali su Picokima, imenom koje i danas Đurđevčani s ponosom nose.

Još od 60-ih godina prošlog stoljeća događaj se scenski uprizoruje, a 2007. godine legenda je uvrštena na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Njenom očuvanju sada se priključio i interpretacijski centar, čiji su autori multimedijalni umjetnik Sandro Đukić i arhitektica Dijana Špirić, a na kojem je radilo preko 150 ljudi.

 

Slika preuzeta s www.muzej-djurdjevac.hr
Interpretacijski centar raznovrsnog sadržaja

Interpretacijskim centrima raste popularnost spram muzeja, naročito za prikazivanje nematerijalne baštine. Njihov cilj je dvostruk: jasno i metodički predstaviti materiju, te istodobno otkriti njezin smisao, a često obuhvaćaju prirodnu, kao i kulturnu baštinu i to etnografsku, povijesnu, umjetničku i spomeničku pa sve do onih koje smatramo neopipljivima ili generičkima (poput vjetra ili rata).

Slika preuzeta s www.muzej-djurdjevac.hr

I u đurđevačkom interpretacijskom centru na multimedijalan način prikazan je raznovrstan sadržaj: prizor utvrde na velikoj zidnoj foto tapeti, faze gradnje utvrde, nekoliko segmenata izdvojenih arheoloških predmeta, đurđevački peski (spomenimo da je riječ o osebujnom geomorfološkom fenomenu: o pojasu niskoga zatalasanog pjeskovitog humlja koji predstavlja najveće i najviše naslage eolskih pijesaka u kontinentalnom dijelu Hrvatske)... Postav uključuje i kutak iz etno baštine, s karakterističnom narodnom nošnjom. Izdvajamo karakteristično žensko oglavlje poculicu z ružami te radnu obuću, opanke vezovake.

 

Slika preuzeta s www.muzej-djurdjevac.hr

Ovim projektom Đurđevac je dobio nov turistički proizvod, no njegova vrijednost seže mnogo dalje. Riječ je o projektu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, i to na nov, svjež i interaktivan način. Nadamo se da će projekt približiti povijesne događaje, etno i kulturnu baštinu, ali i geografsku jedinstvenost đurđevačkog kraja ne samo turistima, već i školarcima, jer jedna od funkcija interpretacijskog centra je i  promicanje korištenja kulturnih i prirodnih resursa među stanovništvom, a posebno među školskim đacima.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Pojam o sebi

Četvrti trijenale autoportreta otvara se 5. rujna 2017. u 20 sati u Galeriji Prica, u Samoboru, a ostaje otvoren do 8. listopada 2017. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

Oslikani zid u Korčuli

Korčula_oslikani zid

U dvorištu Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli nalazi se betonski potporni zid dužine 23 m i 2,30 cm visine. Površina sivog betona mamila je da ga „oživimo“ oslikavanjem. Tema podmorja, koju smo slikali za dva likovna natječaja, činila nam se zanimljivom. A oslikavanje motiva iz podmorja omogućilo nam je da koreliramo s prirodom odnosno biologijom u poznavanju bogatih i raznovrsnih stanovnika našeg podmorja, raznolike mogućnosti pružile su flora i fauna.
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Janko, Renata Kanceljak, Ivan Paradi, Tatjana Somer
udzbenik
Martina Kosec, Romana Nikolić, Petra Ružić
udzbenik
Tina Matanić, Toni Rajković
udzbenik
Manuela Kujundžić, Anita Gambiraža Knez